Rally Finland 2019 – Μέρα 3η: Αέρας ο Tanak

Η ολοκλήρωση της τρίτης μέρας στον αγώνα της Φιλανδίας βρήκε τον Ott Tanak να προηγείται και να είναι φαβορί για τη νίκη. Οι μάχες για την πρώτη θέση ουσιαστικά έλαβαν τέλος μετά το πρώτο πέρασμα από την ειδική Kakaristo, καθώς οι Latvala και Meeke υπέπεσαν σε λάθος με αποτέλεσμα ο πρώτος να χάσει πολύτιμο χρόνο και ο δεύτερος να τεθεί εκτός αγώνα.

Αρχικά η μέρα ξεκίνησε με τον Tanak να κερδίζει την 12η και εναρκτήρια ειδική και να περνά στην πρωτοπορία. Μέχρι τη 13η ειδική οι τρείς οδηγοί της Toyota ήταν σε μάχη για την πρώτη θέση, με τον Latvala να περνά πρώτος. Η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του Tanak στη 14η ειδική καθώς ο Meeke κτύπησε το πίσω αριστερά μέρος του Yaris με αποτέλεσμα να καταστρέψει την ανάρτηση και να τεθεί εκτός αγώνα.

Ακολούθως λάθος έκανε και ο Latvala ο οποίος κλείστηκε σε μια αριστερή στροφή όπου υπήρχε πέτρα με αποτέλεσμα να έχει σκασμένο ελαστικό και να χάσει πολύτιμα δευτερόλεπτα.

Αυτή η εξέλιξη έδωσε την ευκαιρία στον Esapekka Lappi (Citroen C3) για να πλησιάσει τον Latvala. Οδηγώντας για ακόμα μια μέρα ταχύτατα κατάφερε στη 16η ειδική να τον περάσει και από κει και πέρα αύξανε τη μεταξύ τους διαφορά, κλείνοντας τη μέρα δεύτερος 16 δευτερόλεπτα πίσω από τον Tanak.

Ο Latvala είναι τρίτος με 12 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Lappi και το πιθανότερο σενάριο για αύριο είναι ότι δε θα πιέσει ούτως ώστε η Toyota να μαζέψει πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Πολύ ωραία ήταν η μάχη μεταξύ των Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) και Sebastien Ogier (Citroen C3). Οι δυο τους πάλεψαν σε όλη τη διάρκεια της μέρας κερδίζοντας ο ένας τον άλλο με διαφορά δέκατων σε κάθε ειδική. Ο Mikkelsen ο οποίος έχασε τη θέση από τον Ogier στη 16η ειδική, τον ξαναπέρασε στη 18η και είναι προς το παρόν τέταρτος, όμως η διαφορά του από τον πρωταθλητή είναι μόλις στα 2.6 δευτερόλεπτα και αύριο αναμένετε να γίνουν ξανά μάχες στην κόψη του ξυραφιού.

Ο Craig Breen είναι έκτος με το δεύτερο Hyundai. Ξεκίνησε τη μέρα μπροστά από τον Ogier όμως δεν κατάφερε να κρατηθεί μπροστά του. Έβδομος είναι ο Thierry Neuville (Hyundai i20) ο οποίος σε κανένα σημείο δεν κατάφερε να σημειώσει ανταγωνιστικούς χρόνους οι οποίοι θα τον βοηθούσαν να κερδίσει κάποια θέση.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Teemu Suninen, Gus Greensmith (Ford Fiesta) και Kale Rovanpera (Skoda Fabia R5). Ο τελευταίος έχει άνετο προβάδισμα στην κατηγορία WRC2 PRO στην οποία αγωνίζεται. Στην κατηγορία WRC2 επικεφαλής πέρασε ο Nikolay Gryazin επίσης με Skoda Fabia R5.

Απομένουν τέσσερις ειδικές για να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Μπορεί οι αποστάσεις μεταξύ των τριών πρώτων να έχουν ανοίξει όμως σε ένα αγώνα με τόσο ψηλές ταχύτητες το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχήσει.

Αποτελέσματα 3ης μέρας

1 O. Tänak M. Järveoja Toyota Yaris WRC 2:08:49.4
2 E. Lappi J. Ferm Citroën C3 WRC +16.4
3 J.M Latvala M. Anttila Toyota Yaris WRC +28.8
4 A. Mikkelsen A. Jæger-Amland Hyundai i20 Coupe WRC +50.5
5 S. Ogier J. Ingrassia Citroën C3 WRC +53.1
6 C. Breen P. Nagle Hyundai i20 Coupe WRC +59.1
7 T. Neuville N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +1:19.3
8 T. Suninen J. Lehtinen Ford Fiesta WRC +2:05.3
9 G. Greensmith E. Edmondson Ford Fiesta WRC +4:09.7