Hyundai Motorsport: Με υψηλές προσδοκίες στην Εσθονία

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι επιστρέφει στη δράση την ερχόμενη βδομάδα μετά από έξι μήνες παύση, με τον καινούργιο αγώνα του ημερολογίου, το Rally Estonia.

Η Hyundai Motorsport θα διαγωνιστεί με τρία Hyundai i20 CoupeWRC στον τέταρτο γύρο της φετινής σεζόν και πληρώματα τους Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul, Ott Tänak/Martin Järveoja και CraigBreen/Paul Nagle. Η ομάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον τίτλο που κέρδισε πέρυσι μετά τα αποτελέσματα που πέτυχε νωρίτερα στη χρονιά. Η νίκη που πέτυχε στο Μόντε Κάρλο ακολουθήθηκε από διαδοχικά βάθρα σε Σουηδία και Μεξικό πριν η παγκόσμια πανδημία βάλει τέλος στο διεθνή μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Πηγαίνοντας στην Εσθονία όπου οι Tänak/Järveoja θα αγωνιστούν εντός έδρας, η Hyundai είναι στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών με 89 βαθμούς. Οι δυο δεύτερες θέσεις για το πλήρωμα στην πρώτη τους σεζόν με τη HyundaiMotorsport, τους βρίσκει μέχρι στιγμής πέμπτους στη βαθμολογία. Ο νικητής του Μόντε Κάρλο Thierry Neuville είναι τρίτος και ο Βέλγος είναι έτοιμος να παλέψει στις χωμάτινες ειδικές της Εσθονίας όπου η τελευταία φορά που αγωνίστηκε ήταν το το 2012.

Ο Craig Breen θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά φέτος στο WRC, μετά τη συμμετοχή του με την ομάδα στη Σουηδία τον Φεβρουάριο. Ο Ιρλανδός γνωρίζει αρκετά καλά τους δρόμους στην Εσθονία καθώς αγωνίστηκε τέσσερις φορές σε προηγούμενες χρονιές.

Η πρώτη φορά που διοργανώθηκε το Rally Estonia ήταν το 2010 και έγινε δημοφιλές τα πρόσφατα χρόνια τόσο στους τοπικούς φίλαθλους όσο και για τις ομάδες, καθώς προτιμούν να προετοιμάζονται σε αυτό τον αγώνα πριν αγωνιστούν στην Φινλανδία. Η θέση του στο ημερολόγιο του φετινού WRC δίνει την ευκαιρία στα πληρώματα να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες στο χώμα, επανεκκινόντας το δεύτερο μισό της χρονιάς με τον καλύτερο τρόπο.

Όντας το μεγαλύτερο μηχανοκίνητο γεγονός στη Βαλτική, το Rally Estonia είναι ο ταχύτερος αγώνας του ημερολογίου εν τη απουσία της Φινλανδίας. Ομαλοί και τεχνικοί δρόμοι οι οποίοι περιλαμβάνονται από αρκετά άλματα και τυφλά σημεία κρατούν τα πληρώματα σε εγρήγορση και απαιτούν ακριβείς σημειώσεις. Το μεγαλύτερο από τα άλματα είναι στη μήκους 9.60km ειδική Otepää και είναι το περίφημο άλμα Alaküla.

Ο αγώνας θα είναι έντονος καθώς το πρόγραμμα διαφοροποιήθηκε από ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Η εκκίνηση θα γίνει την Παρασκευή και ακολουθεί η ειδική στο Tartu, μήκους 1.28km. Το Σάββατο τα πληρώματα θα καλύψουν κάτι περισσότερο από τη μισή απόσταση του αγώνα καθώς θα αγωνιστούν σε 10 ειδικές διαδρομές.  Ο αγώνας θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τρείς επαναλαμβανόμενες ειδικές με την τελευταία να είναι η παραδοσιακή πλέον Power Stage.

Και τα τρία πληρώματα έκαναν δοκιμές σε Φινλανδία και Εσθονία πρόσφατα όπου μεταξύ αυτών ήταν και ο αγώνας  Lōuna-EestiRally, όπου αγωνίστηκαν οι Tänak και Neuville.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Andrea Adamo ανέφερε, «Είναι σημαντική στιγμή που επιστρέφουμε στους αγώνες μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από ότι ήταν μετά που φύγαμε από το Μεξικό. Ευελπιστώ ότι τα πράγματα θα παραμείνουν λογικά για όλους ούτως ώστε όλοι να μπορέσουμε να απολαύσουμε τις μάχες που είμαι σίγουρος ότι θα παρακολουθήσουμε στην Εσθονία. Όπως και οι υπόλοιποι, έτσι και εμείς εργαστήκαμε στο κενό που είχαμε για να βελτιωθούμε σε πράγματα που υστερούσαμε προηγουμένως. Πρέπει να το απολαύσουμε και να κάνουμε το καλύτερο στους αγώνες από τώρα μέχρι και το τέλος της σεζόν και τότε θα δούμε τι θα γίνει».

Από την πλευρά του ο Tänak ο οποίος θα αγωνιστεί εντός έδρας είπε, «Φυσικά και είναι ωραία που επιστρέφουμε ξανά στους αγώνες. Αυτός είναι ο πρώτος αγώνας που γίνεται στην Εσθονία και είναι ξεχωριστός για εμάς. Είναι μεγάλη υπόθεση για την Εσθονία να διοργανώσει αγώνα WRC. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε πλεονέκτημα αγωνιζόμενοι εντός έδρας και θα είναι σημαντικό αν μπορέσουμε να το εκμεταλλευτούμε. Ο στόχος είναι απλός. Δε ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η σεζόν και σίγουρα πρέπει να παίρνουμε το μέγιστο από κάθε αγώνα. Θα είναι ένα σύντομο σπριντ οπότε δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε».