GR Yaris WRC: Ήδη βρίσκεται “Πολύ Κοντά” σε ρυθμούς με το τρέχων αγωνιστικό

Το νέο GR Yaris WRC βρίσκεται σε ικανό αγωνιστικό επίπεδο παρά το τρομερά αμφιλεγόμενο πρόγραμμα δοκιμών.

Αυτά είναι τα νέα που δεν θα ήθελαν να ακούσουν οι αντίπαλοι της Toyota στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι WRC: το GR Yaris WRC με προδιαγραφές 2021 είναι ήδη τόσο γρήγορο όσο το αυτοκίνητο που πρόκειται να αντικαταστήσει την επόμενη χρονιά.

Μην ξεχνάτε ότι το τρέχον αυτοκίνητο είναι αυτό που ο Ott Tänak κέρδισε το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών και αυτό που ήδη προηγείται και στα δύο πρωταθλήματα μετά από τρεις αγώνες μέχρι στιγμής φέτος. Άρα στην ουσία δεν είναι αργό.

Η Toyota Gazoo Racing ήλπιζε να έχει τους κανονικούς της οδηγούς, σε αντίθεση με τον δοκιμαστή Juho Hänninen, που θα τρέχει το GR Yaris WRC σε τακτική βάση μέχρι αυτό το σημείο της σεζόν, αλλά αυτά τα σχέδια έχουν αλλάξει από την τρέχουσα απαγόρευση δοκιμών που επιβάλλεται ελέω κορονοϊού.

Την τελευταία φορά που το ολοκαίνουργιο Yaris έτρεξε ήταν σε μια μικρή διαδρομή στη Φινλανδία, λίγο μετά το Ράλι Μεξικού. Οι παρατεταμένες δοκιμές στη μόνιμη βάση δοκιμών της ομάδας διακυβεύτηκε από τις καιρικές συνθήκες αργότερα τον Μάρτιο καθώς οι δρόμοι δεν ήταν αρκετά κρύοι για να αναπαραχθούν οι συνθήκες της Σουηδίας και ούτε ήταν αρκετά ξηροί για να αναπαράγουν το Ράλι Φινλανδίας.

Ήταν στο τεστ προ Μεξικού στο νότιο τμήμα της Ισπανίας όπου βγήκαν τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα με το αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσε ο Sébastien Ogier για να κερδίσει τη συντομευμένη ειδική διαδρομή του Guanajuato.

Τότε άρχισε να χαμογελάει η ομάδα. Αυτό το ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο – βασισμένο σε ένα homologated αυτοκίνητο παραγωγής 2500 τετρακίνητων GR Yaris – είχε παραδοθεί.

Ο τεχνικός διευθυντής της Toyota Tom Fowler ανέφερε: «Περάσαμε μια πολύ γρήγορη διαδικασία στην αρχή. Τα πρώτα μας τεστ ήταν στη Φινλανδία μετά από τις δοκιμές της Σουηδίας – αυτό ήταν πραγματικά μια απλή κατάσταση. Απλώς φροντίσαμε να λειτουργούν όλα.

Κάναμε ένα μικρό τεστ χιονιού, αλλάζοντας μερικές ρυθμήσεις πάνω-κάτω για να φτάσουμε κοντά σε μια ρύθμιση για την Σουηδία και όλα πήγαν καλά.

Στη συνέχεια πήγαμε για τεστ στο Μεξικό και στην Ισπανία. Τα χιλιόμετρα ήταν λίγο περιορισμένα επειδή δεν θέλαμε να τρέξουμε το αυτοκίνητο τα πρωινά. Χρειαζόμασταν φρέσκο χώμα στις ειδικές για τους οδηγούς μας στο αυτοκίνητο του2017 επειδή όλοι τους έτρεχαν κοντά στην πρωτη θέση [τηνπρώτη ημέρα του Rally México], οπότε τρέξαμε μόνο το [νέο] αυτοκίνητο το απόγευμα.

Τελειώσαμε την εβδομάδα [στην Ισπανία] κάνοντας τρέχουσες επιδόσεις και είχαμε επίσης και το αυτοκίνητο του 2017 εκεί. Είχαμε την πεποίθηση ότι το νέο αυτοκίνητο έφτασε σε ένα επίπεδο όπου ήταν, ας πούμε, ικανό να συναγωνιστεί από την άποψη της απόδοσης, οπότε ξεκινήσαμε να κάνουμε μερικά δοκιμαστικά με το τρέχον αυτοκίνητο.

Είχαμε μερικά πολύ θετικά αποτελέσματα. Σύντομη περίληψη θα ήταν ότι δεν είναι ακόμα εκεί, αλλά είναι πολύ κοντά».

Η Toyota είναι πλέον κοντά στην παραγωγή του τρίτου πλαισίου GR Yaris WRC στο εργοστάσιό της Puuppola στη Φινλανδία.

Ο Fowler πρόσθεσε: «Το τμήμα κατασκευής του εργοστασίου αφορά το μόνο τμήμα που λειτουργεί αυτήν τη στιγμή. Έχουμε έτοιμο το σασί νούμερο ένα, το νούμερο δύο είναι επίσης έτοιμο και το νούμερο τρία θα είναι και αυτό έτοιμο σύντομα. Είμαστε έτοιμοι να το δοκιμάσουμε ξανά μόλις μας επιτραπεί».