Rally DAKAR 2020 – Μέρα 10η: Κοντά στη νίκη ο Sainz

Σε ένα Dakar, οι ανατροπές είναι συνώνυμο του αγώνα και αυτό ακριβώς έγινε στη 10η ειδική διαδρομή. Με την αγωνία να είναι στο κατακόρυφο μετά τα αποτελέσματα της ένατης διαδρομής, όπου ο Al-Attiyah (Toyota Hilux) μείωσε στα 24 δευτερόλεπτα από τον πρώτο Sainz (MINI), σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν άρδην και ο Carlos Sainz εκτός απροόπτου θα είναι ο νικητής του αγώνα.

Στη 10η διαδρομή ο Peterhansel (MNI) που ξεκινούσε πρώτος, 8 με 10 χιλιόμετρα πριν το τέλος της διαδρομής χάθηκε και μαζί του χάθηκε και η όποια ελπίδα διάκρισης. Το ίδιο ακριβώς έπαθε και ο Al-Attiyah και όταν κατάφεραν να επιστρέψουν στη σωστή διαδρομή η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Ο Carlos Sainz αυτή τη φορά φάνηκε τυχερός καθώς συναντήθηκε με τους προπορευόμενους μόλις είχαν επιστρέψει στη σωστή διαδρομή και έτσι τερμάτισαν όλοι μαζί. Ο Ισπανός πήρε τη νίκη στη 10η διαδρομή, με τον Jakub Przygonski (MINI) και Giniel De Villiers (Toyota Hilux) να τερματίζουν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα.

Μετά και από αυτό το αποτέλεσμα ο Carlos Sainz αύξησε το προβάδισμα του στα 18 λεπτά από τους Al-Attiyah και Peterhansel και πλέον είναι το μεγάλο φαβορί για τη νίκη, με δυο διαδρομές να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο αγώνας.

Ο Fernando Alonso είδε την ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών να σταματά απότομα μετά τις τούμπες που έκανε το Toyota Hilux. Όσον αφορά το δικό μας οδηγό, ο Roman Starikovich μετά από ένα τεράστιο άλμα, αυτός και ο συνοδηγός του κτύπησαν στην πλάτη με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Οι αναβάτες της Honda Joan Barreda Bort, Ricky Brabec και Kevin Benavides είχαν πολύ καλή μέρα και κατάφεραν να ολοκληρώσουν στις τρείς πρώτες θέσεις.

Ο πρωτοπόρος Ricky Brabec κατάφερε να αυξήσει το προβάδισμα που είχε στη γενική κατάταξη από το δεύτερος Pablo Quintanilla (Husqvarna) στα 25 λεπτά καθώς ο τελευταίος τερμάτισε στην ένατη θέση. Από την πλευρά του ο τρίτος Joan Barreda Bort μείωσε στα δυο λεπτά τη διαφορά από το δεύτερο Quintanilla και η μάχη για τη δεύτερη θέση παραμένει ανοικτή.

Στην κατηγορία φορτηγών ο πρωτοπόρος Andrey Karginov (KAMAZ) έκανε αγώνα τακτικής αφού δε χρειάζεται να πιέζει ιδιαίτερα και έτσι τερμάτισε πέμπτος. Αυτό δε σταμάτησε την επέλαση των ΚΑΜΑΖ καθώς οι ομόσταυλοι του Anton Shibalov, Dmitry Sotnikov και Eduard Nikolaev ολοκλήρωσαν τη 10η διαδρομή στις τρείς πρώτες θέσεις.

Στη γενική κατάταξη η κατάσταση έμεινε αναλλοίωτη στην κορυφή καθώς όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά τους πρώτους τρείς. Ο Andrey Kaginov εξακολουθεί να προηγείται, με τους Anton Shibalov και Siarhei Viazovich (MAZ) να είναι στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Στην κατηγορία Quad, ο παραλίγο να είχαμε δράματα καθώς ο πρωτοπόρος Ignacio Casale (Yamaha Raptor) χάθηκε και τερμάτισε 45 λεπτά πίσω από το νικητή Kamil Wisniewski (Yamaha Raptor). Δεύτερος τερμάτισε ο Zdenek Tuma (Yamaha Raptor) και τρίτος ο Rafal Sonik (Yamaha Raptor).

Στη γενική κατάταξη, ο πρωτοπόρος Ignacio Casale γλύτωσε τα χειρότερα καθώς ο δεύτερος Simon Vitse (Yamaha Raptor) μείωσε μεν τη διαφορά, όμως τα 16 λεπτά που το χωρίζουν από τον πρώτο εκτός απροόπτου είναι δύσκολο να καλυφθούν.

Στην κατηγορία SSV, οι Αμερικανοί οδηγοί της Red Bull Off-Road, Mitchell Guthrie και Blade Hildebrand έφεραν τα δυο ΟΤ3 στις δυο πρώτες θέσεις, με τον Gerard Farres Guell (CAN-AM) να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.

Στη γενική κατάταξη, ο Casey Currie (CAN-AM) εξακολουθεί να προηγείται από το δεύτερο πλέον Sergei Kariakin (CAN-AM), ενώ ο περσινός νικητής Chaleco Lopez (CAN-AM) έχασε τις ελπίδες για διάκριση μετά το σκασμένο ελαστικό που είχε και το χαμένο χρόνο, γεγονός που τον ανάγκασε από δεύτερος να οπισθοχωρήσει τρίτος.

Δυο διαδρομές απομένουν για να ολοκληρωθεί ο αγώνας, όμως όπως έχουμε δει και φέτος στο Dakar τίποτα δεν είναι δεδομένο.