Liam Everts: Το μέλλον

Μπορεί ο Liam Everts να πήρε μόλις την πρώτη του νίκη πριν από λίγο καιρό στο Matterley Basin, κερδίζοντας την κατηγορία EMX125, όμως η δουλειά που έγινε για να φτάσει στο βάθρο του αγώνα στην Αγγλία πάει πολύ πίσω, ίσως και από τον καιρό που τον κρατούσε στα χέρια του ο πατέρας του στο βάθρο στο Namur το 2006 όταν τότε ο βασιλιάς  κρατούσε το γιό του ψηλά κερδίζοντας για έβδομη φορά στη θρυλική Citadel.

Το όνομα Everts είναι γνωστό στο άθλημα του motocross για περισσότερα από 50 χρόνια, όταν ο παππούς του Harry κέρδιζε αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Από κει και πέρα τη σκυτάλη πήρε ο γιός του ο οποίος κατάφερε να πετύχει τα διπλάσια επιτεύγματα του, όμως τώρα είναι η σειρά του Liam ο οποίος μόλις στα 15 του χρόνια σου δίνει την αίσθηση ότι και αυτός θα ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο μέλλον.

Προς το παρόν η σύγκριση των στατιστικών με αυτά του πατέρα του φαίνεται απίθανη, όπως απίθανο είναι και το γεγονός να πετύχει κανείς αυτούς τους στόχους, παρά το ότι ο Antonio Cairoli πλησιάζει τόσο πολύ, όμως αν καταφέρει και ο ίδιος να γίνει παγκόσμιας κλάσης αναβάτης τότε θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.

Liam, ευχαριστώ για το χρόνο σου. Υποψιάζομαι ότι δεν μπορείς να οδηγήσεις και έχεις να κάνεις στο σπίτι σχολική εργασία.

Everts: Εγώ ευχαριστώ. Το lockdown πάει καλά. Ευτυχώς μπορώ να οδηγήσω στο δάσος και απασχολούμαι με ασκήσεις και διάβασμα στο σπίτι, παρόλο που δεν έγιναν οι εξετάσεις, όμως συνεχίζουμε για το επόμενο.

Πες μου πως μπορείς να διαχειριστείς την πίεση το να είσαι ένας Everts.

Everts: Πέρυσι είχα προβλήματα με αυτό στους πρώτους αγώνες όπου οδηγούσαν τα μεγάλα παιδιά και δεν ήξερα πως να το αντιμετωπίσω. Αναγκάστηκα να οδηγήσω διαφορετικά όμως φέτος οδηγώ και το απολαμβάνω, οδηγώ όπως κάθε μέρα και παράλληλα διαβάζω και τα μαθήματα μου.

Ο πατέρας σου ανέφερε ότι βλέπεις αθλητικό θεραπευτή όπως και εκείνος επίσης. Μπορώ να φανταστώ ότι κάθε θεραπευτής μπορεί να μας πει πράγματα που απλά δεν μπορούμε να κάνουμε κανονικά. Πόσο βοήθησε αυτό;

Everts: Για μένα πολύ, ειδικά στην επικοινωνία με τον μπαμπά καθώς αυτό δεν ήταν πάντα το ευκολότερο και τώρα επικοινωνεί μαζί μου καλύτερα από πέρυσι.

Ο πατέρας σου και ο παππούς σου έγραψαν μεγάλη ιστορία στο άθλημα του motocross, παρακολουθείς καθόλου παλιά βίντεο του μπαμπά σου;

Everts: Ναι, βασικά βλέπω πολλά βίντεο και τα απολαμβάνω, ειδικά αυτά της δεκαετίας του ΄90. Είναι ωραίο να βλέπω αυτά που κατάφερε και τα μέρη που πήγε όπως η Αγγλία και η Βραζιλία. Επίσης είναι ωραίο να βλέπεις τις πίστες και το πως οδηγούσαν οι αναβάτες τότε.

Έχεις δει βίντεο όταν ο πατέρας σου σε κρατούσε μαζί του στο βάθρο;

Everts: Όχι, μόνο αυτό στο Namur το 2006, Περισσότερο βλέπω αυτά της δεκαετίας του 90 όταν αγωνιζόταν στην HRC.

Είναι αστείο γιατί συχνά λέω στον μπαμπά σου πόσο καλός ήταν με τη μοτοσυκλέτα της HRC, και για μένα, τη δεκαετία του ΄90 όταν ήταν στο απόγειο της καριέρας του κατάφερε να κερδίσει μεγάλους αγώνες. Γιατί παρακολουθείς αυτά τα βίντεο;

Everts: Όταν εμφανίστηκαν οι 4-stroke μηχανές με την Yamahaένοιωθα ότι δεν ταίριαζε όπως ταίριαζε με την Honda, όμως την τελευταία χρονιά το 2006 νομίζω η Yamaha έφτιαξε τη μοτοσυκλέτα που του ταίριαζε καλύτερα. Επίσης πρόσεξα ότι η εξάτμιση ήταν πολύ μεγάλη στην Yamaha εν αντιθέσει με την 250 που ήταν μικρή.

