East Safari Rally 2022: Θρίαμβος για Παντελή-Λαό

Για ακόμα μια χρονιά το East Safari Rally προσέφερε μεγάλες συγκινήσεις, με κοντράστ συναισθημάτων και εναλλαγές στη γενική κατάταξη.

Σε αυτό κύριο ρόλο έπαιξαν οι συμμετέχοντες στον αγώνα που διοργάνωσε η Λέσχη Αγωνιστικού Αυτοκινήτου Αμμοχώστου υπο την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Η 37η έκδοση του East Safari Rally ξεκίνησε το Σάββατο το μεσημέρι με τους καλύτερους οιωνούς όσον αφορά την αγωνιστική δράση και με την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους τίποτα δεν είχε ξεκαθαρίσει. Ανοικτή παρέμενε η διεκδίκηση για την πρώτη θέση και όλα θα κρίνονταν σήμερα.

Η Κυριακή με το καλημέρα βρήκε πρωτοπόρους τους Παντελή/Λαό (Citroen DS3 R5), οι οποίοι από τη δεύτερη θέση κυνηγούσαν τους Petrolina Racing Team Δημοσθένους/Χριστοδούλου (Skoda Fabia R5).

Οι τελευταίοι είχαν σκασμένο ελαστικό στην Χαλοσπιτιά γεγονός που τους άφησε τέταρτους γενικής. Οι Παντελή/Λαός δεν εφησυχάστηκαν από αυτή την εξέλιξη και συνέχισαν να κινούνται με τέρμα το γκάζι.

Στο τέλος, και μετά το πέρας της υπερειδικής διαδρομής στην Achna Speedway, οι Παντελή/Λαός ανέβηκαν πρώτοι στη ράμπα του τερματισμού μετά από μία κυριολεκτικά εκπληκτική εμφάνιση.

«Αυτή είναι μια πολύ ωραία νίκη», ανέφερε ο Πέτρος Παντελή προσθέτοντας, «κρατήσαμε σταθερό ρυθμό από την αρχή του αγώνα και κάναμε ορισμένα λάθη τα οποία ευτυχώς δεν μας στοίχισαν. Νομίζω πήγαμε αρκετά καλά και θα συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς παρόλο που το αυτοκίνητο μας είναι υποδεέστερο σε σχέση με τα υπόλοιπα R5, όμως εμείς θα το παλέψουμε».

Οι φίλαθλοι που πήγαν σήμερα στις ειδικές έγιναν μάρτυρες μιας πολύ ωραίας μονομαχίας μεταξύ τριών πληρωμάτων, τα οποία τα έδωσαν όλα για ένα τερματισμό στο βάθρο.

Οι Δημοσθένους/Χριστοδούλου παρά την ατυχία στην πέμπτη ειδική, εντούτοις είχαν το ψυχικό σθένος για να αντιδράσουν σωστά.

Όντας οι ταχύτεροι στις εναπομείναντες πέντε ειδικές της Κυριακής, το πλήρωμα μετά από μεγαλειώδη εμφάνιση κατάφερε να επανέλθει στις θέσεις του βάθρου και να τερματίσει δεύτερο γενικής.

Στο τελευταίο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκαν οι Petrolina Racing Team Γιάγκου/Νικολάου με το Hyundai i20 R5. Χωρίς να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα σήμερα, το δίδυμο μπόρεσε να κινηθεί πολύ γρήγορα εκπλήττοντας όλους ευχάριστα.

Έδειξαν ότι έχουν τις δυνατότητες για μεγάλα αποτελέσματα, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις για τη συνέχεια.

Άτυχοι της Κυριακής μπορούν να χαρακτηριστούν οι Ζήνωνος/Χριστοφή (Citroen DS3 R5). Το πλήρωμα έτρεχε σήμερα στη δεύτερη θέση όμως δεν μπόρεσαν να κρατήσουν πίσω τους τους επιτιθέμενους Δημοσθένους/Χριστοδούλου.

Στο δεύτερο πέρασμα από την ειδική Δασάκι, μια σπασμένη ανάρτηση έμελλε να τους στερήσει δευτερόλεπτα και χρόνο καθώς ήταν σε μάχη με τους Γιάγκου/Νικολάου.

Στο τέλος συμβιβάστηκαν τελικά με την τέταρτη θέση, κρατώντας από τον αγώνα τα θετικά, που ήταν η πολύ καλή απόδοση που είχαν κυρίως την Κυριακή.

