Rally DAKAR 2020 – Μέρα 9η: Όλα από την αρχή

Η σημερινή μέρα για οδηγούς και αναβάτες μπορεί να μην είχε μεγάλους βράχους στη διαδρομή είχε όμως για 150km πετρώδες έδαφος, ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από τα φαράγγια και βουνά που πέρασαν την πρώτη βδομάδα. Καθώς η διαδρομή κινήθηκε ανατολικά, πέρασαν από περιοχές με άμμο οι οποίες εναλλάσσονταν με γρήγορες ταχύτητες σε τεράστιες εκτάσεις.

Στην κατηγορία αυτοκινήτων όλα αύριο θα ξεκινήσουν από την αρχή. Τα 24 δευτερόλεπτα που χωρίζουν το πρωτοπόρο Carlos Sainz (MINI) από το δεύτερο Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux) δεν είναι τίποτα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η διαφορά τους πριν τρείς μέρες ήταν στα 10 λεπτά.

Την ένατε ειδική διαδρομή κέρδισε ο επιτιθέμενος Stéphane Peterhansel ο οποίος ήταν ταχύτερος κατα 15 δευτερόλεπτα από τον Al-ttiyah. Με αυτό το αποτέλεσμα, ο πολυνίκης του θεσμού μείωσε τη διαφορά απο τον πρωτοπόρο Sainz στα 6 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα και πλέον έχει βάσιμες ελπίδες για κάτι καλύτερο.

Από την πλευρά του ο Sainz εξακολουθεί να προηγείται, όμως μετά το διάλειμμα που είχαν το Σάββατο οι διαγωνιζόμενοι τίποτα δεν του πάει σωστά. Στην ένατη διαδρομή αρχικά στο πρώτο κομμάτι έχασε το δρόμο με αποτέλεσμα να του κοστίσει πέντε λεπτά ενώ ακολούθως είχε πρόβλημα με ένα από τα ελαστικά, γεγονός που τον ανάγκασε να σταματήσει για να το αλλάξει.

Ο Pablo Quintanilla (Husqvarna) ήταν ο αναβάτης που κέρδισε την ένατη διαδρομή στην κατηγορία μοτοσυκλετών. Κατά τη διάρκεια της μέρας προσπάθησε να πιέσει τον πρωτοπόρο Ricky Brabec (Honda) για να υποπέσει σε λάθος, όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει ακόμα λίγο τη μεταξύ τους διαφορά.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Toby Price (KTM), τρίτος ο Joan Barreda Bort και τέταρτος ο Ricky Brabec. Στη γενική κατάταξη ο Ricky Brabec που προηγείται έχει διαφορά 20 λεπτών από το δεύτερο Pablo Quintanilla, ενώ ο τρίτος Toby Price είναι ακόμα 6 λεπτά πιο πίσω.

Στην κατηγορία φορτηγών η γενική κατάταξη έμεινε αναλλοίωτη. Ο πρωτοπόρος Andrey Karginov (ΚΑΜΑΖ) κέρδισε ακόμα μια διαδρομή και πλέον μετρά αντίστροφα για τον τερματισμό. Siarhei Viazovich (MAZ) και Eduard Nikolaev (KAMAZ) ολοκλήρωσαν στη δεύτερη και Τρίτη θέση αντίστοιχα.

Το προβάδισμα του Andrey Karginov στη γενική κατάταξη άνοιξε στα 38 λεπτά από το δεύτερο Anton Shibalov, με τον Siarhei Viazovich να διατηρεί άνετα την τρίτη θέση.

Στην κατηγορία Quad ο Ignacio Casale (Yamaha Raptor) ήταν ο αναβάτης που κέρδισε, με τους Giovanni Enrico (Yamaha Raptor) και Tomas Kubiena (Yamaha Raptor) να τερματίζουν στη δεύτερη και τρίτη θέση.

Στη γενική κατάταξη ο Ignacio Casale είναι το μεγάλο φαβορί για νίκη καθώς το προβάδισμα του είναι σχεδόν 45 λεπτά από το δεύτερο Simon Vitse. Στην τρίτη θέση εξακολουθεί να είναι ο Rafal Sonik.

Τέλος, στην κατηγορία SSV ο Blade Hildebrand κέρδισε, με τους Mitchell Guthrie και Casey Currie να ολοκληρώνουν στη δεύτερη και τρίτη θέση.

Στη γενική κατάταξη ο Casey Currie διατηρεί την πρώτη θέση, όντας 23 λεπτά μπροστά από το δεύτερο Francisco Lopez Contrardo. Ο Sergei Kariakin είναι ο οδηγός που συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.