MERC Rally – Manateq Qatar International 2019: Ξεκινάει την Πέμπτη το βράδυ από το Souk Al-Wakhra

Ο περσινός πρωταθλητής MERC (Μεσανατολικού Πρωταθλήματος) Nasser Saleh Al-Attiyah θα ηγηθεί μια ομάδας 18 αγωνιστικών FIA και επτά εθνικών συμμετοχών από 13 χώρες στην έναρξη του πρώτου αγώνα πρωταθλήματος MERC, το Manateq Qatar International, το οποίο ξεκινά από την Souq Al-Wakhra το βράδυ της Πέμπτης.


Τόσο η τελετή της πανηγυρικής εκκίνησης (20.15) όσο και η θεαματική νέα υπερειδική (21.05) θα μεταδοθούν ζωντανά τηλεοπτικά από το Al-Rayyan.
Ο Al-Attiyah και ο Γάλλος συνοδηγός του Matthieu Baumel έχασε τη νίκη την περσινή χρονιά από στον Τσέχο οδηγό Vojtĕch Štajf σε ένα πρωτάθλημα το οποίο εξελίχθηκε σε υπόθεση για δύο.


Στο ξεκίνημα της χρονιάς στο Κατάρ, ο Al-Attiyah είναι πανέτοιμος, όπως και το νέο Volkswagen Polo GTI R5, το οποίο είναι προετοιμασμένο από την Autotek. Το νέο αγωνιστικό το δοκίμασε για πρώτη φορά την Τετάρτη το απόγευμα, αφού ολοκλήρωσε τη διήμερη αναγνώριση των διαδρομών.


Η ισπανική ομάδα της Mc Racing θα τρέξει με Ford Fiesta και Škoda Fabia R5 υποστηριζόμενοι από την QMMF και τον πρωταθλητή του 1993 Sheikh Hamed bin Eid Al-Thani και έναν ακόμη επιστρέφοντα, τον Abdulaziz Al-Kuwari. Και οι δύο έχουν μεγάλη εμπειρία από το MERC: Ο Al-Kuwari πήρε με το Prodrive Mini S2000 μια πρώτη νίκη σε διεθνή αγώνα στο Κατάρ το 2012.


Το δίδυμο θα έχει στο πλευρό τους τον Αυστραλό Dale Moscatt και τον Άγγλο Marshall Clarke, αντίστοιχα, αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Clarke ήταν συνοδηγός του Al-Kuwari και μετά από έξοδο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα του Qatar το 2016, την τελευταία χρονιά που ο 39χρονος Καταρινός είχε πλήρης συμμετοχή σε WRC και MERC.
Η καλύτερη χρονιά του ήταν όταν ολοκλήρωσε στην δεύτερο θέση στο WRC2 του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι FIA WRC το 2013 και κέρδισε αγώνες στην δεύτερη την τάξη κατηγορία του WRC σε Μεξικό, Αργεντινή και Αυστραλία.


Η ομάδα της Motortune θα συμμετάσχει στον αγώνα με ένα Ford Fiesta R5 και τον Καταρινό Khalid Al-Suwaidi με τον νέο του Ρωσικής καταγωγής συνοδηγό Dmitry Jakochenko, ενώ ο δευτεραθλητής του 1993 Nasser Khalifa Al-Attiyah και ο Ιταλός συνοδηγός του Nicola Arena επιστρέφουν στη δράση για κυνηγήσουν το περιφερειακό πρωτάθλημα με ένα Ford Fiesta R5. Ο Al-Attiyah διαγωνίστηκε τελευταία φορά στην πατρίδα του το 1997 με ένα Subaru Impreza και αναγκάστηκε να αποχωρήσει αντιμετωπίζοντας προβλήματα με το σύστημα διεύθυνσης του αγωνιστικού του.

Ο Al-Suwaidi θα διαγωνιστεί με το ίδιο R5 που διαγωνίστηκε ο Adel Abdulla, κατακτώντας την δεύτερη θέση γενικής περασμένο Νοέμβριο στον αγώνα του Κατάρ. Ο 33χρονος απουσιάζει από τους αγώνες του WRC από την χρονιά που τερμάτισε τέταρτος στο WRC 2 στον αγώνα της Αυστραλίας το 2016. Παρόλο που επέστρεψε στη δράση την επόμενη σεζόν, είχε έξοδο με ένα Škoda Fabia R5 στον αγώνα της πατρίδας του.
Η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου αθλητισμού του Κατάρ (QMMF) έχει επιδείξει τρομερά εντυπωσιακό ενδιαφέρον για την κατηγορία MERC 2. Ο Meshari Al-Thefiri με τον τοπικό συνοδηγό Nasser Al-Kuwari θα προσπαθήσει να ξεκινήσει την υπεράσπιση του πρωταθλήματος του με στυλ, αλλά ο Κουβετιανός θα έχει να αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις από Κατάρ, Ομάν, Γερμανία, Λίβανο και Ιταλία.

