M-Sport: Πανέτοιμη για την Φιλανδία

Παρά της τρείς νίκες και το ρεκόρ βάθρων τερματισμού, η ομάδα διψάει για περισσότερα. Η M-Sport είναι έτοιμη να πετάξει καθώς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι βρίσκεται στα περίφημα άλματα του Nest Rally Finland αυτό το Σαββατοκύριακο.

Παρά τις τρείς νίκες και το ρεκόρ βάθρων τερματισμού, η ομάδα έδειξε να διψάει για περισσότερα. Έχοντας χάσει από την βαθμολογική της διαφορά στον προηγούμενο αγώνα στην Πολωνία νωρίτερα αυτό τον μήνα, η ομάδα είναι αποφασισμένη να γευτεί την σαμπάνια του βάθρου αυτή την εβδομάδα.

Γνωρίζοντας τα φοβερά και τρομερά δάση της Φινλανδίας αλλά και τον τρομερό ανταγωνισμό του πρωταθλήματος, η επιτυχία δεν θα έρθει εύκολα αλλά η ομάδα είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ. Κοινώς γνωστό ως χωμάτινο Grand Prix, το Ράλι Φινλανδίας είναι πολύ γρήγορο και  εννέα από τα δέκα πιο γρήγορα Ράλι στην ιστορία του WRC έχουν διεξαχθεί στα χώματα της Φινλανδίας.

Αλλά δεν είναι μόνο η υψηλή ταχύτητα που κάνει το Ράλι Φινλανδίας τόσο ξεχωριστό. Η διαδρομή του αγώνα είναι γνωστή με ένα μείγμα χωματόδρομου και τυφλών στροφών πάνω από κορφές κάτι το οποίο απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια αλλά και εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την ομάδα.

Το μέγιστο σημείο ακρίβειας απαιτείται από όλα τα μέλη της ομάδας, από τους οδηγούς καθώς προσγειώνονται σε κάθε άλμα, από τους συνοδηγούς καθώς μεταφέρουν τέλεια και με ακρίβεια τις σημειώσεις τους, αλλά και από την ομάδα καθώς ρυθμίζουν το αμάξι για να πετύχουν την βέλτιστη απόδοση.

Με συνολική απόσταση 314,20 αγωνιστικών χιλιομέτρων, η δράση ξεκινάει την Πέμπτη το βράδυ με την δημοφιλή ειδική διαδρομή Harju στο κέντρο της Jyvaskyla. Την Παρασκευή αντοχή είναι το όνομα του αγώνα με σχεδόν 16 ώρες δράσης στις κλασικές ειδικές διαδρομές όπως την Jukojavri, Urria, Laukaa και Lankamaa.

Το Σάββατο είναι η μέρα που όλοι περιμένουν, καθώς τα πληρώματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια από τις πιο διάσημες ειδικές διαδρομές του αγώνα, την Ouninpohja η οποία θα έχει αντίστροφη από πέρσι η φορά. Ένα σπριντ 33,84 χιλιομέτρων σε τέσσερις ειδικές διαδρομές ανατολικά της Λίμνης Paijanne κλείνουν την δράση της Κυριακής με επικές μάχες να αναμένονται.

Ο Malcom Wilson έχοντας αντιμετωπίσει τους σούπερ γρήγορους δρόμους του Ράλι Φινλανδίας τόσο σαν οδηγός αλλά και ως αρχηγός ομάδας, γνωρίζει τι προκλήσεις περιμένουν τους οδηγούς. Δοκίμασε για πρώτη φορά τους Φινλανδικούς δρόμους το 1986 εξασφαλίζοντας μια θέση στην δεκάδα, πριν επιστέψει ξανά το 1990 και 1993.

Αλλά ήταν σαν αρχηγός ομάδας που διακρίθηκε περισσότερο στην Φινλανδία. Το 1996 με τον Jarmo Kytolentho και Kapanen οδηγώντας ένα Ford Escort RS Cosworth κάτω από τις οδηγίες του Malcom Wilson κατέκτησαν μια εξαιρετική τρίτη θέση, με τα αποτελέσματα να βελτιώνονται από τότε.

Σαν μέλος της Ford Motor Company από το 1997 και εντεύθεν τα αυτοκίνητα της M-Sport έχουν κερδίσει 19 βάθρα και 5 νίκες επί Φινλανδικού εδάφους. Η πρώτη νίκη ήρθε με τον Marko Martin το 2003. Ο Markus Gronholm έκανε το πρώτο Back to Back το 2006 και 2007 με τους Mikko Hirvonen το 2009 και Latvala να παίρνουν ακόμη δύο νίκες.

