MXGP 2019: Η σεζόν ξεκινά από την Παταγονία

Έφτασε η ώρα για να ξεκινήσει η καινούργια σεζόν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα motocross, με την αρχή να γίνετε από την Παταγονία, στην Αργεντινή αυτό το Σαββατοκύριακο. Η πίστα Neuquen θα φιλοξενήσει τον πρώτο αγώνα από τους 19 του φετινού προγράμματος. Η τοποθεσία της πίστας είναι μεταξύ λιμνών, παγωμένων βουνοκορφών και συγκαταλέγετε ανάμεσα στις καλύτερες πίστες ανα τον κόσμο.

Η πρώτη φορά που συμπεριλήφθηκε η πίστα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν το 2015 και σε αυτήν έγιναν αξέχαστες μάχες ειδικότερα την περσινή χρονιά Ο πρώτος που έφυγε νικητής από την Neuquen ήταν ο Max Nagl, αναβάτης τότε της KTM Sarhoz Racing. Μετά τον Nagl δυο αναβάτες κατάφεραν να κερδίσουν σε αυτή την πίστα. Ο Tim Gajser της HRC κυριάρχησε το 2016 και 2017 και ο άλλος ήταν ο αναβάτης της Red Bull KTM Jeffrey Herlings, ο οποίος σημείωσε μια εκπληκτική νίκη πέρυσι.


Φέτος, ίσως το μεγάλο φαβορί να είναι ο αναβάτης της Red Bull KTM Antonio Cairoli ο οποίος θέλει να εκμεταλλευτεί την απουσία του παγκόσμιου πρωταθλητή Jeffrey Herlings καθώς ο τελευταίος τραυματίστηκε σε προπόνηση πριν από την έναρξη της σεζόν. Ο Cairoli πέρυσι παραλίγο να κέρδιζε τον αγώνα ενώ στη συνέχεια έχασε το πρωτάθλημα μετά από μια άκρως ανταγωνιστική χρονιά. Ο 9 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής προσπάθησε να βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αφήνει την εντύπωση ότι θα ξεκινήσει τον αγώνα στην Παταγονία πιο φορμαρισμένος από ποτέ.


Όπως ο Cairoli θα μπορούσε να γίνει ο τέταρτος νικητής στην ιστορία του MXGP στην Παταγονία, έτσι και αρκετοί άλλοι αναβάτες. Ο αναβάτης της Monster Energy Kawasaki Racing, Clement Desale, ο οποίος σε αυτό τον αγώνα ανέβηκε στο βάθρο το 2018, ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να κερδίσει αγώνα πέρυσι πέραν από τους Herlings και Cairoli. Ο Desale προπονήθηκε και δοκίμασε αρκετά κατά τη διάρκεια του χειμώνα με την καινούργια Kawasaki KX450F-SR 2019. Στο παρελθόν ο Desale ήταν σκληρός αντίπαλος και χωρίς αμφιβολία έκανε πολύ καλούς αγώνες πέρυσι, τερματίζοντας τρίτος στο πρωτάθλημα. Στην Παταγονία δεν τερμάτισε ποτέ εκτός δεκάδας και μετρά δυο τερματισμούς στο βάθρο, ο ένας ήταν το 2018 και ο άλλος το 2915.


Ένας αναβάτης που μπορεί επίσης να διεκδικήσει τη νίκη αυτό το Σαββατοκύριακο είναι και ο Tim Gajser της HRC, ο οποίος ολοκλήρωσε το περσινό πρωτάθλημα στην τέταρτη θέση, όντας τραυματίας στον ώμο στα αρχικά στάδια της σεζόν. Πλέον έχει αποθεραπευτεί πλήρως και μετά τις χειμερινές δοκιμές με τη Honda είναι έτοιμος για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα του. Συνήθως ο Σλοβένος έχει καλή απόδοση στην Παταγονία και μετά από ένα χρόνο και πλέον χωρίς νίκη, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής είναι έτοιμος να επιστρέψει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Αρκετοί αναβάτες έκαναν αλλαγές σε σχέση με την περσινή σεζόν, ορισμένοι στο πρόγραμμα τους ενώ άλλοι άλλαξαν ομάδα ή κατηγορία. Ένας από αυτούς είναι ο Γάλλος βετεράνος Gautier Paulin ο οποίος επιστρέφει φέτος στην Monster Energy Wilvo Yamaha Official MXGP. Αυτή η αλλαγή ίσως να είναι αυτό που χρειάζεται ο Paulin για να επιστρέψει στο βάθρο. Στην Neuquen έτρεξε τρείς φορές τερματίζοντας το 2015 πέμπτος, το 2017 τέταρτος και το 2018 έκτος.


Ο συμπατριώτης του, Romain Febvre, ο οποίος ολοκλήρωσε στην έκτη θέση την περσινή σεζόν, παρέμεινε στην Monster Energy Yamaha και φέτος και γνωρίζει σαν πρώην πρωταθλητής το τί είναι ικανός να κάνει. Ο Febvre έχει φανεί γρήγορος στις χειμερινές δοκιμές. Το καλύτερο του αποτέλεσμα στην Neuquen είναι μια τέταρτη θέση και δυο πέμπτες τα προηγούμενα δυο χρόνια. Ένας τερματισμός στην πεντάδα, ακόμα και στο βάθρο είναι μέσα στην εμβέλεια του. Στην ίδια ομάδα με τον Febvre εντάχθηκε για το 2019 και ο Jeremy Seewer.

Άλλοι αναβάτες που μπορούν για το καλύτερο αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η νέα μεταγραφή της Standing Construct KTM, Max Anstie, ο πρώην νικητής στην Παταγονία Max Nagl, ο rookie στη μεγάλη κατηγορία και αναβάτης της Rockstar Energy Husqvarna Pauls Jonass, ο οποίος κέρδισε πέρυσι το πρωτάθλημα στην κατηγορία ΜΧ2, όπως επίσης και ο ομοσταυλός του Arminas Jasikonis. Και οι τέσσερις προαναφερθέντες αναβάτες είναι σε καινούργιο περιβάλλον για το 2019 και όλοι έχουν την ικανότητα να πετύχουν καλά αποτελέσματα.

Εν συντομία, ο εναρκτήριος αγώνας της σεζόν στην Παταγονία αναμένετε να είναι συναρπαστικός, με έντονες μάχες μεταξύ των αναβατών.