Rally de Espana 2019: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Ott Tanak

Κυρίες και κύριοι, μετά από 15 χρόνια Γαλλικής παντοκρατορίας από σήμερα το WRC έχει νέο πρωταθλητή εν ονόματι Ott Tanak. Ο Εσθονός οδηγός της Toyota Gazoo Racing γνώριζε ότι είχε την ευκαιρία να αναδειχθεί πρωταθλητής στην Ισπανία και την άρπαξε από τα μαλλιά.

Εκμεταλλευόμενος την ατυχία του Ogier από την Παρασκευή, κατάφερε να τερματίσει δεύτερος γενικής και κερδίζοντας την power stage με εμφαντικό τρόπο αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής ένα αγώνα πριν το τέλος της σεζόν. Η τελευταία φορά που οδηγός της Toyota κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν το 1994 με τον Didier Auriol.

Όντας ο ταχύτερος οδηγός τη φετινή σεζόν, ο Tanak θα μπορούσε να κερδίσει το πρωτάθλημα νωρίτερα, όμως προβλήματα αξιοπιστίας του Yaris τον ανάγκασαν να παλεύει μέχρι και τον προτελευταίο αγώνα. Πλέον, ερωτηματικό αποτελεί ο επόμενος σταθμός του Εσθονού καθώς φήμες τον θέλουν να έχει υπογράψει με τη Hyundai.

Νικητής στον αγώνα αναδείχθηκε ο Thierry Neuville (Huindai i20) ο οποίος κατάφερε να ελέγξει απόλυτα το ρυθμό και να δώσει πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα στην προσπάθεια που κάνει για το πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Δεύτερος όπως προαναφέραμε ολοκλήρωσε ο Ott Tanak (Toyota Yaris) που κυνήγησε τα τρία Hyundai που βρέθηκαν μπροστά του την Παρασκευή καταφέρνοντας να περάσει τα δυο. Ακόμα και όταν βρέθηκε τρίτος και ήταν αγκαλιά με το παγκόσμιο πρωτάθλημα εντούτοις δε σταμάτησε να πιέζει και με εκπληκτική απόδοση στην power stage κατάφερε όχι μόνο να την κερδίσει αλλά και να τερματίσει δεύτερος γενικής.

Τρίτος τελικά έμεινε ο Dani Sordo (Hyundai i20). Ο Ισπανός έκανε υπερπροσπάθεια για να κρατήσει πίσω του τον Tanak όμως στο τέλος δεν τα κατάφερε. Αν και το πλάνο της Hyundai δεν πήγε όπως και η ίδια η ομάδα θα περίμενε, δηλαδή να τερματίσει στις δυο πρώτες θέσεις, εντούτοις με την τρίτη θέση του Sordo αύξησε τη διαφορά από την Toyota στο πρωτάθλημα κατασκευαστών και πάει στον τελευταίο αγώνα ευελπιστώντας ότι θα σφραγίσει την πρώτη θέση.

Τέταρτος τερμάτισε ο Sebastien Loeb με το τρίτο Hyundai i20. Ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Jari-Matti Latvala μεγιστοποιώντας τη ζημιά για την Toyota στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Τα δυο Ford Fiesta των Elfyn Evans και Teemu Suninen τερμάτισαν στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα, ενώ ο πρώην πρωταθλητής πλέων Sebastien Ogier ολοκλήρωσε όγδοος.

Στην κατηγορία WRC2 PRO ο Mads Ostberg (Citoren C3 R5) κατάφερε να κερδίσει τον πολύ δύσκολο και απαιτητικό αγώνα τερματίζοντας μπροστά από τα δυο Skoda Fabia των Jan Kopecky και Kalle Rovanpera.

Απομένει ένας αγώνας για να ολοκληρωθεί το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. Η 15χρονη παντοκρατορία των Sebastien (Loeb και Ogier) έλαβε σήμερα τέλος αφού ο Ott Tanak κατάφερε να γίνει ο πρώτος Εσθονός που κερδίζει παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Το μόνο που εκκρεμεί για τη φετινή σεζόν είναι το πρωτάθλημα κατασκευαστών το οποίο διεκδικούν οι Hyundai και Toyota. Η Κορεάτικη ομάδα πάει στην Αυστραλία με προβάδισμα 18 βαθμών και σαφώς είναι το φαβορί για αυτόν το τίτλο.

Αποτελέσματα