East Safari Rally Ψάλτης by Eneos 2018: Νίκη με ανατροπή

Εκπληκτικός ήταν ο πρώτος αγώνας του Παγκυπρίου πρωταθλήματος ράλι, ο οποίος έγινε στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, με διοργανωτή τη Λέσχη Αγωνιστικού Αυτοκινήτου Αμμοχώστου. Κατά τη διάρκεια των δυο ημερών, οι ειδικές γέμισαν με κόσμο και παρακολουθήσαμε εξαιρετικές μάχες σε όλες τις κατηγορίες. Επίσης ξεχωρίσαμε ορισμένα πληρώματα τα οποία έθελξαν με την απόδοση τους.

 

Μεγάλοι νικητές του εναρκτήριου αγώνα αναδείχθηκαν οι περσινοί πρωταθλητές Γαλαταριώτης-Ιωάννου. Το πλήρωμα του Skoda Fabia R5 ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα με μειονέκτημα 5 δευτερολέπτων, το οποίο όμως υπερκάλυψε από την πρώτη κιόλας ειδική διαδρομή της Κυριακής. Η απόδοση τους κυμάνθηκε σε πολύ ψηλά επίπεδα και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατάφεραν να κερδίσουν και τις 6 ειδικές της μέρας κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή, ολοκληρώνοντας στο τέλος τον αγώνα με 29 δευτερόλεπτα μπροστά από τους Τσουλόφτα-Χρυσοστόμου.

«Ο αγώνας κρίθηκε στις σημερινές ειδικές διαδρομές και γνωρίζοντας ότι είμαστε δυνατοί στις ειδικές της Κυριακής, χθες καταφέραμε να μείνουμε κοντά στους πρωτοπόρους, κλείνοντας τη μέρα στα 5 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο Τσουλόφτα. Σήμερα πιέσαμε στο όριο καταφέρνοντας να επικρατήσουμε στον αγώνα. Ο πιο ταχύς αγώνας της χρονιάς απαιτούσε ταχύτητα και μεγάλη προσοχή διότι οι ειδικές έκρυβαν παγίδες.», ήταν τα λόγια του Σίμου Γαλαταριώτη μετά το τέλος του αγώνα.

Οι Τσουλοφτας-Χρυσοστόμου (Citroen DS3 R5) δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το ρυθμό των πρωταθλητών και συμβιβάστηκαν στο τέλος με τη δεύτερη θέση. Τίποτα όμως δεν έχει κριθεί, καθώς ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του πρωταθλήματος και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Μεγαλειώδης εμφάνιση με τερματισμό στο βάθρο μετά από αρκετό καιρό για τους Κώστα Ζήνωνος και Φάνο Χριστοφή. Οδήγησαν το Mitsubishi Lancer EVO9 ταχύτατα, καταφέρνοντας παράλληλα να αντέξουν στη πίεση από τους τέταρτους Ποσείδια-Δαμιανού (Mitsubishi Lancer EVO10), καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση γενικής.

Οι Ποσείδιας-Δαμιανού, επίσης έκαναν πολύ καλό αγώνα και πάλεψαν για την τρίτη θέση μέχρι και το τελευταίο χιλιόμετρο. Παράλληλα με τον τερματισμό στην τέταρτη θέση γενικής, αναδείχθηκαν νικητές της κατηγορίας RC2.

Ακόμα ένα πλήρωμα το οποίο ξεχώρισε με την απόδοση του τη δεύτερη μέρα ήταν αυτό των Κούλλη Κυριάκου-Χρίστου Αριστείδου με Subaru Impreza R4. Από το πρωί έβαλαν το κεφάλι κάτω και σημειώνοντας συστηματικά γρήγορους χρόνους κατάφεραν να τερματίσουν 5οι, μόλις 5 δευτερόλεπτα πίσω από τους Ποσείδια-Δαμιανού.

Το φάρμακο για τις ατυχίες του Σαββάτου και το χάσιμο χρόνου ήταν η απόλυτη συγκέντρωση και η οδήγηση στο όριο για τους Πέτρο Παντελη-Κύπρο Χριστοδούλου (Mitsubishi Lancer EVO10). Το πλήρωμα τη δεύτερη μέρα έκανε άλμα 6 θέσεων και από 12o που ήταν το Σάββατο, τερμάτισε στην 6η θέση γενικής.

Οι Σαύρος Αντωνίου-Δημήτρης Πιερή (Mitsubishi Lancer EVO10) ολοκλήρωσαν τον αγώνα στην 7η θέση. Έκαναν ένα σταθερό αγώνα και παραλίγο να έχαναν τη θέση την Κυριακή, καθώς αντιμετώπισαν μηχανικό πρόβλημα στην τελευταία ειδική διαδρομή.

Παρά τα προβλήματα με τα φρένα που είχαν οι Μούκης-Κώστας Λαός, εντούτοις το πλήρωμα κατάφερε να κερδίσει μια θέση την Κυριακή και να ολοκληρώσει στην 8η γενικής. Ο Μούκης είχε αρκετά καλή απόδοση κατά τη διάρκεια του αγώνα και έδειξε ότι το Mitsubishi Lancer EVO6 στα χέρια του είναι ‘’λίγο’’. Το πλήρωμα παράλληλα με την 8η θέση κέρδισε και την κατηγορία RCS2.

