Rally Estonia 2021: Ο Rovanpera έγραψε ιστορία

Ο Kalle Rovanpera έγραψε σήμερα ιστορία καθώς έγινε ο νεαρότερος οδηγός που κερδίζει αγώνα WRC. Ο 20χρονος έσπασε και μια παράδοση που κρατούσε επι σειρά ετών την οποία κρατούσε ο σημερινός αγωνιστικός διευθυντής της Toyota, Jari Matti Latvala ο οποίος κέρδισε αγώνα στα 22 του χρόνια.

Ο Rovanpera στην Εσθονία ήταν χάρμα ίδεσθαι. Οδήγησε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα πολύ γρήγορα επιδεικνύοντας ωριμότητα και αποφασιστικότητα. Δημιούργησε απόσταση ασφαλείας από τους αντιπάλους του και σήμερα ελέγχοντας πλήρως το ρυθμό σημείωσε την παρθενική του νίκη στο θεσμό.

«Ήταν μια δύσκολη σεζόν και είναι ωραία που αγωνίστηκα εδώ στην Εσθονία. Νοιώθω σαν στο σπίτι μου και πολλοί οπαδοί ήρθαν εδώ να με υποστηρίξουν. Ήταν μεγάλη η σεζόν μέχρι τώρα με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα, όμως αποδείξαμε ότι έχουμε το ρυθμό τον οποίο καταφέραμε να διατηρήσουμε από την αρχή μέχρι το τέλος.»

Μεγάλο αποτέλεσμα έφερε και ο Craig Breen (Hyundai i20) ο οποίος ολοκλήρωσε δεύτερος. Παρόλο που ο Ιρλανδός δεν κατάφερε να κρατηθεί κοντά στην πρώτη θέση, εντούτοις η θέση τον αφήνει πλήρως ικανοποιημένο αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτός ήταν ο έβδομος του αγώνας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στην τρίτη θέση στο βάθρο ανέβηκε ο Thierry Neuville ο οποίος έκανε το 2-3 για την Hyundai. Αυτός ήταν ο τέταρτος τερματισμό στο βάθρο εφέτος για τον Βέλγο.

Για τον Sebastien Ogier (Toyota Yaris) όπως εξελίχθηκε ο αγώνας η τέταρτη θέση τον αφήνει πλήρως ικανοποιημένο αφού ο πλησιέστερος του αντίπαλος για τον τίτλο, ο Elfyn Evans, τερμάτισε πίσω του.

Ο Βρετανός έκανε ορισμένα λαθάκια την Παρασκευή και δεν κατάφερε να ανακάμψει ποτέ, έτσι συμβιβάστηκε με την πέμπτη θέση. Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε ο Teemu Suninen (Ford Fiesta ο οποίος είχε ένα πολύ δύσκολο αγώνα.

Στην κατηγορία αυτοκινήτων Rally2 αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις δεν ήταν άλλος από τον Alexey Lukyanuk. Ο Ρώσσος ήταν ο ταχύτερος όλων όμως στο τέλος παραλίγο να τα κάνει μαντάρα αφού στην τελευταία ειδική έφερε το αυτοκίνητο τούμπα όμως κατάφερε στο τέλος να τερματίσει.

Στην κατηγορία WRC 2 ο Andreas Mikkelsen κατάφερε να πάρει τη νίκη μπροστά από τους Mads Ostberg και Marco Bulacia.

Η συνέχεια για το WRC είναι στο Βέλγιο. Το Ypres Rally είναι ο επόμενος αγώνας ο οποίος είναι καινούργιος στο ημερολόγιο και θα διεξαχθεί το τριήμερο 13-15 Αυγούστου.

Αποτελέσμα

1. Rovanperä Toyota 02hr 51min 29.1sec
2. Breen Hyundai-Logo +59.9sec
3. Neuville Hyundai-Logo +01min 12.4sec
4. Ogier Toyota +01min 24.0sec
5. Evans Toyota +02min 07.1sec
6. Suninen Ford-logo +07min 07.3sec

 

Βαθμολογία οδηγών

1. Sébastien OGIER Toyota 148
2. Elfyn EVANS Toyota 111
3. Thierry NEUVILLE Hyundai-Logo 96
4. Kalle ROVANPERÄ Toyota 82
5. Ott TÄNAK Hyundai-Logo 74
6. Takamoto KATSUTA Toyota 66

 

Βαθμολογία κατασκευαστών

1. Toyota Gazoo Racing World Rally Team Toyota 315
2. Hyundai Shell Mobis World Rally Team Hyundai-Logo 256
3. M-Sport Ford World Rally Team Ford-logo 125
4. Hyundai 2C Compétition Hyundai-Logo 36