Το 2017 ο Wilson επιθυμεί να δει την ομάδα του να προσθέτει ακόμη ένα τρόπαιο στην εντυπωσιακή της ιστορία στο Ράλι Φινλανδίας.

Ο αρχηγός της ομάδας, Malcom Wilson, δήλωσε: “Πάει πολύς καιρός από τότε που οι βαθμολογικές διαφορές στο πρωτάθλημα ήταν τόσο μικρές ερχόμενοι στο Ράλι Φινλανδίας, κάτι το οποίο μας προδιαθέτει για ένα πολύ ενδιαφέρον αγώνα.

“Αυτό είναι το Ράλι που όλοι αναμένουμε με ανυπομονησία, ομάδες, οδηγοί και θεατές και είναι εύκολο να καταλάβεις το γιατί. Οι ταχύτητες και τα άλματα είναι άκρως εντυπωσιακά και με αυτά τα νέας γενιάς αγωνιστικά, είμαι βέβαιος ότι φέτος θα μας προσφέρουν κάτι πολύ εντυπωσιακό.

“Είχαμε μεγάλες επιτυχίες στο Ράλι Φινλανδίας μέσα στα χρόνια και ολόκληρη η ομάδα έχει εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσουμε να προσθέσουμε σε αυτό και την φετινή χρονιά.

“Είναι κρίμα που δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε τα δοκιμαστικά μας, αλλά ο Ott και Sebastien ήταν ευχαριστημένοι έχοντας βρει μια καλή αίσθηση στις ειδικές διαδρομές. Πιστεύω ότι όλοι οι οδηγοί μας είναι ικανοί να φέρουν κάποια πολύ θετικά αποτελέσματα και δουλεύουμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι είναι προετοιμασμένοι όσο μας επιτρέπουν οι περιστάσεις. Περιμένω μια πολύ κλειστή μάχη, αλλά αυτό κάνει το άθλημα τόσο συναρπαστικό. Περιττό να πούμε ότι όλοι προσβλέπουμε στον αγώνα ελπίζοντας να βγούμε στην κορυφή”

Οι Ogier-Ingrassia οι οποίοι είναι πρωτοπόροι του βαθμολογικού πίνακα με 11 βαθμούς διαφορά θα επιδιώξουν να μεγαλώσουν την  διαφορά τους στο Ράλι Φινλανδίας.

Έχοντας κερδίσει τον αγώνα το 2013, οι Γάλλοι γνωρίζουν τι χρειάζεται για να νικήσουν και είναι αποφασισμένοι  να διασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα φημισμένα δάση της Φιλανδίας.

Ο Sebastien Ogier δήλωσε: “Το Ράλι Φινλανδίας είναι σίγουρα το Highlight της φετινής χρονιάς. Οι Φιλανδοί ξέρουν πώς να διοργανώνουν ένα καλό ράλι και αυτοί οι χωματόδρομοι είναι ειδικά φτιαγμένοι για ράλι. Είναι γρήγορο, πραγματικά γρήγορο και τα μεγάλα άλματα μαζί με υψηλά επίπεδα πρόσφυσης προσφέρουν μια απίστευτη αίσθηση της ταχύτητας που ο κάθε οδηγός προσβλέπει. Σε αυτό το ρυθμό αγωνίζεσαι για δέκατα του δευτερολέπτου και περιμένω μια πολύ κλειστή μάχη.

“Ο καιρός μοιάζει να είναι λίγο άστατος, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε καθώς θα παίξει το δικό του ρόλο, αλλά εμείς θέλουμε να είμαστε στην μάχη για την κορυφή. Αυτό απαιτεί σχεδόν τέλεια απόδοση κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου χωρίς καθόλου λάθη και ρυθμίσεις που προσφέρουν εμπιστοσύνη στην οδήγηση.

“Είχαμε διήμερα δοκιμαστικά αυτή την εβδομάδα και παρόλο που αυτά σταμάτησαν νωρίτερα και απολογούμαι για αυτό στα υπόλοιπα πληρώματα της ομάδας που δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν, το αμάξι είναι φανταστικό. Περιμένω με ανυπομονησία τον αγώνα τώρα και ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλό αποτέλεσμα για την υπεράσπιση του πρωταθλήματος μας.”

Φωτογραφίες: Νίκος Κατίτης RALLYPIXELS