Οι Γιώργος και Παύλος Εγγλέζου (Mitsubishi Lancer Evo IX) πριν από την έναρξη του αγώνα ήταν εκ των φαβορί για τη νίκη στην κατηγορία RC2 και αυτό το προγνωστικό το επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο.

 

Ήταν σε τριπλή μάχη με τους Petrolina Racing Team Ρούσου/Γιαννκού (Mitsubishi Lancer Evo X) και Ποσείδια/Αλεξάνδρου (Mitsubishi Lancer Evo Χ), ξεκίνησαν τη σημερινή μέρα με προβάδισμα 2,4 δευτερολέπτων και στόχος τους ήταν να μην μπλεχτούν σε περιπέτειες.

Στις έξι ειδικές της Κυριακής κέρδισαν κατά κράτος τον ανταγωνισμό και ολοκλήρωσαν στην πέμπτη θέση γενικής και πρώτοι στην κατηγορία RC2.

 

«Τις τελευταίες μέρες περάσαμε δύσκολα καθώς ξενυχτούσαμε για να ετοιμάσουμε το αγωνιστικό. Δεν κάναμε καθόλου δοκιμές όμως από τη στιγμή που το αυτοκίνητο λειτουργούσε σωστά, ειδική με ειδική βρίσκαμε ταχύτητα και στο τέλος πήγαμε αρκετά καλά και φτάσαμε στη ράμπα του τερματισμού», ανέφερε ο Γιώργος Εγγλέζου.

Οι Ρούσου/Γιαννακού έκαναν ίσως την καλύτερη τους εμφάνιση σε East Safari Rally και παρόλο που δεν κέρδισαν την κατηγορία, εντούτοις η συνολική τους απόδοση τους άφησε ικανοποιημένους καθώς τερμάτισαν έκτοι γενικής και δεύτεροι στην RC2.

Μπορεί οι Ποσείδιας/Αλεξάνδρου να μην είχαν το ρυθμό των δυο προπορευόμενων πληρωμάτων για να ακολουθήσουν, όμως είχαν την ταχύτητα να διατηρήσουν τη θέση τους, τερματίζοντας έβδομοι γενικής και τρίτοι στην RC2.

Ασυναγώνιστοι ήταν οι Τιμοθέου/Σιάλος με το Peugeot 208 R2. Το πλήρωμα παρόλο που ξεκαθάρισε νωρίς αποκτώντας υγειές προβάδισμα, αφού ο ανταγωνισμός έμεινε εκτός αγώνα, σήμερα έλεγξε πλήρως τον ρυθμό στη δικίνητη κατηγορία και δίκαια κέρδισαν την 2WD, ενώ τερμάτισαν παράλληλα στην όγδοη θέση γενικής.

«Μείναμε νωρίς χωρίς ανταγωνισμό», ανέφερε ο Χαράλαμπος Τιμοθέου και πρόσθεσε, «Αυτή η νίκη ήρθε μετά από μεγάλο κόπο. Κάναμε σωστές αναγνωρίσεις και ετοιμάστηκε σωστά το αυτοκίνητο από την D C MOTORSPORT, ομάδα η οποία μας το παραχωρεί.

Είχαμε μεγάλο συναγωνισμό με τους Θεοφάνους/Κωνσταντίνου οι οποίοι οδηγούν ένα υποδεέστερο αγωνιστικό. Είχαμε ωραίες μάχες, όμως από ένα σημείο και μετά ο αγώνας ξεκαθάρισε υπέρ μας. Συγχαρητήρια αξίζουν στον Μιχάλη αλλά και τον Ζαχαρία που αποχώρησε και νομίζω ότι η δικίνητη κατηγορία είναι το μέλλον για την Κύπρο, και από πλευράς εξόδων (χρήματα) αλλά και από πλευράς θεάματος.

Πλέον ετοιμαζόμαστε για τον αγώνα της Λάρνακας. Εκεί θα τρέξουμε με καινούργιο αυτοκίνητο, ένα Peugeot 208 Rally4 και αναμένετε σκληρός ανταγωνισμός καθώς θα αγωνιστεί και ο Πανίκος Πολυκάρπου. Προσδοκούμε σε ένα ωραίο πρωτάθλημα. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον συνοδηγό μου, Παναγιώτη Σιάλο, όσο και τους χορηγούς μου.»

