Rally Estonia 2020: Η TOYOTA GAZOO Racing θέλει να συνεχίσει τις νίκες με την επανεκκίνηση του WRC

Η TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team θα προσπαθήσει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε όταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι WRC 2020 επανεκκινήσει με το Ράλι Εσθονίας στις 4-6 Σεπτεμβρίου. Η ομάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών με 21 βαθμούς διαφορά, με τον Sébastien Ogier να είναι επικεφαλής του πρωταθλήματος οδηγών, τον Elfyn Evans δεύτερο και τον Kalle Rovanperä τέταρτο. Και οι τρεις οδηγοί ξεκίνησαν την πρώτη τους σεζόν στο Toyota Yaris WRC στις αρχές του τρέχοντος έτους, με νίκες για τον Evans στη Σουηδία και τον Ogier στο Μεξικό πριν διακοπεί το πρωτάθλημα λόγω της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19.

Το Rally Estonia είναι μια νέα προσθήκη στο αναθεωρημένο ημερολόγιο του 2020 το οποίο επιτρέπει την επανεκκίνηση της χρονιάς με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο και με αυστηρά πρωτόκολλα για την προστασία όλων των εμπλεκομένων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ράλι Εσθονίας συμπεριλαμβάνεται στο WRC και όλες οι ομάδες κατασκευαστών έστειλαν αυτοκίνητα στον αγώνα δοκιμή της περσινής χρονιάς.

Θα διοργανωθεί σε γρήγορες αλλά ομαλές χωμάτινες ειδικές με πολλά άλματα. Δεδομένου ότι οι περιορισμοί μειώθηκαν, η ομάδα έχει προετοιμαστεί για επανεκκίνηση με δοκιμές τόσο στη Φινλανδία όσο και στην Εσθονία, οι οποίες περιλάμβαναν συμμετοχή στο Ράλι της Νότιας Εσθονίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί με ένα συνοπτικό «itinerary» με τις περισσότερες από τις ειδικές να πραγματοποιούνται το Σάββατο και την Κυριακή με συνολικά 232,64 αγωνιστικά χιλιόμετρα. Ο αγώνας θα έχει έδρα το Tartu, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, όπου θα ξεκινήσει με την υπερειδική διαδρομή την Παρασκευή το βράδυ κοντά στο πάρκο εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Raadi. Το Σάββατο αποτελείται από 10 ειδικές συνολικά, πέντε ειδικές θα διεξαχθούν το πρωί και στη συνέχεια θα επαναληφθούν μετά το μεσημέρι. Η Κυριακή αποτελείται απο τρείς ειδικές, η κάθε μία επαναλαμβανόμενη δύο φορές χωρίς ενδιάμεσο σέρβις.

Δηλώσεις

Tommi Mäkinen

«Είναι υπέροχο που μπορούμε τελικά να επιστρέψουμε ξανά στους αγώνες ράλι, ειδικά για τους οπαδούς και τους συνεργάτες μας που περίμεναν αυτή τη στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να φέρουμε κάποια χαρά στους ανθρώπους σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Νιώθω σαν μακρινή αίσθηση, αλλά η αρχή της σεζόν ήταν πολύ θετική για εμάς και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι. Οι οδηγοί μας δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις εσθονικές ειδικές, αλλά γνωρίζουμε ότι οι ειδικές διαδρομές εκεί είναι γρήγορες και αυτό ταιριάζει καλά στο αυτοκίνητό μας. Νομίζω ότι έχουμε προετοιμαστεί όσο μπορούμε τις τελευταίες εβδομάδες και ελπίζω ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε για τις πρώτες θέσεις.»

Sébastien Ogier

«Είμαι χαρούμενος που είμαστε σε θέση να αγωνιστούμε ξανά μετά από τόσο καιρό. Το Ράλι Εσθονίας θα είναι νέο για πολλούς από εμάς, αλλά είμαι πάντα ενθουσιασμένος που αντιμετωπίζω μια διαφορετική πρόκληση. Σίγουρα πρόκειται για ένα απαιτητικό αγώνα με πολύ γρήγορες ειδικές. Το Yaris WRC μας προσφέρει μια αίσθηση εμπιστοσύνης σε αυτές τις ταχύτητες και μετά τις δοκιμές που κάναμε στη Φινλανδία και στην Εσθονία έχω καλή αίσθηση στο αυτοκίνητο. Ήταν επίσης σημαντικό που είχαμε αυτό τον αγώνα την περασμένη εβδομάδα για να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε, γιατί μετά από τόσο μεγάλο διάλειμμα δεν είναι εύκολο να βρεις το όριο αμέσως. Θα ξεκινήσουμε πρώτοι στις ειδικές, οπότε ελπίζουμε ότι ο καιρός τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε ίσως να μας βοηθήσει να μην έχουμε πάρα πολύ μειονέκτημα και ο στόχος θα είναι να προσπαθήσουμε να παλέψουμε όσο καλύτερα μπορούμε ».

Elfyn Evans

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έχουμε να οδηγήσουμε ανταγωνιστικά. Ήταν βοηθητικό το γεγονός ότι μπορέσαμε τουλάχιστον να κάνουμε κάποια δοκιμαστικά πριν επιστρέψουμε πίσω από το τιμόνι, αλλά δεν υπάρχει τίποτα σαν τον συναγωνισμό. Το Rally Estonia είναι νέο στο WRC και ήμουν αρκετά τυχερός που ήμουν εκεί στον αγώνα της περσινής χρονιάς. Αν και ο αγώνας δεν τελείωσε τόσο καλά για μένα, το απόλαυσα και ξέρω περίπου τι να περιμένω. Οι ειδικές είναι πολύ, πολύ γρήγορες: Παρόμοιες με τη Φινλανδία με κάποιο τρόπο, αλλά με λιγότερα άλματα και ακόμη πιο γρήγορες σε ορισμένα μέρη. Όπως έχω δει από τα δοκιμαστικά που κάναμε, το αυτοκίνητο έχει εξαιρετική αίσθηση σε αυτές τις υψηλές ταχύτατες χωμάτινες ειδικές διαδρομές. Ελπίζουμε σίγουρα ότι θα έχουμε ένα καλό πακέτο και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό ».

Kalle Rovanperä

«Οι ειδικές διαδρομές στην Εσθονία είναι πολύ γρήγορες με εξαιρετική ροή, αλλά υπάρχουν και μερικά στενά και τεχνικά τμήματα, οπότε πρόκειται να είναι ένα πραγματικά δύσκολο αγώνα. Πρέπει να είσαι χαλαρός τις περισσότερες φορές, αλλά τότε έχεις επίσης μέρη όπου πρέπει να είσαι πολύ ακριβής. Μετά το μεγάλο διάλειμμα, δεν θα είναι τόσο εύκολο να φτάσουμε στην ταχύτητα στην αρχή, αλλά είχαμε κάποια καλά δοκιμαστικά για να μας βοηθήσουν να είμαστε έτοιμοι. Οδήγησα σε διάφορες καιρικές συνθήκες που ήταν χρήσιμη εμπειρία για μένα. Έχω κάνει μόνο τρείς αγώνες WRC με αυτό το αυτοκίνητο και πρέπει ακόμα να συνεχίσω να μαθαίνω για το υπόλοιπο της χρονιάς, αλλά αυτό είναι ένας αγώνας που πρέπει να είναι καλό για μένα και ελπίζω σε ένα καλό αποτέλεσμα.»