Hyundai Motorsport: Preview Turkey

Η Hyundai Motorsport μεταβαίνει σε ένα καινούργιο αγώνα την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο δέκατος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC) 2018 μεταφέρεται για πρώτη φορά από το 2010 στις χωμάτινες ειδικές διαδρομές της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν φιλοξένησε αγώνες του WRC, το φετινό Rally Turkey θα διεξαχθεί στην επαρχία Muğla στα νοτιοδυτικά της χώρας, προσφέροντας μια εντελώς νέα πρόκληση για όλους τους διαγωνιζόμενους. Το Service Park θα φιλοξενηθεί στο Asparan, κοντά στην παραθαλάσσια πόλη του Μαρμαρίς.

Η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί η πατρίδα του i20, καθώς το πολιτικό αυτοκίνητο – στο οποίο βασίζεται το αγωνιστικό του WRC της ομάδας – παράγεται στο εργοστάσιο της Hyundai Assan Izmit, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η μονάδα, η οποία έχει ετήσια μέγιστη χωρητικότητα 245.000 μονάδων, κατασκευάζει επί του παρόντος τα μοντέλα i10 και i20 και λειτουργεί ως πύλη της Hyundai Motor Company στην Ευρώπη μαζί με το εργοστάσιο της Τσεχίας.

Η Hyundai Motorsport θα συμμετάσχει με τρία αυτοκίνητα στον αγώνα της Τουρκίας, με τους Andreas Mikkelsen/Anders Jæger (# 4), Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (# 5) και τον Hayden Paddon/Seb Marshall στα Hyundai i20 Coupe WRC.

Παρόλο που δεν έχουν επιτραπεί τα δοκιμαστικά στην Τουρκία, όλα τα πληρώματα έχουν πρόσφατα κάνει δομκιμαστικά σε χωμάτινες ειδικές στη νότια Γαλλία για να προετοιμαστούν για τον αγώνα. Η πραγματική πρόκληση θα έρθει όταν τα πληρώματα θα  κάνουν τα recceγράφοντας τις σημειώσεις για τις ειδικές του αγώνα από το μηδέν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 17 ειδικές διαδρομές, συνολικής απόσταση 312 χλμ. Οι υψηλές θερμοκρασίες και εξαιρετικά δύσκολες και τραχιές ειδικές διαδρομές αναμένεται να βάλουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα σε μεγάλη δοκιμασία. Η απρόβλεπτη φύση του αγώνα είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα αγώνα γεμάτο δράση και εκπλήξεις, καθώς η φετινή χρονιά πλησιάζει σε ένα συναρπαστικότατο φινάλε.

Με μόλις τέσσερις αγώνες να απομένουν, η Hyundai Motorsport έχει ένα μικρό προβάδισμα 13 βαθμών για το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Ο Neuville βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος οδηγών με μια διαφορά 23 βαθμών απο τον Sébastien Ogier, με τον Ott Tanak να κυνηγάει την διάκριση απο την τρίτη θέση. Αυτό σημαίνει ότι ο Βέλγος θα έχει την τιμή – και πιθανός μειονέκτημα – να είναι ο πρώτος στην σειρά εκκίνησης για το νέο Ράλι της Τουρκίας.

Ο επικεφαλής της ομάδας Michel Nandan σχολίασε: “Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που επισκεφτήκαμε μια νέα τοποθεσία για ένα αγώνα του WRC, οπότε είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι που ανακαλύπτουμε τι μπορεί να προσφέρει η Τουρκία. Θα μάθουμε πραγματικά ποιες προκλήσεις μας περιμένουν μόλις βιώσουμε τις διαδρομές για πρώτη φορά. Οι κανονισμοί μας εμπόδισαν να κάνουμε δοκιμαστικά πριν τον αγώνα, αλλά όλα τα πληρώματα μας είχαν την ευκαιρία να προετοιμαστούν στα νότια της Γαλλίας. Ως ένας ολοκαίνουργιο αγώνας, θα είναι ένα εντελώς ισότιμο παιχνίδι. Οι ομάδες θα επιδιώκουν συνεχώς και θα βελτιώνουν τις ρυθμίσεις των αυτοκινήτων τους, ενώ τα πληρώματα θα έχουν σκληρή δουλειά καθώς πρέπει να είναι σωστοί με τις σημειώσεις τους για τις 17 ειδικές. Πρέπει να δούμε τον αγώνα μια ειδική κάθε φορά, καθώς η μάχη για τη νίκη θα μπορούσε να γύρει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.”

Ο Mikkelsen δήλωσε: “Έλαβα μέρος στο Ράλι Τουρκίας το 2008, το οποίο διεξήχθη σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος της χώρας απο αυτό που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται να είναι μια εντελώς νέα εμπειρία για όλους τους διαγωνιζόμενους και μία που αναμφίβολα θα έχει μερικές εκπλήξεις. Από αυτά που έχουμε δει, φαίνεται ότι θα αγωνιστούμε σε τραχείς δρόμους και σε πολύ ζεστές συνθήκες, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο για τα πληρώματα, τα αυτοκίνητα, τα ελαστικά και τα φρένα. Συνολικά, θα είναι μια ωραία νέα πρόκληση και ένας αγώνας τον οποίο περιμένω με ανυπομωνυσία.”

Ο Neuville είπε: “Το Ράλι Τουρκίας θα είναι ένα βήμα στο άγνωστο για όλους. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τις ειδικές, αλλά είχαμε την ευκαιρία να δούμε κάποια βίντεο. Φαίνεται ότι οι δρόμοι θα είναι πολύ τραχείς. Από τη θέση μας ως πρώτοι στο δρόμο, περιμένω ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο. Μου αρέσουν οι νέοι αγώνες και οι νέες προκλήσεις. Κρατά το πρωτάθλημα φρέσκο καιπροσφέρεισε ομάδεςκαιπληρώματακάτιεντελώςνέογιανααντιμετωπίσουν. Ο κύριος στόχος μου είναι να απολαύσω τον αγώνα και φυσικά να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τη θέση μας στην κορυφή του πρωταθλήματος “.

Ο Paddon δήλωσε: “Ανυπομονώ να επιστρέψω στη δράση του WRC καθώς φαίνεται μεγάλο το χρονικό διάστημα από τη Φινλανδία! Η Τουρκία υπόσχεται να είναι ένα απρόβλεπτο ράλι για όλους. Αγωνίστηκα εκεί το 2010, αλλά σε ένα διαφορετικό μέρος της χώρας, έτσι ώστε η εμπειρία δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμη με αυτό που θα συναντήσουμε την επόμενη εβδομάδα. Φαίνεται ότι οι ειδικές διαδρομές θα είναι με πολλές στροφές, τραχείς και με πολύ ζέστη, μοιάζουν πολύ με το παλιό Cyprus Rally. Όπως συμβαίνει με κάθε νέο αγώνα, υπάρχουν πολλά πράγματα άγνωστα, αλλά είμαστε πολύ προετοιμασμένοι για τον αγώνα. Σίγουρα θα πιέσουμε για το καλύτερο δυνατο αποτέλεσμα. ”