Hyundai Motorsport Preview Round 4 – Rally de Portugal

Η Hyundai Motorsport ετοιμάζεται για την επιστροφή στις χωμάτινες ειδικές του Ράλι Πορτογαλίας, τέταρτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι WRC 2021 που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα με τρία πληρώματα να αγωνίζονται για την διάκριση στο τιμόνι ενός Hyundai i20 Coupe WRC.

Μια ανταγωνιστική παρουσία στην Πορτογαλία είναι η προτεραιότητα για την ομάδα της Hyundai Motorsport σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στο πρωτυάθλημα κατασκευαστών. Η ομάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την τρίτη θέση στο βάθρο στο αφάλτινο Croatia Rally, αλλά 27 βαθμούς μακριά από την πρώτη θέση.

Τρία πληρώματα θα αγωνιστούν για τη νίκη στον αγώνα με έδρα το Matosinhos: Οι Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (μόλις στον τέταρτο τους αγώνα ως πλήρωμα WRC) και Ott Tänak/Martin Järveoja θα πλαισιωθούν από τον Dani Sordo και τον νέο συνοδηγό του Borja Rozada.

Οι Neuville και Wydaeghe πρόσθεσαν ένα τρίτο βάθρο για το 2021 στην Κροατία για να κάνουν ένα hattrick των κορυφαίων τριών αποτελεσμάτων στην συνεργασία τους. Εν τω μεταξύ, ήταν δύσκολο Σαββατοκύριακο για τους Tänak και Järveoja που τερμάτισαν στην τέταρτη θέση, με το πλήρωμα απο την Εσθονία να επιδιώκει να επιστρέψει στις καλές παρουσίες στην Πορτογαλία.

Και τα τρία πληρώματα έχουν κάνει δοκιμαστικά με το Hyundai i20 Coupe WRC για να προετοιμαστούν για τον πρώτο χωμάτινο αγώνα  του 2021, ένα αγώνα στον οποίο η ομάδα είχε προηγουμένως καλή παρουσία. Στον τελευταίο αγώνα της Πορτογαλίας πριν από δύο χρόνια, ο Neuville πήρε την δεύτερη θέση έχοντας κερδίσει τον αγώνα του 2018.

Ο φετινός αγώνας θα περιλαμβάνει 20 ειδικές διαδρομές, συνολικής απόστασης 337,51 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Οι γρήγορες τεχνικές διαδρομές βλέπουν τις μαλακές και αμμώδεις ειδικές να μετατρέπονται σε επικίνδυβες και δύσκολες συνθήκες στο δεύτερο πέρασμα. Υπόσχεται να είναι ένα συναρπαστικό Σαββατοκύριακο με τα πάντα να είναι πιθανά.

Ο επικεφαλής της ομάδας Andrea Adamo είπε: «Ο πρώτος χωμάτινος αγώνας της χρονιάς μας δίνει την ευκαιρία να δείξουμε τη συνολική ανταγωνιστικότητα. Δεν θέλουμε απλώς να αγωνιζόμαστε για τη νίκη, θέλουμε να δείξουμε ξεκάθαρα τις προθέσεις μας για το πρωτάθλημα. Το σαββατοκύριακο μας στην Κροατία δεν ήταν καθόλου τέλειο, αλλά έχουμε αφιερώσει χρόνο για να αναλύσουμε τα ζητήματα και να σχεδιάσουμε μια πιο σίγουρη παρουσία εντός και εκτός των ειδικών στην Πορτογαλία. Πρόκειται για ένα αγώνα όπου έχουμε εξαιρετική επιτυχία, αλλά αυτό δεν μετράει σε τίποτα. πρέπει να επιτύχουμε, και είμαι σίγουρος για την ομάδα και τα πληρώματά μας ότι θα το κάνουν.»

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 Coupe WRC)

Ο Neuville είπε: «Το Ράλι της Πορτογαλίας ήταν πάντα το επίκεντρο του ημερολογίου WRC, ειδικά της ατμόσφαιρας του. Συνήθως έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές στις ειδικές, καθώς και τη διάσημη ειδική του Fafe την Κυριακή. Προφανώς, φέτος η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αλλά οι ειδικές εξακολουθούν να φαίνονται υπέροχες. Θα είναι ένα δύσκολος και μακρύς αγώνας. Υπάρχουν πολλά χιλιόμετρα που πρέπει να γίνουν και στο τέλος θα υπάρξει μόνο ένας νικητής, οπότε πρέπει να είμαστε στην καλύτερη μας κατάσταση για να βάλουμε τον εαυτό μας σε θέση για να κυνηγισουμε την νίκη.»

