FORUM8 Rally Japan: Άνετο 1-2-3 για Toyota εντός έδρας

Ο Ellyn Evans πέτυχε την όγδοη νίκη στην καριέρα του τερματίζοντας 1 λεπτό και 17,7 δευτερόλεπτα μπροστά από τον ομοσταβλό του Sebastien Ogier στον τελευταίο γύρο της σεζόν.

Με αυτό το αποτέλεσμα εξασφάλισε και την δεύτερη θέση στην τελική βαθμολογία του WRC, κάτι που καταφέρνει για τρίτη φορά.

Ο Evans έβαλε τα θεμέλια για τη νίκη στις ασφάλτινες ειδικές διαδρομές της Ιαπωνίας νωρίς, όταν απέκτησε πλεονέκτημα σχεδόν δυο λεπτών στο βροχερό εναρκτήριο σκέλος της Παρασκευής. Από κει και πέρα έλεγξε τον αγώνα χωρίς να κινδυνεύσει στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, παίρνοντας μια εύκολη νίκη.

Τον θρίαμβο για την Toyota συμπλήρωσε ο Kalle Rovanperä που πήρε την τελευταία θέση στο βάθρο. Η ομάδα ήταν σαρωτική φέτος εξασφαλίζοντας τον τίτλο τόσο των οδηγών και συνοδηγών όσο και αυτό τον κατασκευαστών, ο οποίος ήταν ο τρίτος διαδοχικός.

Ο Ogier, ο οποίος έτρεξε φέτος σε επιλεγμένους αγώνες, κατέστρεψε το σασί του GR Yaris μετά από ένα γλίστρημα το Σάββατο. Οι απαιτούμενες επισκευές τον ανάγκασαν να χάσει πολύτιμα δευτερόλεπτα και έτσι δεν μπόρεσε να απειλήσει τον Evans για την πρώτη θέση.

Τερμάτισε 28,8 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Rovanperä ενώ ο Esapekka Lappi πίσω από το τιμόνι του Hyundai i20 Rally1 ολοκλήρωσε τέταρτος κρατώντας πίσω του τον Takamoto Katsuta.

 

Ο Ιάπωνας κέρδισε εννέα από τις 21 ειδικές διαδρομές του αγώνα, όμως έμεινε περισσότερο από τρία λεπτά μακριά από τον νικητή Evans λόγω ενώ κτυπήματος στον τροχό το πρωί της Παρασκευής.

Ο Ott Tänak δεν κατάφερε να βρει ισορροπία με το M-Sport Ford Puma και η έκτη θέση ήταν το μόνο που μπορούσε να καταφέρει ο Εσθονός στην τελευταία του εμφάνιση με την Βρετανική ομάδα, καθώς από του χρόνου επιστρέφει στην Hyundai Motorsport.O πρωταθλητής στην WRC2 Andreas Mikkelsen, πρόσθεσε ακόμα μια νίκη στο ενερηγτικό του καθώς τερμάτισε έβδομος γενικής με το Škoda Fabia RS Rally2.

Πίσω του τερμάτισαν οι Nikolay Gryazin και Kajetan Kajetanowicz, με τον τελευταίο να αναδεικνύετε πρωταθλητής στην κατηγορία WRC2 Challenger και να γίνετε ο πρώτος που κερδίζει τη σειρά από τότε που παρουσιάστηκε στην αρχή της χρονιάς.

Το WRC επιστρέφει το 2024 με το Monte-Carlo να ανοίγει την αυλαία, με ημερομηνίες διεξαγωγής 25-28 Ιανουαρίου.