Hyundai Motorsport – Preview: 10ος Γύρος – Ράλι Ακρόπολις

Η Hyundai Motorsport θα διεκδικήσει το χρυσό στο Ράλι Ακρόπολις μετά από τις τρεις διαδοχικές θέσεις στο βάθρο στην Εσθονία και τη Φινλανδία. Ο εξαντλητικός χωμάτινος αγώνας είναι ο δέκατος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και θα διεξαχθεί το προσεχές τριήμερο (7-10 Σεπτεμβρίου), με έδρα την Λαμία.

Ένας από τους πιο μοναδικούς και συναρπαστικούς αγώνες στο ημερολόγιο, το Ράλι Ακρόπολις συμμετείχε από την εναρκτήρια σεζόν του WRC και γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες τόσο για το πλήρωμα όσο και για το αυτοκίνητο. Οι τραχείς και βραχώδεις ειδικές διαδρομές, σε συνδυασμό με τις καυτές θερμοκρασίες, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν έναν ακόμη πιο σκληρό ανταγωνισμό από το συνηθισμένο. Η προσαρμοσμένη ανάρτηση είναι απαραίτητη για την πρόληψη ζημιών από τα αυτοκίνητα που τερματίζουν σε ράλι.

Την περσυνή χρονιά, η Hyundai Shell Mobis World Rally Team προηγήθηκε στις ειδικές για να πάρει ένα ιστορικό  1-2-3, με τους Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe στο πρώτο σκαλοπάτι και τους Dani Sordo/Cándido Carrera να ολοκληρώνουν στην τρίτη θέση. Ήταν μια κυρίαρχη επίδειξη του Hyundai i20 N Rally1 Hybrid, οδηγώντας τα πληρώματά του σε εννέα νίκες στις ειδικές και 22 τερματισμούς στις τρείς πρώτε θέσεις. Τόσο το βελγικό όσο και το ισπανικό δίδυμο ευελπιστούν ότι η επιτυχία του 2022 θα εμπνεύσει για ένα ακόμα δυνατό αποτέλεσμα αυτή τη φορά.

Το τρίτο πλήρωμα της ομάδας, oi Esapekka Lappi/Janne Ferm, έχουν αγωνιστεί στον ελληνικό αγώνα στο παρελθόν τόσο στο WRC όσο και στο ERC, με καλύτερο αποτέλεσμα την τέταρτη θέση στην τελευταία σειρά. Το δίδυμο έχει επίσης επιδείξει ισχυρό ρυθμό στους περασμένους χωμάτινους αγώνες αυτής της χρονιάς και θα ελπίζει έχει αντίστοιχη απόδοση και να ανακάμψει μετά από ένα απογοητευτικό Ράλι Φινλανδίας.

Ειδικές Διαδρομές

Το Ράλι Ακρόπολις φημίζεται για τις μοναδικές και εντυπωσιακές σούπερ ειδικές διαδρομές που ξεκινούν τον αγώνα με στυλ. Η έκδοση του 2023 θα ξεκινήσει μπροστά σε ένα νέο γραφικό σκηνικό, καθώς τα πληρώματα θα αγωνιστούν σε μια παραθαλάσσια ειδική μήκους 1,48 χιλιομέτρων το απόγευμα της Πέμπτης. Θα ακολουθήσουν 14 μεγάλες ειδικές διαδρομές, με ολόκληρο τον αγώνα να καλύπτει συνολική απόσταση 307,89 χλμ., σε τρεις διαφορετικές επιφανειακές συνθήκες.

Σκέψεις από τη θέση του συνοδηγού

Η Ελλάδα φιλοξενεί μερικές από τις πιο απαιτητικές διαδρομές στο ημερολόγιο για τους συνοδηγούς. Ωστόσο, τα οδικά τμήματα που συχνά παραβλέπονται αποτελούν επίσης πρόκληση στη ζέστη του μεσογειακού ήλιου, όπως εξηγεί ο Ferm: «Υπάρχουν μεγάλες απλές διαδρομές στο Ράλι Ακρόπολις, επομένως πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και μεταξύ των ειδικών. Αυτό γίνεται πιο δύσκολο όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό στο αυτοκίνητο. Αλλά πραγματικά πάντα μου άρεσαν τα καυτά ράλι, οπότε για εμένα και τον Esapekka η ζέστη δεν είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε πολύ».

Ο επικεφαλής της ομάδας Hyundai Motorsport Cyril Abiteboul δήλωσε: «Μετά από ένα βάθρο στη Φινλανδία και μια κυρίαρχη επίδοση εδώ πέρυσι, αισθανόμαστε σίγουροι για το Ράλι Ακρόπολις. Μια συναρπαστική μάχη για το Teemu την Κυριακή στο Ράλι Φινλανδίας έδειξε πόσο ανταγωνιστικό έχει γίνει το Hyundai i20 N Rally1 Hybrid και η επιτυχία του Thierry στο δεύτερο δείχνει ότι πλησιάζουμε πιο κοντά στον στόχο μας. Ωστόσο, συνεχίζουμε να πιέζουμε τα όρια για να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε το αυτοκίνητο και να μειώσουμε τη διαφορά από την Toyota. Το όνειρό μας για αυτό το Σαββατοκύριακο είναι τελικά να επαναλάβουμε τα περσινά αποτελέσματα. Τουλάχιστον στοχεύουμε όλα τα αυτοκίνητα να τερματίσουν στην πρώτη πεντάδα».

