ERC Rally Islas Canarias – Νικητές οι Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul – Πρωταθλητής ο Alexey Lukyanuk

Ολοκληρώθηκε το ERC Rally Islas Canarias, τελευταίος αγώνας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι ERC 2020. Φέτος ομολογούμενος ήταν μια κουτσουρεμένη χρονιά ελέω της πανδημίας του Covid19 και είδε αρκετούς αγώνες να ακυρώνονται συμπεριλαμβανομένου και του διεθνή μας αγώνα.

Η σημερινή τελευταία μέρα του αγώνα περιλάμβανε 8 ειδικές διάδρομές (τέσσερις επαναλαμβανόμενες) συνολικής απόστασης 102,10 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, το πλήρωμα της M-Sport Ford World Rally Team Adrien Fourmaux/ Renaud Jamoul με Ford Fiesta R5 MkII, κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση γενικής αλλά και αυτήν στην κατηγορία ERC1 Junior. Είχε ένα εξαιρετικό πρώτο πέρασμα και με δύο τρίτους και δύο δεύτερους χρόνους, κατάφερε να καλύψει την διαφορά που είχε απο το πρωτοπόρο πλήρωμα και να πάρει την νίκη στην πρώτη τους παρουσία στον αγώνα. Σε δηλώσεις τους ανάφεραν, «Φανταστικό Σαββατοκύριακο για εμάς, θέλω να ευχαριστήσω την M-Sport και την Michelin, κάθε ειδική ήταν διαφορετική. Πολλές νέες εμπειρίες».

Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσαν οι Yoann Bonato/ Benjamin Boulloud με Citroën C3 R5. Ξεκίνησαν την μέρα πολύ καλά γράφοντας τον πρώτο χρόνο στην πρώτη ειδική διαδρομή, όμως η συνέχεια παρόλο που δεν ήταν η ίδια εντούτοις έκαναν άλμα στη γενική κατάταξη και απο την 4η θέση που έκλεισε την χθεσινή μέρα τερμάτισε όπως προαναφέραμε δεύτερο. Σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν την ομάδας τους, την εταιρεία Michelin για τα ελαστικά, παρόλο που οι ίδιοι δεν έκαναν τις πιο σωστές επιλογές, όμως και πάλι είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Το πόντιου συμπλήρωσαν οι Ισπανοί Hyundai Iván Ares/ David Vázquez της Ares Racing Team με Hyundai i20 R5. Δεν κατάφεραν την σημερινή μέρα να έχουν την ίδια παρουσία με χθες, καθώς οπισθοχώρησαν από την πρώτη θέση που κατείχαν απο τη χθεσινή μέρα.

Στην τέταρτη θέση γενικής και στην δεύτερη στην κατηγορία ERC1 Junior, βρίσκουμε τους Oliver Solberg/ Aaron Johnston με Volkswagen Polo Gti R5. Κατάφεραν την σημερινή μέρα να ανεβούν όσο πιο ψηλά μπορούσαν απο την 7η θέση που ολοκλήρωσαν την χθεσινή μέρα. Αν και δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον Lukyanuk απο την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, εντούτοις κατάφεραν να κερδίσουν το πρωτάθλημα στην κατηγορία ERC1 Junior. Σε δηλώσεις τους ανάφεραν «Απίστευτο, είμαι τόσο χαρούμενος. Ήταν απίστευτη χρονιά. Αυτό το πρωτάθλημα έδωσε μεγάλη εμπειρία.»

Στην 5η θέση γενικής οι τερμάτισαν οι Νορβηγοί Andreas Mikkelsen/Anders Jæger της Topp-Cars Rallye Team με Škoda Fabia Rally2 Evo. Τη σημερινή μέρα κατάφεραν να ανεβούν απο την 11ηθέση που ολοκλήρωσαν τη χθεσινή μέρα έχοντας δυο ταχύτερους χρόνους στις ειδικές 15 και 16. Σε δηλώσεις τους είπαν, «Ο καιρός ήταν ένας εφιάλτης αυτό το Σαββατοκύριακο, χθες χάσαμε τα πάντα και σήμερα δεν ήμασταν και στην καλύτερη φάση. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη η επιλογή ελαστικών.»