Η διοργανώτρια χώρα θα εκπροσωπηθεί στο MERC 2 από τον περσινό νικητή της κατηγορίας Abdulla Al-Kuwari αλλά και τους Jaralla Jahman, Mohammed Al-Meer Khalid και τον Rashid Al-Mohannadi, ενώ οι ελπίδες του Ομάν στηρίζονται στους ώμους των νέων Abdullah Al-Ruwahi και Saif Al-Harthy. Ο Ιταλός οδηγός Stefano Marrini που θα έχει στο πλευρό του τον Αργεντινό Nicolas Diaz και θα αγωνιστούν με ένα Mitsubishi, με την κατηγορία ολοκληρώνεται από τη γερμανικής καταγωγής με Καταρινή αγωνιστική άδεια κυρία Edith Weiss και τον Λιβάνιο Ahmad Khaled.
Ο Asem Aref από την Ιορδανία (Renault) θα κονταροχτυπηθεί με τον φίλο και περσινό πρωταθλητή στην κατηγορία MERC 3 το Λιβάνιο Henry Kahy (Škoda) για το ποιος θα πάρει νωρίς προβάδισμα στο πρωτάθλημα στην δικήνητη κατηγορία.


Επτά αυτοκίνητα θα αγωνιστούν στο εθνικό ράλι πίσω από τον κυρίως αγώνα της FIA. Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται οι Zakariya Al-Shanfari από το Ομάν, οι Jarah Al-Tooqi και Humaid Al-Waili, ο Βρετανός Shaun McGonigal με αγωνιστική άδεια από το Ομάν και ο Nadim Ziade από το Κατάρ.
Οι διοργανωτές έχουν επιλέξει 11 ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 203,72 ανταγωνιστικών χιλιομέτρων και συνολικής απόστασης 707,71 χλμ.
Οι χωμάτινες ειδικές διαδρομές της Παρασκευής και του Σαββάτου θα πραγματοποιηθούν στα βόρεια της χώρας στις περιοχές Al-Ruwais, Al-Ghariyah, Al-Dhakira και Al-Khor πριν τον τελετουργικό τερματισμό στο Souq Waqif το Σάββατο το βράδυ.

2019 Manateq Qatar International Rally – Λίστα συμμετοχών
1. Nasser Saleh Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Volkswagen Polο GTI R5
2. Abdulaziz Al-Kuwari (QAT)/Marshall Clarke (GBR) Škoda Fabia R5
3. Meshari Al-Thefiri (KWT)/Nasser Al-Kuwari (QAT) Mitsubishi Lancer Evo X
4. Khalid Al-Suwaidi (QAT)/Dmitry Jakochenko (RUS) Ford Fiesta R5
6. Nasser Khalifa Al-Attiyah (QAT)/Nicola Arena (ITA) Ford Fiesta R5
7. Hamed bin Eid Al-Thani (QAT)/Dale Moscatt (AUS) Ford Fiesta R5
9. Abdulla Al-Kuwari (QAT)/Hugo Magalhães (POR) Subaru Impreza
10. Jaralla Jahman (QAT)/Feras Allouh (QAT) Subaru Impreza
12. Mohammed Al-Meer (QAT)/Alexei Kuzmich (RUS) Mitsubishi Lancer Evo X
15. Saif Al-Harthy (OMN)/Mohammed Al-Mazruii (OMN) Mitsubishi Lancer Evo X
16. Khalid Al-Mohannadi (QAT)/Loic Minaudier (FRA) Mitsubishi Lancer Evo X
18. Abdullah Al-Ruwahi (OMN)/Ata Hmoud (JOR) Subaru Impreza
19. Rashid Al-Mohannadi (QAT)/Yousef Juma (JOR) Mitsubishi Lancer Evo X
20. Stefano Marrini (ITA)/Nicolas Oscar Diaz (ARG) Mitsubishi Lancer Evo X
21. Edith Weiss (DEU)/Lana Sutlovic (CRO) Mitsubishi Lancer Evo X
22. Asem Aref (JOR)/Faris Al-Tal (JOR) Renault Clio
23. Henry Kahy (LEB)/Musa Djiyerian (JOR) Škoda Fabia
24. Ahmad Khaled (LEB)/Dany Kairouz (LEB) Mitsubishi Lancer Evo VIII