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)

  • Οι Βέλγοι στοχεύουν σε τρίτο συνεχόμενο τερματισμό στο βάθρο
  • Ο Neuville είναι μόλις εννέα βαθμούς πίσω από τον δεύτερο στη βαθμολογία των οδηγών

Ο Neuville είπε: «Θα βαθμολογούσα το Ράλι Ακρόπολις ως ένα από τους δυσκολότερους αγώνες στο καλεντάρι του WRC. Είναι λίγο αγώνας αντοχής σε τρεις ημέρες, τρεις διαφορετικές περιοχές, τρεις διαφορετικοί τύποι ειδικών, που όλες έχουν δύσκολες συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες. Χρειαζόμαστε αξιοπιστία, ένα δυνατό αυτοκίνητο και τη σωστή ρύθμιση για κάθε πρόκληση. Αν μπορέσουμε να είμαστε άνετα στο αυτοκίνητο σε κάθε περίσταση, είναι πιο εύκολο να πάμε γρήγορα. Πέρυσι ήμασταν πολύ πιο δυνατοί από τους ανταγωνιστές μας, οπότε καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το 1-2-3. Ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα για όλη την ομάδα, για τη μάρκα, αλλά και για εμάς τους οδηγούς. Το να είμαστε μέρος του 1-2-3 για την Hyundai Motorsport – το πρώτο μας – ήταν ένα εκπληκτικό συναίσθημα. Ας ελπίσουμε ότι είναι κάτι που μπορούμε να επαναλάβουμε».

Esapekka Lappi/Janne Ferm (#4 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)

  • Φινλανδοί που αναζητούν λύτρωση μετά τη εγκατάλειψη που είχαν στον αγώνα της πατρίδας τους
  • Το 2023 θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη παρουσία του πληρώματος στο Ράλι Ακρόπολις WRC

Ο Lappi είπε: «Μετά το Σαφάρι Ράλι Κένυα, το Ράλι Ακρόπολις είναι ο πιο δύσκολος αγώνας της χρονιάς. Δεν ήταν πολύ κουραστικό τα προηγούμενα χρόνια, καθώς έχουν κάνει πολλές επισκευές στους δρόμους. Ωστόσο, είναι είτε πολύ σκληρό είτε πολύ ζεστό, και μερικές φορές είναι και τα δύο, και αυτό είναι που κάνει αυτό το ράλι ξεχωριστό. Είναι πολύ απαιτητικό για τα ελαστικά και τα φρένα, καθώς και για τους οδηγούς, καθώς πρέπει να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Πρέπει να μείνουμε μακριά από προβλήματα και να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το αυτοκίνητο στις καθαρές γραμμές για να έχουμε το μέγιστο κράτημα όλη την ώρα. Ο στόχος είναι να ανέβουμε στο βάθρο. Εκεί θέλω να είμαστε την Κυριακή, οπότε αυτό πρέπει να είναι αυτό για το οποίο θα πιέζουμε».

Dani Sordo/Cándido Carrera (#6 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)

  • Το δίδυμο επιστρέφει με Hyundai i20 N Rally1 Hybrid για έκτη φορά αυτή τη σεζόν
  • Οι Ισπανοί θέλουν να επαναλάβουν τον περσινό τερματισμό στο βάθρο

Ο Sordo είπε: «Το Ράλι Ακρόπολις είναι πραγματικά τραχύ, κάτι που γίνεται πιο χαρακτηριστικό για αυτούς τους τύπους χωμάτινου αγώνα. Γενικά, υπάρχει πολύ κράτημα γιατί η επιφάνεια είναι αρκετά σκληρή στα ελαστικά. Συνήθως πηγαίνουμε το αυτοκίνητο λίγο ψηλότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες διοργανώσεις λόγω της επιφάνειας και των πετρών. Δεν είναι μεγάλη αλλαγή, αλλά απλώς προσφέρει λίγη περισσότερη προστασία στο αυτοκίνητο. Αναμένουμε ζεστό καιρό που θα συμβάλει επίσης στην πρόκληση. Ωστόσο, δεν έχουμε ιδιαίτερες προετοιμασίες για αυτό, απλά πρέπει να πιούμε λίγο περισσότερο νερό και να το αντιμετωπίσουμε. Θα ήταν εκπληκτικό φέτος να επαναλάβουμε το 1-2-3 μας από την περσινή σεζόν, αλλά στόχος μας είναι να βγάλουμε το καλύτερο από το αγωνιστικό, να το διατηρήσουμε καθαρό και να κερδίσουμε όσο περισσότερους βαθμούς μπορούμε».

Σαββατοκύριακο με μια ματιά

  • Μετά το shakedown το πρωί της Πέμπτης, το Ράλι Ακρόπολις ξεκινά το βράδυ με την ολοκαίνουργια Super Special Stage EKO μήκους 1,48 χλμ.
  • Η Παρασκευή ξεκινάει με την γραφική SS2 Loutraki 1 (18,10km), μια ειδική ανάμεσα σε ελληνικά βουνά και χωμάτινες ειδικές ακολουθούμενη από την SS3 Pissia (16,43km), ένα δεύτερο loop του Λουτρακίου, η SS5 Livadia (21,03km) και την SS6 Elatia (28,32km). ) για να ολοκληρωθεί η μέρα
  • Το Σάββατο θα αποτελείται από έξι ειδικές, συμπεριλαμβανομένων δύο περασμάτων της μεγαλύτερης ειδικής διαδρομής του Σαββατοκύριακου: Καρούτες (28,49 χλμ.)
  • Τρεις τελικές ειδικές την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης της 19,77km SS15 Grammeni 2 Power Stage, ολοκληρώνουν τον αγώνα.