Ακόμα ένας οδηγός ο οποίος ξεχώρισέ με την απόδοση του είναι ο Αντρέας Ψάλτης. Με συνοδηγό τον Αντρέα Χρυσοστόμου οδήγησε πολύ γρήγορα και θεαματικά το Mitsubishi Lancer EVO9 τερματίζοντας στην 9ος. Αν δεν είχε την ποινή του 1 λεπτού και 10 δευτερολέπτων το Σάββατο λόγω δυο πρόωρων εκκινήσεων, η θέση του στη γενική μπορούσε να ήταν ψηλότερα.

Θέσεις στη γενική κατάταξη κέρδισαν και οι Λιμνιώτης-Μιχάλης Σοφοκλέους, με Subaru Impreza STI. Μετά το σκόπελο στις βραδινές ειδικές του Σαββάτου, όπου έχασαν χρόνο επειδή δεν άναβαν οι προβολείς, την Κυριακή από την 15η θέση που ξεκίνησαν κατάφεραν να τερματίσουν 10οι.

Στη δικήνητη κατηγορία το φαβορί επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Οι Κωνσταντίνος Τελεβάντος-Τάκης Σταύρου όντας το ταχύτερο πλήρωμα στην κατηγορία, ανέβασαν το Ford Fiesta R2 πρώτο στη ράμπα του τερματισμού, ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο με το δεξί τις υποχρεώσεις τους για το πρωτάθλημα.

Οι Ζαχαρίας Μακκίδης-Αντρέας Νέστωρος με Honda Civic τερμάτισαν δεύτεροι γενικής. Το πλήρωμα δεν είχε απάντηση στους χρόνους των πρωτοπόρων, μάζεψαν όμως πολύτιμους βαθμούς για τη συνέχεια. Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Χρίστος και Αντρέας Μαννούρης, επίσης με Honda Civic. Η απόδοση τους κυμάνθηκε σε ψηλά επίπεδα την Κυριακή και κατάφεραν από την 26η θέση που ήταν το Σάββατο, μετά και την ποινή 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων που τους υπεβλήθη πριν από τον αγώνα, να ολοκληρώσουν 18οι.

Κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι οι πολύ ψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν τα αγωνιστικά. Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε ορισμένες τελικές από το ‘’hilight’’ του αγώνα, την περίφημη ειδική Χαλοσπιτιά οι οποίες μετρήθηκαν με ραντάρ στην ευθεία πριν από το γνωστό hairpin.

Σίμος Γαλαταριώτης 181km/h

Αλέξανδρος Τσουλόφτας 172 km/h

Σταύρος Αντωνίου 178 km/h

Κώστας Ζήνωνος 186 km/h

Μιχάλης Ποσείδιας 176 km/h

Παναγιώτης Γιάγκου 165 km/h

PROMO 186 km/h

Κυριάκος Κυριάκου 186 km/h

Γιώργος Αγαθοκλέους 162 km/h

Limniotis 177 km/h

Αντρέου Αντρέας 155

ΜΟΥΚΗΣ 177 km/h

Γιάννος Ιωάννου 158 km/h

Χρίστος Μαννούρης155 km/h

Κωνσταντίνος Τελεβάντος 144 km/h

Στέφανος Στεφάνου 147 km/h

Αντρέας Ψάλτης 165 km/h

Γιώργος Λαμπριανίδης 169 km/h

Mlilla Moulla 145 km/h

DIMI 149 km/h

Ζαχαρίας Μακκίδης 152 km/h

LEO 146 km/h

Σημείο αναφοράς στον αγώνα είναι ο τερματισμός του Πρόδρομου Προδρόμου (PROMO) μετά από 20 ολόκληρα χρόνια!!. Ο Προδρόμου αγωνιζόταν στην κατηγορία RCS2 όπου κατέλαβε την 4η θέση.

Οι Παναγιώτης Γιάγκου-Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου είναι ακόμα σε περίοδο εκμάθησης του Hyundai i20 R5, καθώς αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας του πληρώματος με το νέο αυτοκίνητο. Τερμάτισαν 12οι γενικής χωρίς να πάρουν περιττά ρίσκα, μαζευοντας πολύτιμες πληροφορίες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να εξοικειωθούν καλύτερα με το αγωνιστικό.

Τον αγώνα δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν οι αδερφοί Χατζημαθαίου (Ford Fiesta), οι οποίοι στον πρώτο τους αγώνα ράλι κατάφεραν πριν αποχωρήσουν να ανέβουν μέχρι και την τρίτη θέση γενικής στην  κατηγορία. Επίσης δεν ολοκλήρωσαν οι Άκης Έλληνας-Μιχάλης Μιχαήλ (Mitsubishi Lancer EVO6), Γιώργος και Παύλος Εγγλέζου (Mitsubishi Lancer EVO9), οι οποίοι ήταν στη μάχη της τρίτης θέσης γενικής, Σοφιανός Ρούσσος-Αντρέας Γιαννακού (Mitsubishi Lancer EVO10), Κώστας Κωνσταντίνου-Χρίστος Χριστοδούλου (Mitsubishi Lancer EVO6), Μιχάλης και Πάμπος Ιακώβου (Mitsubishi Lancer EVO6), Αντρέας Ττάππου-Κώστας Ιωάννου (Mitsubishi Lancer EVO7) και Χρυσόστομος Παντελή-Αντρέας Νικολαΐδης (Peugeot 306).

Το παγκύπριο πρωτάθλημα συνεχίζετε με το δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στην Πάφο το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαρτίου.

Final Results

Στάθης Ευσταθίου

Φωτογραφίες: Στάθης Ευσταθίου/Μιχάλης Κοντογιώργης/Canben Ozpasa