Rally Chile Bio Bio – Μέρα 1η: Ο Tänak δίνει το ρυθμό

Ο οδηγός της MSport Ott Tänak είναι αυτός που προηγείται στο Rally Chile Bio Bio μετά το τέλος της πρώτης μέρας. Άρχισε τη μέρα δυνατά κερδίζοντας την εναρκτήρια ειδική Pulperia, αλλά η τύχη του σύντομα τον εγκατέλειψε αφού αντιμετώπισε προβλήματα μετά άλμα και βαριά προσγείωση που τον έφεραν στην τρίτη θέση.

Πέραν τούτου τραυματίστηκε ελαφρά και ο συνοδηγός του Martin Järveoja ενώ υπήρξαν μικρές ζημιές στην ανάρτηση και απώλεια της υβριδικής ώθησης.

Ωστόσο η προσέγγιση του Tänak στο επαναλαμβανόμενο απογευματινό loop τον βοήθησε να διεκδικήσει ξανά την πρώτη θέση. Σε καλές καιρικές συνθήκες, ήταν ο μόνος από τους πρωτοπόρους οδηγούς που επέλεξε τη μαλακή γόμα της Pirelli έχοντας μεγάλη απόδοση και μικρότερη διάρκεια ζωής.
Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του 2019 πήρε το προβάδισμα από τον Teemi Suninen στην προτελευταία ειδική διαδρομή και το σημαντικότερο ήταν ότι είχε τον ταχύτερο χρόνο στην μήκους 23,32km Rio Claro αυξάνοντας το προβάδισμα του στα 4,2 δευτερόλεπτα.

«Η πρώτη και η τελευταία ειδική διαδρομή σήμερα ήταν εξαιρετικά δύσκολες», είπε ο Tänak, ο οποίος είναι χωρίς νίκη στο WRC από το Ράλι Σουηδίας τον Φεβρουάριο,«όταν είναι τόσο σκληρό το έδαφος δεν μπορείς να κινηθείς όπως θέλεις και δεν έχεις σταθερότητα. Όμως είχαμε καθαρή γραμμή οπότε κανένα πρόβλημα».

Η πρώτη φορά που αγωνίστηκαν στη Χιλή οι τρείς διεκδικητές του τίτλου Kalle Rovanperä, Ellyn Evans και Thierry Neuville ήταν το 2019  και φέτος δυσκολεύτηκαν πολύ. Και οι τρείς ανέφεραν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης αφού δεν είχαν ούτε καθαρή γραμμή, όπου ο Evans τα πήγε καλύτερα ολοκληρώνοντας τη μέρα 8,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον δεύτερο Suninen.

Ο Ουαλός υπολείπεται 33 βαθμούς από τον  Kalle Rovanperä στο πρωτάθλημα οδηγών και σε περίπτωση που τερματίσει στην πρώτη οκτάδα θα δώσει παράταση στις ελπίδες του.

Ο Rovanperä που άνοιγε το δρόμο είχε μισό τετακέ στην τελευταία ειδική της μέρας και έπεσε πέμπτος γενικής, ολοκληρώνοντας το πρώτο σκέλος 11 δευτερόλεπτα πίσω από τον Thierry Neuville.
Τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις είχαν οι Esapekka Lappi και PierreLouis Loubet. Και οι δυο είχαν δυνατές εξόδους στην αρχή της μέρας διαλύοντας τα αγωνιστικά και είναι απίθανο να ξεκινήσουν το Σάββατο.
Ο Takamoto Katusta με το δικό του GR Yaris είναι στην έκτη θέση και πολύ μπροστά από τον πρωτοεμφανιζόμενο Grégoire Munster, του οποίου ο συνοδηγός Louis Louka πέρασε το πρωί διαβάζοντας τις σημειώσεις από το κινητό αφού άφησε κατά λάθος το βιβλίο σημειώσεων του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Ο Sami Pajari είναι όγδοος γενικής και πρώτος στην κατηγορία WRC2 13,3 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Oliver Solberg, ενώ ο τοπικός οδηγός Alberto Heller συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Τα πληρώματα το Σάββατο ταξιδεύουν νότια  όπου θα αγωνιστούν στο μεγαλύτερο σκέλος του αγώνα. Η ειδική Chivilingo είναι η πρώτη ακολουθούμενη από την Rio Lia, τη μόνη ειδική που παραμένει αμετάβλητη από την έκδοση του 2019.
Η Maria de las Cruces τερματίζει με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό και επίσης ολοκληρώνει το πρώτο loop το οποίο επαναλαμβάνεται μετά την ενδιάμεση ανασυγκρότηση.