RALLY Πορτογαλία – 1η Μέρα: Προβάδισμα Tanak, δράμα για Neuville

O Ott Tanak είναι επικεφαλής στο τέλος της πρώτης ημέρας στο Rally Πορτογαλίας, παρότι κέρδισε μόλις δυο από τις οκτώ ειδικές, εκμεταλλευόμενος το δράμα στην έβδομη ειδική της ημέρας.

Ο Tanak μπορεί να μπήκε με το δεξί στον αγώνα, κερδίζοντας την πρώτη ειδική του αγώνα, όμως στις επόμενες τέσσερις ειδικές, έχασε αρκετό χρόνο κι βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από τα Hyundai των Sordo και Neuville που έδειχναν να έχουν καλύτερο ρυθμό. Ειδικά ο Ισπανός πετούσε γράφοντας τον ταχύτερο χρόνο σε τρεις από αυτές, ανοίγοντας διαφορά 12 δευτερολέπτων.

Ο Εσθονός κέρδισε την έκτη ειδική και μείωσε τη διαφορά του από την κορυφή, όμως στην επόμενη ειδική ήρθαν τα πάνω-κάτω στον αγώνα. Πρώτα ο Neuville είχε μια έξοδο, στην οποία τούμπαρε το i20 και προκάλεσε σημαντική ζημιά στην πίσω δεξιά γωνία του αυτοκινήτου, από την οποία αναγκάστηκε μερική ώρα αργότερα εγκαταλείψει, παρά τις προσπάθειες να διορθώσει τη ζημιά. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Sordo είχε τετακέ, με τον κινητήρα του να σβήνει, χάνοντας σημαντικό έδαφος, το οποίο έδωσε την πρωτιά στον Tanak.

Στην τρίτη θέση θα βρεθεί ο Elfyn Evans, ο οποίος έχασε αρκετό χρόνο, κολλημένος στην σκόνη του Neuville. Ο Ουαλός μπορεί να μην κέρδισε ειδική, αλλά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κλείσει την ημέρα στην πρώτη τριάδα, καθώς οι αγωνοδίκες του Rally Πορτογαλίας αναμένεται να του δώσουν πίσω το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς που άνοιξε στην έβδομη ειδική.

Από εκεί και πέρα, πολλά ήταν τα παράπονα των οδηγών για τα νέα ελαστικά της Pirelli, τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά σε χωμάτινη επιφάνεια στο Rally Πορτογαλίας. Τα δύο Fiesta των Greensmith και Fourmaux είχαν από ένα κλατάρισμα στους πίσω τροχούς, χαλώντας μία κατά τ’άλλα ικανοποιητική εμφάνιση των δύο πληρωμάτων.

Παράπονα είχε κι ο Sebastien Ogier, ο οποίος ολοκλήρωσε την ημέρα στην πέμπτη θέση, ενώ σημείωσε και τον ταχύτερο χρόνο στην χαοτική έβδομη ειδική, μειώνοντας μάλιστα σημαντικά την διαφορά που δημιουργήθηκε στις πρώτες ειδικές, όταν ο Γάλλος πρωταθλητής κλήθηκε να ξεκινά πρώτος και ουσιαστικά να καθαρίζει τον δρόμο.

Πρόωρο τέλος μπήκε και στον αγώνα του Pierre-Louis Loubet. O Γάλλος οδηγός είχε μία έξοδο στη δεύτερη ειδική της ημέρας, όταν έφυγε εκτός δρόμου σε μία αριστερή στροφή. Το i20 της 2C έμεινε στο χαντάκι που έπεσε και το πλήρωμα επέστρεψε άπραγο στο service park, όντας ευτυχώς καλά στην υγεία του.

Αναλυτικά η κατάταξη της πρώτης ημέρας του Rally Πορτογαλίας:

Θέση Πλήρωμα Χρόνος/Διαφορά
1 O.Tanak/M.Jarveoja 1:22:35,0
2 E.Evans/S.Martin +6,0
3 D.Sordo/B.Rozada +9,0
4 T.Katsuta/D.Barrett +15,4
5 S.Ogier/J.Ingrassia +24,0
6 K.Rovanpera/J.Halttunen +28,9
7 G.Greensmith/C.Patterson +1:02,3
8 A.Fourmaux/R.Jamoul +1:33,5