Psaltis – Eneos Tiger Rally 2018: Preview

Σειρά της Λεμεσού να διοργανώσει τον τρίτο αγώνα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι τη φετινή χρονιά. Η Λέσχη Αυτοκινήτου Λεμεσού προέβη σε ‘’λίφτινγκ’’ του αγώνα, βάζοντας στο πρόγραμμα κλασσικές ειδικές και για πρώτη φορά υπερειδική διαδρομή, η οποία την τελευταία φορά που έγινε σε αγώνα του τοπικού πρωταθλήματος ήταν το 2013 στο Παραλίμνι.

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας ο Αλυτάρχης του αγώνα Κώστας Γεωργίου Chipsείπε, «Θέλουμε να διεξάγουμε ένα ασφαλισμένο αγώνα. Έχοντας καταφέρει να πάρουμε την ψηλότερη βαθμολογία στους αγώνες της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου την περσινή χρονιά, στόχος μας φέτος είναι να κάνουμε ένα ακόμα καλύτερο αγώνα. Δώσαμε μεγάλη σημασία, εκτός από την ασφάλεια και στην προβολή, γι΄αυτό και επιλέγηκε η εκκίνηση και ο τερματισμός να γίνουν στη Μαρίνα Λεμεσού και ο χώρος ανασυγκρότησης να βρίσκεται στον εναέριο. Θερμές ευχαριστίες στην PsaltisEneos και στο Power Drift Club για τη βοήθεια που μας έδωσαν στο να γίνει η υπερειδική στο Λιμάνι.»  

Ο φετινός αγώνας είναι διήμερος και αποτελείται από 13 ειδικές διαδρομές, οι οποίες θα διεξαχθούν στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή της επαρχίας Λεμεσού. Όλα θα ξεκινήσουν το Σάββατο το πρωί με την εκκίνηση να δίδεται από το Τρακασόλ, στη Mαρίνα Λεμεσού στις 11 το πρωί. Ακολούθως τα πληρώματα θα τρέξουν σε 3 ειδικές διαδρομές, οι οποίες είναι οι Πραστιό-Φοινικάρια, Ακρούντα-Αψιού και Αψιού-Λουβαράς. Θα ακολουθήσει ανασυγκρότηση στον εναέριο και ακολούθως οι τρείς ειδικές θα επαναληφθούν.

Η μέρα θα ολοκληρωθεί με την Psaltis– EneosSuperSpecialStageστο λιμάνι Λεμεσού, με τους διοργανωτές να υπόσχονται πλούσιο θέαμα σε όσους θα παρευρεθούν. Πριν από την έναρξη της υπερειδικής διαδρομής θα γίνει αγώνας challengeκαι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι έχουν αγωνιστικό αυτοκίνητο του οποίου το ομολογκασιόν (homologation) είναι σε ισχύει..

Ο αγώνας συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Κυριακή με ακόμα τρείς ειδικές επαναλαμβανόμενες (Αγία Παρασκευή-Καπηλιό, Άγιος Μάμας-Λάνια και Μέσα Ποταμός-Πλάτρες), με τον τερματισμό να γίνεται στο νέο λιμάνι Λεμεσού στις 17:00 το απόγευμα.

Tiger Rally 2018 Itinerary

Tiger Rally 2018 Entry List

Map Day 1

Map Day 2

Το Tiger Rally από πλευράς συμμετοχών προσέλκυσε 35 διαγωνιζόμενους, με σχεδόν όλα τα πρωτοκλασάτα ονόματα του χώρου να λαμβάνουν μέρος. Σημείο αναφοράς είναι ότι για πρώτη φορά σε τοπικό αγώνα τρέχουν τέσσερα αυτοκίνητα κατηγορίας R5 και αναμφίβολα αποτελούν πόλο έλξης για τους θεατές.

Το πλήρωμα της Petrolina Racing Team Γαλαταριώτης-Ιωάννου (Skoda R5) ξεκινά πρώτο στις ειδικές διαδρομές και θα κυνηγήσει την τρίτη σερί νίκη, η οποία θα του δώσει σαφές προβάδισμα στην υπεράσπιση του τίτλου. Στην αγωνιστική δράση επιστρέφει και το πλήρωμα της Petrolina Racing Team Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου (Citroen DS3 R5), οι οποίοι με τη σειρά τους θα επιδιώξουν τη νίκη, σε ένα αγώνα όπου έχασαν πέρυσι τον τίτλο.

Προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του στην κατηγορίαRC2 έχει και ο τρίτος οδηγός της Petrolina Racing Team, Χρίστος Δημοσθένους (Mitsubishi Lancer EVO10), ο οποίος ήταν ο νικητής του προηγούμενου αγώνα στην Πάφο. Πολλά και ικανά πληρώματα για τερματισμό στο βάθρο τρέχουν σε αυτή την κατηγορία και μερικά από αυτά είναι οι πρωτοπόροι στην RC2  Ζήνωνος-Χριστοφή (Mitsubishi Lancer EVO9), οι νικητές του 2016 Αντωνίου-Πιερή (Mitsubishi Lancer EVO10), οι Ποσείδιας-Δαμιανού (Mitsubishi Lancer EVO10), Πολυκάρπου-Σιάλος (Mitsubishi Lancer EVO9) και Παντελή-Q8 Κύπρος (Mitsubishi Lancer EVO10). Μετά την απουσία από τον αγώνα της Πάφου επανέρχονται και οι Petrolina Racing Team Γιάγκου-Κωνσταντίνου (Hyundai i20), ενώ για πρώτη φορά φέτος θα αγωνιστούν και οι Χειλημήντρης-Κυριάκου με το νέο τους απόκτημα, ένα Citroen DS3 R5.

Στην κατηγορία RCS2 τρέχουν συνολικά έξι πληρώματα, με τους πολύπειρους Ζήνωνος-Χριστοφή (Mitsubishi Lancer EVO6) να είναι εκ των φαβορί για επικράτηση.

Στη δικίνητη κατηγορία θα τρέξουν δέκα πληρώματα, όπου μεταξύ αυτών είναι οι περσινοί πρωταθλητές Παναγιώτης και Ανδρέας Ξενοφώντος (Honda Civic), οι νικητές στην Πάφο Παντελή-Θεοφάνους (Peugeot 306), οι Τελεβάντος-Σταύρου (Ford Fiesta R2), Σκεύος και Μαίρη Γερολέμου (Suzuki Swift), Τανούσης-Χριστοδούλου (Toyota Yaris) και οι ταχύτατοι Νικόλας και Μάριος Χ’’Ματθαίου (Ford Fiesta).

Η προϊστορία

Την τελευταία πενταετία τον αγώνα στη Λεμεσό κέρδισαν πέντε διαφορετικοί οδηγοί. Ξεκινώντας από το 2013, νικητές τότε αναδείχθηκαν οι Chips-Έλενα Πιερή, οι οποίοι τερμάτισαν μπροστά από τους Σάββα-Παπανδρέου και Αντωνίου-Chips Junior. Στο τέλος της χρονιάς αναδείχθηκαν Παγκύπριοι πρωταθλητές.

Το 2014 το Tiger Rally ήταν ο εναρκτήριος αγώνας του πρωταθλήματος και νικητές έφυγαν από την Λεμεσό ο Κώστας Ζήνωνος-Σάββας Λαός μετά από πολύ καλή εμφάνιση στο δεύτερο σκέλος. Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Chips-Έλενα Πιερή και στην τρίτη οι Αντωνίου-Chips Junior. Οι τελευταίοι στο τέλος της χρονιάς κέρδισαν το πρωτάθλημα μετά από ένα δραματικό φινάλε στη σεζόν.

Οι Δημοσθένους-Λαός ήταν το πλήρωμα που κέρδισε τον αγώνα το 2015, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Αντωνίου-Πιερή και τρίτους τους Παναγιώτη Γιάγκου-Λεωνίδα Χριστοφή. Μετά από μια ομολογούμενος εξαιρετική σεζόν, οι Δημοσθένους-Λαός αναδείχθηκαν πρωταθλητές.

Το Tiger Rally ήταν ο προτελευταίος αγώνας τη χρονιά 2016 και νικητές αναδείχθηκαν οι Αντωνίου-Πιερής, οι οποίοι με αυτή τη νίκη θα περνούσαν επικεφαλής στη βαθμολογία. Οι Χριστοφή-Σιάλος τερμάτισαν δεύτεροι και οι Ζήνωνος-Αλεξάνδρου τρίτοι. Χαρακτηριστικό στον αγώνα ήταν οι εγκαταλείψεις των Γαλαταριώτη, Κώστα Ζήνωνος, Πολυκάρπου και Τσουλόφτα.

Δραματική ήταν η εξέλιξη στον περσινό αγώνα, ο οποίος θα έκρινε και τον πρωταθλητή. Γαλαταριώτης-Ιωάννου και Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου τα έδωσαν όλα για τη νίκη και αυτοί που χαμογέλασαν στο τέλος ήταν οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου, καθώς κέρδισαν τον αγώνα και παράλληλα το πρωτάθλημα. Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Δημοσθένους-Λαός και τρίτοι οι Αντωνίου-Πιερή.

Άραγε θα υπάρξει και έκτος νικητής φέτος ή οι Γαλαταριώτης-Ιωάννου θα κερδίσουν και πάλι; Η απάντηση θα δοθεί το απόγευμα της Κυριακής στη Μαρίνα Λεμεσού.

Tiger Rally 2018 Itinerary

Tiger Rally 2018 Entry List

Map Day 1

Map Day 2

SSS TIGER