Ott Tänak/Martin Järveoja (#8 Hyundai i20 Coupe WRC)

Ο Tänak είπε: «Είμαστε απασχολημένοι με την προετοιμασία για το πρώτο χωμάτινο αγώνα της σεζόν. Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε μετά από ένα δύσκολο και μη αντιπροσωπευτικό Σαββατοκύριακο στην Κροατία. Η Πορτογαλία έχει γενικά μαλακούς και αμμώδεις δρόμους. μπορεί να γίνει αρκετά τραχύ στο δεύτερο πέρασμα καθώς το χώμα γίνεται όλο και περισσότερο δύσκολο καθώς περνάει κάθε αυτοκίνητο. Η ειδική της Fafe την Κυριακή είναι πολύ συγκεκριμένη και απαιτητική, αλλά είναι μια από τις ειδικές που όλοι προσβλέπουμε. Συνολικά, είναι ένα δύσκολος αγώνας, αλλά είμαστε περισσότερο από έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.»

Dani Sordo/Borja Rozada (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)

Ο Sordo είπε: «Η Πορτογαλία είναι πάντα ξεχωριστή για μένα γιατί είναι τόσο κοντά στην Ισπανία. Μου αρέσουν πολύ οι δρόμοι και η ατμόσφαιρα. Τα προηγούμενα χρόνια, πάντα απολάμβανα μια επιπλέον ώθηση από τους πολλούς θεατές στις ειδικές. Είναι απίθανο να είναι το ίδιο φέτος λόγω των περιστάσεων, αλλά χαίρομαι που έχουμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε. Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στην Πορτογαλία. Μου αρέσουν οι ειδικές, έχουν λίγο περισσότερη πρόσφυση, αν και η Fafe είναι αρκετά ολισθηρή. Είμαστε έτοιμοι για ένα συναρπαστικό Σαββατοκύριακο.»

 WRC 2 overview

Το Ράλι της Πορτογαλίας θα περιλαμβάνει επίσης δύο πληρώματα της Hyundai Motorsport WRC 2, επιλέξιμα να κερδίσουν βαθμούς για την Hyundai Motorsport N για πρώτη φορά αυτή τη σεζόν.

Οι Ole Christian Veiby/Jonas Andersson και Oliver Solberg/Aaron Johnston θα στοχεύουν σε εξαιρετικές επιδόσεις με το Hyundai i20 R5, με τα δύο πληρώματα να έχουν ήδη αγωνιστεί σε αγώνες WRC νωρίτερα αυτή τη χρονιά, αν και δεν κατέκτησαν κάποιο βαθμό για το πρωτάθλημα των ομάδων.

Ο Veiby είπε: «Πάντα απολάμβανα το Rally de Portugal, είναι γρήγορο και τραχύ και η ατμόσφαιρα είναι συνήθως απίστευτη. Έχω πολλές και καλές αναμνήσεις από τον αγώνα και ήμουν πάντα γρήγορος εκεί. Η νίκη στο Rali Terras d’Aboboreira ήταν μια εξαιρετική αρχή για τις προετοιμασίες πριν από το Ράλι της Πορτογαλίας. Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες από τότε που αγωνιζόμασταν τελευταία φορά σε χώμα, οπότε ήταν καλό να έχουμε κάποια χιλιόμετρα σε παρόμοιες ειδικές με αυτές που θα έχουμε στον αγώνα. Είναι πάντα χρήσιμο να έχουμε μια αίσθηση της ταχύτητας, να βρούμε τον ρυθμό. Ανυπομονώ να αγωνιστώ μαζί με τον Oliver για πρώτη φορά – είναι καλό να τον έχουμε επιτέλους μαζί μας!»

Ο Solberg είπε: «Το Ράλι της Πορτογαλίας θα είναι πολύ συναρπαστικό. Είναι ένας πολύ ωραίος αγώνας, που πάντα ονειρευόμουν να κάνω. Είναι ένα κλασικό και μεγάλο μέρος της ιστορίας του WRC. Έχει πολλές διάσημες ειδικές και το άλμα στην Fafe είναι πολύ ξεχωριστό. Είναι φανταστικό το γεγονός ότι μπορεί να έχουμε πίσω κάποιους θεατές και να πάρουμε κάποια κατάλληλα συναισθήματα και ατμόσφαιρα στις ειδικές. Θα είναι η πρώτη μου φορά με το Hyundai i20 R5 σε χώμα, καθώς και το πρώτο μας event για το WRC 2, το οποίο ελπίζουμε να είναι πολύ διασκεδαστικό.»

Ο επικεφαλής της ομάδας Andrea Adamo πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε να δούμε την απόδοση των ταλέντων μας στο WRC 2 στις κατάλληλες εμφανίσεις του πρωταθλήματος με το Hyundai i20 R5 αυτή τη σεζόν. Η Πορτογαλία είναι μια μεγάλη πρόκληση και αποδεικτικό έδαφος για νεαρά ταλέντα, και σίγουρα ένας αγώνας στον οποίο κάθε πλήρωμα θέλει να ανταγωνιστεί κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Το Hyundai i20 R5 μας έχει αποδείξει τις ικανότητές του που κερδίζουν αγώνες σε όλο τον κόσμο και ελπίζουμε ότι οι Ole Christian και Oliver μπορούν να προσθέσουν στη σημαντική επιτυχία του αυτοκινήτου μας στις παγκόσμιες ειδικές σε ένα ανταγωνιστικό πεδίο WRC 2.»