Rally Australia Preview: Η TOYOTA GAZOO Racing στοχεύει στην κατάκτηση του τίτλου στην Αυστραλία

Η TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team ταξιδεύει στο Ράλι Αυστραλίας (15-18 Νοεμβρίου) τελευταίο αγώνα του 2018, με στόχο να διεκδικήσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών στο οποίο προηγείται με 12 βαθμούς διαφορά. Ο Ott Tänak παραμένει στην μάχη για το πρωτάθλημα οδηγών, 23 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο, με τους υπόλοιπους οδηγούς των Toyota Yaris WRC Esapéka Lappi και Jari-Matti Latvala να βρίσκονται επίσης στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης.

Η βάση του αγώνα θα βρίσκεται στο Coffs Harbour στην ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο μέσο μεταξύ του Sidneyκαι Brisbane. Το Ράλι Αυστραλίας περιλαμβάνει ένα συνδυασμό χωμάτινων ειδικών οι οποίες είναι αργές, τεχνικές  δασώδεις διαδρομές μέχρι και πιο ανοικτές και γρήγορες ειδικές.

Μετά το shakedown το πρωί της Πέμπτης, η δράση αρχίζει την Παρασκευή στα βόρεια του Coffs Harbour, με δύο νέες ειδικές, τις Orara East και Coldwater και την γνωστή Sherwood, με τις ειδικές να είναι επαναλαμβανόμενες. Η μέρα του Σαββάτου έχει σαν βάση του το νότο και περιλαμβάνει δύο νέες διαδρομές που χρησιμοποιούν τμήματα της παλιάς ειδικής Nambucca, καθώς και το Urunga και το Raleigh raceway. Τόσο η Παρασκευή όσο και το Σάββατο ολοκληρώνονται με σε μια σύντομη ασφάλτινη ειδική διαδρομή στα παράλια του Coffs Harbour. Η τελευταία μέρα της χρονιάς την Κυριακή περιλαμβάνει τρείς επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, με την Wedding Bells Power Stage να ακολουθεί το βάθρο του τερματισμού.

Tommi Mäkinen (Αγωνιστικός διευθυντής)

“Αυτή ήταν μια συναρπαστική χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα και όλα είναι έτοιμα για έναν πολύ συναρπαστικό τελευταίο αγώνα στην Αυστραλία. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας: να κερδίσουμε το πρωτάθλημα μόλις στην δεύτερη μας χρονιά θα ήταν ένα φανταστικό επίτευγμα. Όπως πάντα δεν πρόκειται να είναι εύκολο, αλλά έχουμε λόγους να είμαστε σίγουροι. Έχουμε δείξει καλές επιδόσεις στις χωμάτινες ειδικές σε Βρετανία και Ισπανία και φαίνεται ότι έχουμε βρει κάποιες βελτιώσεις σε τέτοιου είδους συνθήκες, οι οποίες είναι αρκετά παρόμοιες με αυτές που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Αυστραλία. Όλοι εργάζονται σκληρά για να επιτύχουμε τον στόχο μας, και με ένα δυνατό αυτοκίνητο και τρεις εξαιρετικούς οδηγούς, νομίζω ότι έχουμε μια καλή ευκαιρία να το καταφέρουμε’’.

Jari-Matti Latvala

“Ανυπομονώ για τον αγώνα της Αυστραλίας. Είναι ένας αγώνας που πραγματικά μου αρέσει πολύ. Πρώτον, η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και ο καιρός είναι συνήθως πολύ καλός, γι ‘αυτό είναι ένα ωραίο μέρος για να ολοκληρώσουμε την χρονιά. Στη συνέχεια υπάρχουν οι ειδικές: έχουν κάνει πολλές αλλαγές στη διαδρομή την φετινή χρονιά, αλλά έχουμε οδηγήσει τους περισσότερους δρόμους πριν και γνωρίζουμε ότι είναι συνήθως αρκετά γρήγοροι, πράγμα που φυσικά μου αρέσει! Πάω εκεί σίγουρος μετά από την ταχύτητα που δείξαμε στους πρόσφατους αγώνες και ελπίζω να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για να μας βοηθήσουμε την ομάδα να κερδίσει το πρωτάθλημα’’.

Ott Tänak

“Θα τα δώσω όλα στην Αυστραλία. Έχω ακόμα μαθηματική ευκαιρία για το πρωτάθλημα οδηγών, και παρόλο που δεν είναι πραγματικά στα χέρια μου, θα συνεχίσω να πιέζω και δεν θα τα παρατήσω. Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών έχουμε το πλεονέκτημα και πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση. Συγκεκριμένα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο το αυτοκίνητό μας παρουσιάζεται σε χωμάτινες ειδικά στους τελευταίους αγώνες. Το Ράλι Αυστραλίας είναι πάντα ένας δύσκολος αγώνας, αλλά πολλές από τις ειδικές είναι γρήγορες, έχουν ροή και αυτό είναι στα μέτρα μας”.

Esapekka Lappi

“Θέλω πραγματικά να ολοκληρώσω τον αγώνα ψηλά στην Αυστραλία και να βοηθήσω την ομάδα να κερδίσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Πέρσι, αυτό το ράλι για μένα ήταν μόνο για να αποκτήσω εμπειρίες και ελπίζω ότι μπορώ να τις χρησιμοποιήσω για να έχω καλύτερη απόδοση αυτή τη φορά. Αν ο καιρός είναι ξηρός, τότε γνωρίζουμε ότι ο καθαρισμός των ειδικών θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς υπάρχει χαλαρό χώμα στην επιφάνεια. Έχω κάποια εμπειρία τρέχοντας για πρώτη φορά στις ειδικές εκεί την περσυνή χρονιά, αλλά διαπιστώσαμε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει αρκετά βαριά βροχόπτωση. Αν γίνει αυτό, τα επίπεδα πρόσφυσης μπορεί να αλλάξουν πολύ μέσα στις δασικές ειδικές διαδρομές.

Τι συνέβη πέρυσι;

Το Toyota Yaris WRC ολοκλήρωσε την πρώτη του χρονιά με ανταγωνιστική παρουσία στην Αυστραλία. Ο Jari-Matti Latvala κατείχε τη δεύτερη θέση στον αγώνα και στην τελευταία ειδική είχε έξοδο. Στο πρωτάθλημα οδηγών κατέκτησε τελικά την τέταρτη θέση. Ο ομόσταυλος του Esapekka Lappi ολοκλήρωσε τον αγώνα στην έκτη θέση, καθώς η ομάδα τερμάτισε τρίτη στην κατάταξη του πρωταθλήματος κατασκευαστών.