Με το Νο1 στο 50ο Ράλλυ Κύπρος 2023 ο Nasser Al-Attiyah

Είκοσι έξι πληρώματα θα συμμετάσχουν στο 50ο Ράλλυ Κύπρος, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2023 και το οποίο διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου. Αθλητές από έξι χώρες θα ανέβουν, μαζί με τα αυτοκίνητά τους, στη ράμπα της εκκίνησης, την Παρασκευή 6 του μήνα στις 18:00, στο παλιό δημαρχείο Λευκωσίας στην πλατεία «Ελευθερίας».

Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος έχουν οι Κύπριοι οδηγοί και συνοδηγοί, ενώ τρία είναι τα ξένα πληρώματα που θα συμμετάσχουν στο φετινό αγώνα και συγκεκριμένα, οι τρεις πρωτοπόροι του Πρωταθλήματος Ράλλυ Μέσης Ανατολής.

Η μάχη-τίτλου για το Μεσανατολικό

Με το 50ο Ράλλυ Κύπρος να αποτελεί τον τελευταίο αγώνα του φετινού Πρωταθλήματος Ράλλυ Μέσης Ανατολής (MERC), ο τίτλος για το 2023 θα κριθεί στις δώδεκα χωμάτινες ειδικές διαδρομές του νησιού μας. Βαθμούς για το MERC θα διεκδικήσουν τρία πληρώματα, και οι τρεις με πιθανότητες για τον τίτλο.

Το Νο1 θα «φορέσει» στο Volkswagen Polo GTI R5 του ο ρέκορντμαν νικών (7 πρωτιές) του εθνικού μας αγώνα, ο Nasser Al-Attiyah από το Κατάρ, με συνοδηγό τον Mathieu Baumel από την Ανδόρα. Νο2 στη λίστα εκκίνησης θα είναι ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος Ράλλυ Μέσης Ανατολής, ο Abdullah Al-Rawahi από το Ομάν, με συνοδηγό τον Ata Al-Hmoud από την Ιορδανία, με ένα Škoda Fabia R5. Το τρίτο πλήρωμα του MERCέλαβε το Νο8 και είναι οι Meshari Al-Thefiri από το Κουβέιτ, με συνοδηγό τον Nasser Al-Kuwari από το Κατάρ, με ένα Mitsubishi Lancer Evo X.

Το φινάλε στο Πρωτάθλημα Ράλλυ Μέσης Ανατολής αναμένεται συγκλονιστικό. Με τον Al-Rawahi να προηγείται κατά έξι βαθμών από τον 18 φορές πρωταθλητή Al-Attiyah, χρειάζεται να τερματίσει μπροστά από τον Καταρινό για να πάρει το πρώτο του Μεσανατολικό τίτλο. Αν όμως ο Al-Attiyah κερδίσει την κατηγορία (και πάρει 30β.) και ο Al-Rawahi τερματίσει δεύτερος (και πάρει 24β.) -ένα ιδιαίτερα ορατό ενδεχόμενο, από τη στιγμή που είναι μόλις τρία τα πληρώματα του MERC- τότε θα έχουμε απόλυτη ισοβαθμία στη βαθμολογία και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) θα κληθεί να αποφασίσει τον πρωταθλητή, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της για Περιφερειακά Πρωταθλήματα!

Από κει και πέρα, για να πάρει τον τίτλο ο Meshari Al-Thefiri (ο οποίος βρίσκεται 24 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο), πρέπει να τερματίσει και να μην ολοκληρώσουν τον αγώνα οι Al-Attiyah και Al-Rawahi. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο Κουβετιανός θα πάρει τον τίτλο με ένα βαθμό διαφορά από τον Al-Rawahi!