Στην 7η θέση γενικής ολοκλήρωσε το πλήρωμα της Sainteloc Junior Team Alexey Lukyanuk/ Alexey Arnautov με Citroën C3 R5. Κατάφεραν να ανεβούν μια θέση στη γενική γράφοντας μια πρώτη και μια δεύτερη θέση, αλλά σε κανένα σημείο δεν θύμιζε τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος. Με την ολοκλήρωση του αγώνα, ο Alexey Lukynuk είναι ο φετινός του πρωταθλητής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι  FIA ERC 2020, όπου αυτό ήταν το δεύτερο πρωτάθλημα για τον Ρώσσο σε τρία χρόνια και πρώτο για την ομάδα της Junior Saintéloc.

Αφού έχασε τοπρωτάθλημα το 2019 στον τελευταίο αγώνα της Ουγγαρίας, ο Lukynuk εξασφάλισε το δεύτερο τίτλο πρωταθλήματος στο Ράλι Islas Canarias σήμερα το απόγευμα με το Citroën C3 R5, με ελαστικά Pirelli και συνοδηγό τον Alexey Arnautov.

«Είμαι απογοητευμένος από την απόδοσή μου σήμερα, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερα», δήλωσε ο Lukyanuk, ο οποίος είχε για συνοδηγό του τον Dmitry Eremeev στους τέσσερις πρώτους αγώνες της χρονιάς. «Έκανα δύο λάθη, αλλά ήταν ένας πολύ σκληρός αγώνας. Προσπαθήσαμε να ελέγξουμε την απόσταση μεταξύ μας και του [Oliver] Solberg. Για να είμαι ειλικρινής περίμενα με ανυπομονησία αυτήν τη στιγμή να ολολκληρωθεί αυτός ο αγώνας με οποιονδήποτε τρόπο, να κερδίσω ή να χάσω δεν έχει σημασία γιατί υπήρχαν τόσες πολλές πιέσεις κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και τώρα πρέπει να χαλαρώσω και να δω καλύτερα τα πράγματα γύρω μου.»

Στην 8η θέση γενικής συμπληρώνοντας την τριάδα στην κατηγορία ERC1 Junior τερμάτισε το Ιρλανδικό πλήρωμα της Motorsport Ireland Rally Academy Callum Devine/ James Fulton με Hyundai i20 R5.  Στην 9η θέση το Ισπανικό πλήρωμα της Auto Laca Competición Luis Monzón/Jose Carlos Deniz με Citroën C3 R5. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Ιρλανδοί της Team MRF Tyres  Craig Breen/Paul Nagle με Hyundai i20 R5.

Στην κατηγορία ERC3 αλλά και ERC3 Junior στην πρώτη θέση βρίσκουμε το Ισπανικό πλήρωμα της Rallye Team Spain Josep Bassas/Axel Coronado με Peugeot 208 Rally4. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε το πλήρωμα απο την Εσθονία της Estonian Autosport Junior Team Ken Torn/Kauri Pannas με Ford Fiesta Rally4. Τρίτοι στην κατηγορία ERC 3 ολοκλήρωσαν οι Ισπανοί της Recalvi Team Jorge Cagiao/ Amelia María Blanco με Renault Clio Rally5. Στην κατηγορία ERC3 Junior την τριάδα συμπλήρωσαν οι Charles Munster/ Charlyne Quartini με Peugeot 208 Rally4.

Στην κατηγορία ERC3, στην πρώτη θέση βρίσκουμε το Ουγκρικό πλήρωμα της Érdi Team Kft Tibor jun. Érdi/ Zoltán Csökő με Mitsubishi Lancer Evo X. Στη δεύτερη θέση αλλά και πρώτοι στο Abarth Cupτερμάτισαν οι Dariusz Poloński/ Łukasz Sitek με Fiat 124 Abarth RGT. Το πόντιουμ στην κατηγορία αλλά και την δεύτερη θέση στο Abarth πήραν οι Ιταλοί της Napoca Rally Team Andrea Mabellini/ Nicoló Gonella με  Fiat 124 Abarth RGT.