Κέρδισες στο Matterley Basin και φαντάζομαι πολλοί θα ρωτούσαν πότε θα αρχίσεις να κερδίζεις αγώνες, καθώς όλοι το περιμένουν αυτό από ένα Everts. Στο Matterley Basin είχες πολύ καλή απόδοση. Ο παππούς σου έκλαιγε και ο πατέρας σου προσπαθούσε να κρατήσει τα δάκρυα του. Για εμάς που παρακολουθήσαμε την καριέρα του πατέρα σου ήταν σα να βλέπαμε ένα μικρό Stefan να οδηγά. Πως ήταν για σένα;

Everts: Εγώ απλά έκαναν αυτό που ξέρω χωρίς να σκέφτομαι το βάθρο, αυτό ήρθε στο μυαλό μου στο τρένο όταν επιστρέφαμε σπίτι. Ήταν ωραίο που ήμουν λίγο σαν τον παππού και τον πατέρα μου και επίσης έχω το δικό μου στυλ. Όμως ήταν μόνο ένας αγώναΣ καθώς έχω ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου. Ακόμα και στο Valkenswaard έδειξα για το τι είμαι ικανός γιατί πιστεύω ότι μπορώ και καλύτερα.

Προσπέρασες για να βρεθείς στην πρωτοπορία στην ίδια στροφή όπου ο πατέρας σου έγινε γνωστός το 2006 στο Motocross ofNations όταν πέρασε τον James Steward. ‘Ήταν κάτι που το σκέφτηκες προηγουμένως, μετά ή απλά έγινε και δεν είναι μεγάλης σημασίας;

Everts: Δεν το είχα προσέξει παρά μόνο όταν τελείωσε ο αγώνας. Ο πρωτοπόρος έκανε ένα λάθος, ήμουν κοντά και τον πέρασα, αφού την τελευταία στιγμή δεν έκανε το άλμα και τον πέρασα στη τροφή, όμως όπως είπα και πριν δεν το πρόσεξα αυτό που ανέφερες παρά μόνο όταν τελείωσε ο αγώνας.

Δούλεψες με τον Ben Townley στη Νέα Ζηλανδία πριν από μερικά χρόνια. Πως το είδες αυτό και πόσο διαφορετικός είναι ο Ben εν συγκρίσει με τον πατέρα σου;

Everts: Πέρασαν ήδη μερικά χρόνια κιόλας. Ήταν μια πολύ ωραία περίοδος στη ζωή μου και ο μπαμπάς και η μαμά είχαν αρκετές δυσκολίες καθώς η Suzuki σταμάτησε να έχει εργοστασιακή ομάδα. Έμαθα πολλά εκείνη την περίοδο. Ήμουν οδηγός δεκάδας όμως ήμουν τόσο μικρός που δεν μπορούσα να χειριστώ τη μοτοσυκλέτα. Μετά που επέστρεψα από τη Νέα Ζηλανδία κατάφερα να καλύψω αυτή τη διαφορά και να κερδίσω.

Μήπως ωρίμασες γρήγορα, γιατί ήσουν 12 και κάτι και πολύ μακριά από τους γονείς σου.

Everts: Είναι δύσκολο να πω. Ήμουν μόνος και αυτό με δίδαξε πολλά για τη ζωή. Ακόμα και εγώ εκπλήσσομαι με τον εαυτό μου.

Έχεις οδηγούς που θαυμάζεις στους αγώνες;

Everts: Μου αρέσουν πολύ οι Cooper Webb και Jorge Prado.Είναι πολύ ωραίο να παρακολουθάς τον Webb καθώς είναι μικρόσωμος και πάλι τα καταφέρνει. Ο Jorge δεν είναι μεγάλος και δυνατός όμως οδηγά με ωραία τεχνική και δείχνει σε όλους ότι μια μέρα θα έχει τη δική του ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο.

Μπορείς να περιγράψεις ποιος είσαι ως 15χρονος;

Είναι δύσκολο να πω. Νομίζω είμαι άνετος προς το παρόν σε σχέση με πέρυσι. Έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση, όχι όμως υπερβολική. Είμαι ενθουσιασμένος που αγωνίζομαι ξανά και δεν είμαι σίγουρος πως να απαντήσω στην ερώτηση σου.

Στις 4 Μαΐου οι πίστες στο Βέλγιο άνοιξαν ξανά. Πόσο ενθουσιασμένος είσαι που θα οδηγήσεις ξανά σε πίστες όπως αυτή στο Lommel;

Everts: Δεν οδήγησα εκεί ακόμα. Το Lommel θα ανοίξει μετά τις 14 καθώς δεν έχουν την έγκριση από τα νοσοκομεία ακόμα και αν συμβεί κάτι δε θα μπορούν να ανταποκριθούν. Αυτό είναι που περιμένουν. Ευελπιστώ ότι θα πάρουμε το πράσινο φως. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα αγωνιστώ ξανά όμως στο Βέλγιο δε θα ξεκινήσουμε πριν από τον Σεπτέμβριο και έτσι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε. Αν δεν μπορέσουμε να αγωνιστούμε τότε θα φύγουμε από τη χώρα. Είναι ωραίο που θα επιστρέψουμε στις προπονήσεις όμως θέλουμε επίσης  να αγωνιστούμε.

Είσαι 15 και μόλις κέρδισες αγώνα στο EMX. Ποιοι είναι οι στόχοι σου; Θέλεις να περάσεις γρήγορα από τις κατηγορίες ή είσαι ευχαριστημένος και θα πάρεις το χρόνο σου;

Everts: Αναμφίβολα θέλω να είμαι στην ΜΧ2 όσο το δυνατόν πιο σύντομα και σε κορυφαία ομάδα. Αυτό δε ξέρω πότε θα συμβεί όμως πρέπει να παραμείνω συγκεντρωμένος καθώς θέλω να κερδίζω. Δεν είμαι αναβάτης της πέμπτης θέσης, θέλω να κερδίζω. Όσον αφορά την EMX250 δεν ξέρω ποιο είναι το πλάνο, ίσως δε θα γίνει κανένας Ευρωπαϊκός γύρος.

Πηγή: mxlarge

Φωτογραφίες: Ray Archer/Gino Maes