Η μάχη της Κύπρου

Πέραν από το συγκλονιστικό φινάλε του Πρωταθλήματος Ράλλυ Μέσης Ανατολής, οι δύο ημέρες του 50ουΡάλλυ Κύπρος θα αποτελέσουν τον 3ο και 4ο γύρο του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ράλλυ, με την κάθε μέρα του αγώνα να μετράει ως ξεχωριστός γύρος για το τοπικό πρωτάθλημα.

Ο νικητής του Ράλλυ Κύπρος το 2018 και πρωταθλητής Κύπρου το 2022, 2021, 2020, 2018 και 2017, Σίμος Γαλαταριώτης, με συνοδηγό τον Αντώνη Ιωάννου με ένα Volkswagen Polo GTI R5, θα έχουν το Νο6 στην πόρτα. Ο Γαλαταριώτης προηγείται στο φετινό παγκύπριο πρωτάθλημα, έχοντας κερδίσει και τους δύο φετινούς αγώνες που προηγήθηκαν.

Δεύτερος στη βαθμολογία του παγκύπριου πρωταθλήματος, με δύο δεύτερες θέσεις στους δύο πρώτους αγώνες της χρονιάς, είναι ο Κώστας Ζήνωνος, με συνοδηγό τον Φάνο Χριστοφή, με το Citroën DS3 R5 τους να μετέχει με το Νο5. Την 3η θέση στους δύο τοπικούς αγώνες που προηγήθηκαν πήραν οι Γιάγκος Γιάγκου / Άριστος Νικολάου, με ένα Hyundai i20 R5. Στο φετινό Ράλλυ Κύπρος θα έχουν το Νο7 στο αυτοκίνητό τους.

Το Νο3 θα έχει ο πρωταθλητής Κύπρου του 2019, Πέτρος Παντελή με συνοδηγό τον Πάμπο Λαό, οι οποίοι θα αγωνιστούν με το ολοκαινούργιο τους Renault Clio, κατηγορίας Rally 3. Ο πρωταθλητής Κύπρου του 2016 και 2015, Χρίστος Δημοσθένους, με συνοδηγό τον Κύπρο Χριστοδούλου θα εφαρμόσουν το Νο4 στην πόρτα του Škoda Fabia R5 τους. Την πρώτη δεκάδα των συμμετοχών, κλείνουν με το Νο9 οι Σοφιανός Ρούσου / Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου με Ford Fiesta Rally 3 και με το Νο10 οι Φώτος Γιαννουρή / Ανδρέας Χρυσοστόμου με Mitsubishi Lancer Evo IX.

Οι λεπτομέρειες του αγώνα

Οι δώδεκα χωμάτινες ειδικές διαδρομές του 50ου Ράλλυ Κύπρος έχουν συνολικό μήκος 195,36 χιλιομέτρων. Η τελετή εκκίνησης θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 18:00 στο χώρο μπροστά από το παλιό δημαρχείο Λευκωσίας, δίπλα από την Πλατεία Ελευθερίας. Ο τερματισμός θα λάβει χώρα στο ίδιο σημείο, την Κυριακή 8 του μήνα, στις 18:30.

Το Service Park, το Αρχηγείο και το Κέντρο Τύπου θα βρίσκονται απέναντι από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, δίπλα από το Αρχηγείο Αστυνομίας, στην Αγλαντζιά.

Συμμετοχές

Οι χάρτες διαδρομής:

Σκέλος 1:

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=13uogjvorZS-45qZHV5kSJqVUOe5YEdY&usp=sharing

Σκέλος 2:

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1o9Dub-CUtA8Ru6bhzeZ0Ex4Oj1SU8Rg&usp=sharing

Χορηγοί του 50ου Ράλλυ Κύπρος είναι οι εταιρίες Honda – Γαλαταριώτης, ANCO Catering Equipment, Cablenet, Stop Fire, Ανδρεόπουλος Επιγραφές Λτδ και νερό Φαρμακάς, ενώ τη διοργάνωση υποστηρίζουν οι Δήμοι Λευκωσίας και Αγλαντζιάς.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.cyprusrally.com.cy.