MotoGP 2023 3ος γύρος – HΠΑ/ΤΕΞΑΣ: Πρώτη νίκη για την Honda και τον Alex Rins

Η ομάδα της Honda έψαχνε για την πρώτη της νίκη από τον αγώνα στην Ίμολα του 2021. Στο Τέξας των ΗΠΑ κατάφερε να ανεβεί στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου με τον Alex Rins με μια διαφορά τριών δευτερολέπτων από τους Marini και Quartararo

Ο Bagnaia που κυριάρχησε στο sprint, ήταν ο αναβάτης που όλοι περίμεναν να συνεχίσει δυνατά και την Κυριακή αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Στην εκκίνηση ο πρωταθλητής άρπαξε την πρωτοπορία, κρατώντας πίσω του τον Rinsμε τον εξαιρετικό Jack Miller να πετάγεται από τη δέκατη θέση μέχρι και την τρίτη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο Millerβρέθηκε μπροστά από τον τέταρτο Marini ενώ πίσω τους ο Jorge Martin κτύπησε τον Alex Marquez ο οποίος μεταφέρθηκε στη συνέχεια και στο ιατρείο για εξετάσεις.


Λίγο αργότερα βγήκε και ο Aleix Espargaro από τον αγώνα, με τον Quartararo να περνάει στην τέταρτη θέση προσπερνώντας τον Marini. Πιο μπροστά ο Jack Miller είδε τις ελπίδες του για βάθρο να χάνονται όταν έπεσε από τη μηχανή του, αφήνοντας την τρίτη θέση στον Quartararo. Η μάχη της πρωτοπορίας λύθηκε από μόνη της λίγους γύρους αργότερα, όταν ο Bagnaia έχασε το εμπρός μέρος της Ducati του και βγήκε εκτός, με τον Rins να ανοίγει μια διαφορά 2.3 δευτερολέπτων. Παράλληλα, ο Marini προσπέρασε τον Quartararo για την δεύτερη θέση, την οποία κατέκτησε μαζεύοντας έτσι το πρώτο βάθρο της καριέρας του στο MotoGP. Τρίτος τερμάτισε ο Fabio Quartararo και τέταρτος ήταν ο Maverick Vinales. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Miguel Oliveira, Marco Bezzecchi, Johann Zarco, Franco Morbidelli, Fabio Di Giannantonio και ο Augusto Fernandez.

Η νίκη του Rins αποτέλεσε επίσης και το 100ο βάθρο της ομάδας LCR στο θεσμό ενώ ήταν και ο μοναδικός αναβάτης της Honda που είδε την καρό σημαία στο Τέξας καθώς οι Nakagami, Mir και Bradl είχαν ατυχήματα και εγκαταλείψεις. Η νίκη του Ισπανού, σε συνδυασμό με το ατύχημα του πρωταθλητή, τον ανεβάζει στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος, έξι βαθμούς μακριά από τον Bagnaia. Στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος παραμένει ο MarcoBezzecchi με 64 βαθμούς ενώ τέταρτός ανέβηκε o Vinales με την τέταρτη θέση που τερμάτισε στο Τέξας. Οι Zarco, Marini, Quartararo, Alex Marquez, brad Binder και Morbidelli συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος με τις διαφορές να παραμένουν ακόμη μικρές.

Η Ducati έχει σχεδόν διπλασιάσει τη διαφορά της από τη δεύτερη Honda με 103 έναντι 54 βαθμών ενώ η Aprillia να είναι 3 βαθμούς πίσω από τους Ιάπωνες. Οι KTM και Yamaha έχουν 49 και 43 βαθμούς αντίστοιχα. Το επόμενο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο του θεσμού θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Απριλίου στην Χερέθ της Ισπανίας.

Τελική κατάταξη

1 Alex Rins                             LCR Honda Castrol / Honda                          41’14.6490

2 Luca Marini                          VR46 Racing Team / Ducati                           +3.498

3 Fabio Quartararo                 Monster Energy / Yamaha                             +4.936

4 Maverick Viñales                 Aprilia Racing / Aprilia                                    +8.318

5 Miguel Oliveira                     CryptoDATA RNF MotoGP Team / Aprilia     +9.989

6 Marco Bezzecchi                 Mooney VR46 Racing Team  / Ducati            +12.049

7 Johann Zarco                       Prima Pramac Racing / Ducati                        +12.242

8 Franco Morbidelli                 Monster Energy / Yamaha                             +20.399

9 Fabio Di Giannantonio         Gresini Racing MotoGP / Ducati                    +27.981

10 Augusto Fernandez           GASGAS Factory Racing Tech3 / KTM         +28.217