GP Στυρίας – Αγώνας: Ασύλληπτη νίκη Oliveira στην τελευταία στροφή

Ο Miguel Oliveria αναδείχθηκε νικητής για πρώτη φορά στην καριέρα του στο συγκλονιστικό Grand Prix της Στυρίας παίρνοντας για πρώτη φορά το προβάδισμα στην τελευταία στροφή! Μαζί του ανέβηκαν στο βάθρο οι Miller, Espargaro, νέα κόκκινη σημαία για τρομερό ατύχημα του Vinales.

Μετά από δύο ηλιόλουστες ημέρες, η πίστα του Red Bull Ring είχε αρκετή συννεφιά την ημέρα του αγώνα, με την απειλή της βροχής να είναι ορατή και τις θερμοκρασίες αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τις χθεσινές (23 βαθμοί Κελσίου στον αέρα, 35 στο οδόστρωμα της πίστας.

Η εκκίνηση βρήκε τον Joan Mir να φεύγει καλύτερα από την τρίτη θέση, με τον Pol Espargaro και τον Jack Miller να ακολουθούν στην πρώτη τριάδα. Όμως ο αναβάτης της Suzuki δεν κράτησε τη γραμμή του και βγήκε εκτός στην πρώτη στροφή. Οι αγωνοδίκες του επέβαλαν να παραχωρήσιε μία θέση, την οποία κι έδωσε στον Miller, ο οποίος στο μεταξύ είχε εκμεταλλευτεί ένα λάθος του Espargaro και πέρασε δεύτερος.

Ο Nakagami πέρασε με τη σειρά του τον Espargaro κι ανέβηκε τρίτος, ενώ o Quartararo είχε μία απογοητευτική εκκίνηση, πέφτοντας 130ς, με λάθος στον 2ο γύρο του αγώνα. Αντίθετα Dovizioso και Vinales έφυγαν εξαιρετικά, ανεβαίνοντας στην 6η κι 7η θέση.

Ο Mir είχε τον καλύτερο ρυθμό κι αφού άντεξε την επίθεση του Nakagami, έκανε ένα εντυπωσιακό προσπέρασμα στον Miller για να πάρει την πρωτοπορία του αγώνα, παίρνοντας μάλιστα και μία μικρή διαφορά.

Brad Binder και Miguel Oliveira είχαν εξαιρετική απόδοση με τις ΚΤΜ και πέρασαν με άνεση τις 2 εργοστασιακές Yamaha των Vinales και Rossi, πλησιάζοντας πολύ γρήγορα τον Dovizioso. Και πράγματι, λίγους γύρους αργότερα το κατάφεραν.

Miller και Nakagami είχαν μία ισχυρή μάχη για την δεύτερη θέση, ενώ ο Pol Espargaro πιεζόταν αντίστοιχα από τον Alex Rins. Με αυτά ο Joan Mir βρήκε την ευκαιρία να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη διαφορά του, πάνω από το δευτερόλεπτο.

Στον 14ο γύρο ο Nakagami έκανε την κίνηση του για να περάσει τον Miller. Ο αναβάτης της Pramac Ducati είχε ανώτερη τελική και κρατήθηκε αρχικά, όμως στον επόμενο γύρο, ο Ιάπωνας το επιχείρησε με μεγαλύτερη άνεση και κρατήθηκε μπροστά. Όμως λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Maverick Vinales, o οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα με την μοτοσυκλέτα του, είχε μία παράξενη πτώση, αφήνοντας την μοτοσυκλέτα του να διαλυθεί στους προστατευτικούς αερόσακους.

Οι κριτές διέκοψαν τον αγώνα με κόκκινη σημαία, για δεύτερη φορά σε συνεχόμενους αγώνες, με τους αναβάτες να μένουν για λίγα λεπτά στα pits, προτού ο αγώνας επανεκκινήσει κανονικά με τη γρήγορη διαδικασία.

Στη δεύτερη εκκίνηση ο Joan Mir έφυγε αρκετά καλά, όμως ο Jack Miller εκμεταλλεύτηκε την μεγαλύτερη δύναμη στον κινητήρα της Ducati και με μία σπουδαία κίνηση στο τέλος της μεγάλης ευθείας, πέρασε πρώτος. Κακή εκκίνηση για τον Nakagami που έπεσε 7ος πίσω από τις KTM των Espargaro, Binder, Oliveira και την Ducati του Dovizioso.

O Oliveira πίεσε και πέρασε τον Binder για την τέταρτη θέση, ενώ ο Νοτιοαφρικάνος έχασε το ρυθμό του κι έπεσε πίσω κι από τον Dovizioso, που ανέβηκε πέμπτος. Πιο πίσω ο Rins που δεν μπόρεσε να ξεκινήσει καλά, έπεσε 9ος, με τον Rossi να είναι 8ος.

Οι ΚΤΜ είχαν εξαιρετική απόδοση και ο Pol Espargaro έδειξε να το εκμεταλλεύεται, περνώντας τον Mir και 1 γύρο αργότερα και τον Jack Miller για να πάρει την πρώτη θέση. Ο Miguel Oliveira ακολούθησε κι εκμεταλλευόμενος τις μάχες, ανέβηκε τρίτος, ενώ ο Joan Mir έχασε και την τέταρτη θέση από τον Dovizioso.

Όμως ο Ισπανός της ΚΤΜ, δεν μπόρεσε να ξεκολλήσει από την Ducati κι έτσι οι 2 αναβάτες μπήκαν με ελάχιστη διαφορά στον τελευταίο γύρο και τον Oliveira να ακολουθεί κατά πόδας. Ένα λάθος στα φρένα της τρίτης στροφές, έδωσε την ευκαιρία στον Miller να επιτεθεί και οι 2 τους πήγαν πλάι-πλάι μέχρι το τέλος του αγώνα.

Στην τελευταία στροφή o Miller πήρε την εσωτερική από τον Espargaro, όμως κι οι 2 άνοιξαν τη γραμμή τους κι ο Miguel Oliveria εκμεταλλεύτηκε την καλύτερη έξοδο από τη στροφή, πέρασε και τους 2 και πήρε μία απίστευτη, σπουδαία νίκη, την πρώτη της Tech 3, της καριέρας του και την πρώτη για Πορτογάλο αναβάτη στην ιστορία του MotoGP!

Miller και Espargaro ανέβηκαν στο βάθρο, αν και φανερά δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη του αγώνα, ενώ ο Joan Mir πήρε την τέταρτη θέση από τον Andrea Dovizioso, o οποίος επίσης έκανε λάθος στον τελευταίο γύρο και κράτησε οριακά την πέμπτη θέση από τον Alex Rins.

O Takaaki Nakagami ολοκλήρωσε τον αγώνα στην 7η θέση, ενώ ο Brad Binder κράτησε πίσω του τους Valentino Rossi και Iker Lecuona που συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα. Παρά την 13η θέση, ο Fabio Quartararo παρέμεινε στην 1η θέση της βαθμολογίας, όπου 27 βαθμοί χωρίζουν τους πρώτους 9 αναβάτες!

Επόμενος αγώνας για το συγκλονιστικό πρωτάθλημα του MotoGP, το Grand Prix του Αγίου Μαρίνου το τριήμερο 11-13 Σεπτεμβρίου από την πίστα του Misano.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Πηγή:totalracing.gr