Gran Premio Motul de la República Argentina: Σε δικό του αγώνα ο Marquez

Ο περσινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής ήταν πραγματικά σε δικό του αγώνα στην Αργεντινή, αφήνοντας το Rossi δεύτερο και τον Dovizioso στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου.

Ο Marc Marquez (Repsol Honda) δεν είχε αντίπαλο την Κυριακή στο Gran Premio Motul de la República της Αργεντινής και καταάφερε τελικά να πάρει τη νίκη με μια διαφορά πάνω από εννέα δευτερόλεπτα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής άφησε στη δεύτερη θέση τον Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) και στην τρίτη τον Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati), με το ιταλικό δίδυμο να έχει απίστευτες μάχες κατά την διάρκεια όλου του αγώνα.


Ο Marquez πήρε κεφάλι με την εκκίνηση του αγώνα, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP), τον οποίο πέρασαν στην συνέχεια οι Dovizioso, Rossi και Jack Miller (Pramac Racing) σε μια προσπάθεια να κυνηγήσουν τον Ισπανό. Με τον Marquez να ξεκινάει από την πρώτη θέση, όντας γρηγορότερος κατά ένα δευτερόλεπτο τον γύρο, η διαφορά αυξήθηκε στα 2,4 δευτερόλεπτα μετά τον δεύτερο γύρο και σύντομα ο αγώνας μετατράπηκε σε αγώνα για την δεύτερη θέση και κάτω.


Η μάχη για την δεύτερη θέση ήταν έντονη μεταξύ των Dovizioso, Rossi, Miller, Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) και Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT). Ο Crutchlow δέχθηκε μια ποινή για είσοδο και έξοδο από τα “Pits” για “Jump Start” στην εκκίνηση η οποία του στοίχισε σχεδόν 20 δευτερόλεπτα, στερώντας τη νίκη ή το βάθρο στον περσινό νικητή του αγώνα της Αργεντινής.

Μπροστά στον 8ο γύρο το προβάδισμα του Marquez άνοιξε στα πέντε δευτερόλεπτα την ίδια ώρα που έξι αναβάτες κυνηγούσαν τη δεύτερη θέση, με τον Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati) και τον Viñales να μπαίνουν και αυτοί στην μάχη.


Ήταν ο «Doctor» ο οποίος κρατούσε την δεύτερη θέση στο μισό αγώνα, οκτώ δευτερόλεπτα πίσω από τον Marquez, με τους Dovizioso, Morbidelli, Petrucci, Miller και Viñales να βρίσκονται πιο πίσω, ενώ ο Alex Rins της Suzuki Ecstar βρέθηκε πίσω από το Viñales από την 16η θέση που ξεκίνησε τον αγώνα και βρέθηκε στο κυνήγι του βάθρου με 10 γύρους να απομένουν. Στη συνέχεια ο Viñales μπήκε ανοικτά στην 5η στροφή και έπεσε πίσω από την 8η θέση του Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu).

Με εννέα γύρους να απομένουν, ένας σχηματισμός δύο- δύο εμφανίστηκε από την δεύτερη έως έβδομη θέση, περίπου μισό δευτερόλεπτο μεταξύ των δίδυμων. Ο Dovi και ο Rossi πάλευσαν για τη δεύτερη θέση, ο Morbidelli και ο Petrucci ανταλλάσσονται για την τέταρτη με τον Rins και τον Miller να συμμετέχουν στη μάχη. Ο Morbidelli βρέθηκε σύντομα στην έβδομη θέση. Εν τω μεταξύ, η διαφορά του Marquez είχε ανοίξει στα 12 δευτερόλεπτα.
Το “group” είχε κλείσει και πάλι, αλλά με πέντε γύρους να απομένουν, ο Dovi και ο Rossi απέκτησαν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους, με τους Petrucci, Rins και Miller να μάχονται για την τέταρτη θέση.


Προχωρώντας στον τελευταίο γύρο, ο Dovi ήταν μπροστά από τον Rossi. Και οι δύο είχαν σαφείς προβάδισμα από την τέταρτη θέση, αλλά ποιο σκαλοπάτι στο βάθρο θα έπαιρναν; Ο Dovizioso ήταν σε θέση να κρατήσει την δεύτερη θέση δεδομένου ότι η Yamaha δεν είχε την ταχύτητα της Ducati στην ευθεία, αλλά ο «Doctor» πέρασε τον συμπατριώτη του στην 7η στροφή. Πολύ πιο μακριά, ο Marquez όδευε για να πάρει την πρώτη του νίκη για την χρονιά με εντυπωσιακό τρόπο. Ένας masterclass Marquez στο Termas έφτασε σε μια άνετη νίκη, με τον Rossi να κερδίζει το πρώτο του βάθρο από το γερμανικό GP του 2018. Ο Dovi πήρε στην τρίτη θέση, επιτυγχάνοντας τους στόχους που είχε για βάθρο και οδεύει στον επόμενο αγώνα στο Austin βρισκόμενος τέσσερις βαθμούς πίσω από τον Marquez στην κατάταξη του πρωταθλήματος.

Λίγο πίσω, υπήρξε δράμα για δύο Yamaha στον τελευταίο γύρο. Ο Morbidelli χτύπησε πίσω από τον Viñales στην 7η στροφή, με το δίδυμο να βγαίνει εκτός αγώνα. Ο Miller κατέκτησε την τέταρτη θέση για να επαναλάβει το αποτέλεσμα του 2018 στην Αργεντινή με τον Rins να ανεβαίνει 11 θέσεις από την 16η θέση που ξεκίνησε τον αγώνα και να ολοκληρώνει στην πέμπτη. Ο Petrucci κατάφερε να κατακτήσει μια δεύτερη συνεχόμενη έκτη θέση για την χρονιά.

Ο Nakagami έκανε δύο τους τερματισμούς στην δεκάδα το 2019 κατακτώντας την 7η θέση, με τον πρώτο από τους “Rookies” Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) να παίρνει τους πρώτους του βαθμούς για την χρονιά με την 8η θέση που κατέκτησε. Οι αδερφοί Espargaro ολοκλήρωσαν την πρώτη δεκάδα, με τον Aleix να ολοκληρώνει ένατος και τον Pol δέκατος. Ο Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) δημιούργησε μια εκπληκτικά εντυπωσιακή διαδρομή στη δεύτερη του παρουσία στην μεγάλη κατηγορία για να ολοκληρώσει τον αγώνα μόλις 0,176 πίσω από την εργοστασιακή KTM του Pol Espargaro.


Ο Jorge Lorenzo (Repsol Honda), Crutchlow, Francesco Bagnaia (Pramac Racing) και Johann Zarco (Red Bull KTM Factory Racing) ολοκλήρωσαν τις βαθμολογούμενες θέσεις του αγώνα της Αργεντινής.

Ήταν ένας εξαιρετικός αγώνας από τον Marquez που τον ανέβασε στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος οδηγών τέσσερις βαθμούς μπροστά από τον Dovizioso. Τι θα δούμε στο επόμενο GP που είναι στην Αμερική; Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν στις 14 Απριλίου.

Classification