Ott Tanak: Το ρίσκο της επιλογής ελαστικών

Ο Ott Tanak πιστεύει ότι η επιλογή των ελαστικών που έκανε την Παρασκευή το απόγευμα για το βρεγμένο οδόστρωμα αποδείχτηκε ικανή για να τον οδηγήσει στην πρώτη του νίκη σε ασφάλτινο αγώνα στο Rallye Deutshland.

Αγνόησε τις συμβουλές από την ομάδα της M-Sport για να επιλέξει την ανάμιξη ελαστικών Michelin για αμιγώς βρεγμένο μαζί με μαλακή γόμα για το δεύτερο πέρασμα από τους αμπελώνες Mosel και στο τέλος δικαιώθηκε.

Ο Tanak επέλεξε τρείς από το κάθε είδος, μια ασυνήθιστη επιλογή, καθώς σήμαινε ότι θα έπρεπε να ταιριάξει ένα μαλακό ελαστικό με ένα ελαστικό για Full βρεγμένο, ένα ταίριασμα το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από την μέρα που έγινε διαθέσιμο το μείγμα ελαστικού στην Γερμανία πριν 12 μήνες.

Ήταν μια εμπνευσμένη επιλογή καθώς ο οδηγός του Ford Fiesta κέρδισε και τα δύο περάσματα από τις ειδικές στους αμπελώνες, για να ξαναπάρει την πρωτιά από τον Mikkelsen, μια πρωτοπορία την οποία δεν έχασε ξανά ανεβαίνοντας στο τέλος στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου.

“Πήραμε μια γενναία απόφαση στην επιλογή των ελαστικών, κάτι για το οποίο ήταν αντίθετη ολόκληρη η ομάδα αλλά στο τέλος δούλεψαν στην εντέλεια. Η επιλογή των ελαστικών, είχε καταλυτικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα, μπορώ να πω,” εξήγησε ο Εσθονός.

“Ήταν ένας δύσκολος αγώνας ο οποίος ξεκίνησε με ακόμα πιο δύσκολο τρόπο με ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και πολύ χώμα στο δρόμο.”

Ο ομόσταυλος του στην M-Sport Sebastien Ogier εξέφρασε την λύπη του που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την επιλογή του Tanak καθώς δεν θα μπορούσε να ρισκάρει έχοντας να παλέψει με το Neuvile για τον τίτλο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

“Όταν βρίσκεσαι σε μια τόσο κλειστή μάχη για το πρωτάθλημα, όπως είμαστε εμείς με τον Thierry, είναι δύσκολο με αυτά τα βρόχινα ελαστικά, τα οποία δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ και δεν έχουμε εμπειρία από αυτά,” είπε.

“Είναι ευκολότερο όταν βρίσκεσαι λίγο πίσω στην κατάταξη του πρωταθλήματος, μπορείς να δοκιμάσεις κάποια πράγματα, αλλά εμείς δεν θα τολμούσαμε να κάνουμε επιλογή σε αυτό το σημείο. Στο τέλος μας κόστισε κάποιο χρόνο”. Η επιτυχία του Tanak του επέτρεψε να πλησιάσει τους Ojier και Neuville στην κατάταξη.

“Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα. Έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε κοντά στους δύο. Απομένουν τρείς αγώνες και η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη, οπότε ας δούμε τι θα συμβεί,” είπε.