Rally Estonia 2023: Απλά ο καλύτερος!!

Πριν από δυο χρόνια ο Rovanperä έγινε ο νεότερος νικητής στο WRC στις εξαιρετικά γρήγορες ειδικές διαδρομές της Εσθονίας. Μετά την επιβλητική εμφάνιση στον φετινό αγώνα, ο Φινλανδός φεύγει από την χώρα με πλεονέκτημα 55 βαθμών, κάνοντας ακόμα ένα βήμα για διατήρηση των κεκτημένων.

Ο 22χρονος ολοκλήρωσε τον τετραήμερο αγώνα 52,7 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Thierry Neuville με Hyundai i20 N, ο οποίος αρχικά είχε προηγηθεί μετά το εναρκτήριο σκέλος της Παρασκευής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Rovanperä πέρασε στην πρωτοπορία πρωτού κερδίσει εννέα συνεχόμενες ειδικές διαδρομές το Σάββατο και αποσπαστεί από τους διώκτες του.
Η πρόγνωση για βροχή δεν επαληθεύτηκε την Κυριακή, με τον Rovanperä να συνεχίζει στον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό κερδίζοντας και τις τέσσερις ειδικές του τελευταίου σκέλους με το GR Yaris, μαζεύοντας παράλληλα και τους πέντε βαθμούς από την power stage.

Ο Rovanperä κέρδισε συνολικά 15 από τις 21 ειδικές διαδρομές του αγώνα. «Είναι σημαντικός αυτός ο αγώνας», είπε ο νικητής. «Για το πρωτάθλημα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος για να πάρεις καλούς βαθμούς και αυτό ακριβώς ήταν το σχέδιο. Είναι ο αγαπημένος αγώνας, οπότε ήξερα ότι έπρεπε να πιέσω εδώ και πήγε καλά».

Ο Neuville παραδέχθηκε την ανωτερότητα του αντιπάλου του, όμως είχε μεγάλα κέφια αφού είχε πολύ καλές επιδόσεις στον πολύ γρήγορο αγώνα, κάτι που δεν συμβαίνει τακτικά.

Την Κυριακή διασφάλισε την δεύτερη θέση, με τον ομόσταβλο του Espekka Lappi να συμπληρώνει το βάθρο μόλις 6,8 δευτερόλεπτα μετά από τέσσερις μέρες αγώνα.

Το αποτέλεσμα του Lappi σηματοδότησε τον τέταρτο τερματισμό του στην πρω΄τη τριάδα για την Hyundai Motorsport, η οποία απέχει από την Toyota GAZOO Racing στην κούρσα του τίτλου κατασκευαστών 57 βαθμούς.
Ο Elfyn Evans που ήταν στην μάχη της τελευταία θέσης στο βάθρο με τον Lappi έμεινε τελικά τέταρτος 7,3 δευτερόλεπτα πίσω από τον Φινλανδό.

Ο Teemu Suninen στο ντεμπούτο του με το i20 N έφερε το τρίτο Hyundai στην πρώτη πεντάδα, τερματίζοντας πάνω από ένα λεπτό πίσω από τον Evans.  Πίσω του ήταν ο PierreLouis Loubet, ο οποίος πήρε την έκτη θέση στην τελευταία ειδική διαδρομή, ξεπερνώντας τον Katuta κατά τρία δέκατα.

Ο Ott Tänak που ήταν εκ των φαβορί πριν από τον αγώνα, μετά την ποινή πέντε λεπτών που δέχτηκε για αλλαγή κινητήρα μετά το shakedown, τερμάτισε τελικά όγδοος και πλέον βρίσκετε 66 βαθμούς πίσω από τον Rovanperä, με πέντε αγώνες να απομένουν.

Στην ένατη θέση γενικής τερμάτισε ο Andreas Mikkelsen, ο οποίος παράλληλα διατήρησε το προβάδισμα του στην κατηγορία WRC2 όπου αναδείχθηκε νικητής.
Ο Sami Pajari με ένα Škoda Fabia RS Rally2 παρόμοιο με αυτό του Mikkelsen συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα, ενώ ήταν δεύτερος στην WRC2.
Το WRC παραμένει στην βόρεια Ευρώπη για ένα ακόμη γρήγορο χωμάτινο αγώνα, το Secto Rally Finland που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Ο 9ος γύρος της σεζόν με έδρα την Jyväskylä θα διεξαχθεί από τις 3 μέχρι τις 6 Αυγούστου.