Στην ένατη θέση γενικής τερμάτισαν οι Κωνσταντίνου/Φιλιππίδης οι οποίοι αγωνίστηκαν με ένα Mitsubishi Lancer Evo τρίτης γενιάς. Οι νεαροί απέφυγαν τα όποια λάθη και επιβραβεύτηκαν επίσης με τη νίκη στην κατηγορία RCS2.

Παρόλες τις ατυχίες στον αγώνα, οι Στέφανος και Δημήτρης Στεφάνου (Mitsubishi Lancer Evo XI) κατάφεραν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών και να τερματίσουν δέκατοι γενικής και δεύτεροι στην κατηγορία RCS2.

Στην ενδέκατη θέση τερμάτισαν οι Σωτήρης και Χρίστος Πετρακίδης (Ford Fiesta) οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την έξοδο των Σταύρου/Πιερή στην ειδική Δασάκι και παράλληλα κέρδισαν την κατηγορία RC5, ενώ δεύτεροι σε αυτή την κατηγορία τερμάτισαν οι Τζιωρτζής/Κασέττας με Suzuki Swift.

Στην κατηγορία 2WD S όλα ήρθαν τούμπα αφού κανείς δεν περίμενε να δει τέτοια εξέλιξη. Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν μετά από εναλλαγές στην πρώτη θέση οι GEPA MechanicaInstallations Σοφοκλέους/Παντελίδης με VW Golf GTI.

Το πλήρωμα μετά το χθεσινό σκασμένο ελαστικό και τον χαμένο χρόνο, ξεκίνησε χωρίς άγχος σήμερα αφού η διεκδίκηση της νίκης ήταν πολύ δύσκολη. Και όμως όλα ήταν υπέρ τους καθώς οι πρωτοπόροι Θεοφάνους/Κωνσταντίνου είχαν σπασμένο άξονα με αποτέλεσμα να χάσουν αρκετό χρόνο στο δεύτερο πέρασμα από την χαλοσπιτιά.

Πέραν τούτου, και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην κατηγορία έχασαν χρόνο και στο τέλος μετά από καλή απόδοση οι Σοφοκλέους/Παντελίδης κέρδισαν την κατηγορία.

«Είμαστε νικητές στην 2WD S μετά από ένα αγώνα επιβίωσης, ένα αγώνα πολύ γρήγορο που κρύβει πολλές παγίδες. Είχαμε χθες την ατυχία με το σκασμένο ελαστικό και χάσαμε θέσεις. Σήμερα το πρωί ξεκινήσαμε με σκοπό να πιέσουμε στις πρώτές διαδρομές δείχνοντας τις προθέσεις μας καθώς θέλαμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο επιτρεπόταν. Ακολούθησε η ατυχία των Θωμά/Κωνσταντίνου και το τέλος μας βρήκε στην πρώτη θέση. Καλή συνέχεια σε όλους.»

Το πλήρωμα Ανδρέου/Νικολαΐδη με peugeot 208 Rally 4 αναδείχθηκαν νικητές στην κατηγορία RC4.


Μεγάλο αποτέλεσμα πέτυχαν οι Καθητζιώτης/Μακρίδης με το Hyundai Accent καθώς ήταν το πλήρωμα που κέρδισε την κατηγορία RCS1, με τους Θεοφάνους/Κωνσταντίνου να μένουν δεύτερο.

Νικητές στην κατηγορία RCL1 αναδείχθηκαν οι Παπαγεωργίου/Αβραάμ με Mitsubishi Mirage DYTKO και πρώτο μεικτό πλήρωμα οι Ευτύχιος και Ηλίας Τρύφωνος με Mitsubishi Lancer Evo VII).

Διέλευση από το δεύτερο πέρασμα της Χαλοσπιτιάς αλλά και από την υπερειδική έκαναν 8 ιστορικά αγωνιστικά, φέρνοντας θύμισες από τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος.

Τερματισμό στον αγώνα είχαν επίσης και οι Ανδρέου/Νικολαΐδης (Peugeot 208 Rally4), Μιχαηλίδης/Χρυσάνθου (Subaru Impreza), Lavrentiev/Szechenyi (Peugeot 208) και Παφίτης-Γραμμένος (Mitsubishi Lancer Evo IX).

Ο τρίτος γύρος του Παγκυπρίου πρωταθλήματος Ράλι είναι το Λάρνακα Ακρόπολις Ράλι, το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο 28-29 Μαΐου.

Official Final Results