Drift Masters European Championship: Έσπασε την παράδοση των Ιρλανδών ο Wiecek

Μετά από περισσότερους από 9 μήνες, το Ευρωπαϊκό ΠρωτάθλημαDrift Masters ξαναξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Mondello Park της Ιρλανδίας με τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν 2022 και ο πρωταθλητής Piotr Wiecek συνέχισε από εκεί που έμεινε πέρυσι.

Ο Πολωνός ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου αποτέλεσμα που τον έκανε τον πρώτο οδηγό στην ιστορία που νίκησε τους Ιρλανδούς στην έδρα τους μετά από 20 χρόνια.

Μετά τα προκριματικά του Σαββάτου, η Κυριακή ήταν η μέρα που οι οδηγοί θα τα έδιναν όλα. Η εξάσκηση ήταν σημαντική, με τους οδηγούς να πιέζουν στο όριο από το Σάββατο προσφέροντας θέαμα, παρόλο που ήξεραν ότι το σημαντικό μέρος δεν είχε έρθει ακόμη.

Στο ΤΟΡ 32 έγιναν οι πρώτες διπλές μάχες της σεζόν με πολλή δράση και τεράστιες ανατροπές. Ένας οδηγός που έμεινε εκτός νωρίς ήταν ο τρίτος της βαθμολογίας πέρυσι Benediktas Cibra, ο οποίος αποκλείστηκε από τον Kenin Piskolty.

Ακόμα ένας οδηγός που είχε τα φόντα να φτάσει ψηλά ήταν ο Ιρλανδός νεοεισερχόμενος στο πρωτάθλημα Allan Hynes, ο οποίος αποχώρησε μετά από βλάβη στον κινητήρα. Αυτή ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τον νεαρό καθώς το Σάββατο είχε σκοράρει 95 βαθμούς.

Ο αγώνας συνεχίστηκε με το ΤΟΡ 16, με τον Jack Shanahan να αντιμετωπίζει τον Kevin Quinn στο ξεκίνημα της διαδικασίας. Εκπληκτικές μάχες έγιναν σε όλο το ΤΟΡ 16, με τον πρώην πρωταθλητή Adam Zalewski να αναφέρει χαμηλή πίεση λαδιού και να χάνει την ευκαιρία να αγωνιστεί για μια θέση στο ΤΟΡ 8, εξέλιξη που επέτρεψε στον αντίπαλο του, Orjan Nilsen να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

Ο James Deane ξεπέρασε το εμπόδιο του Λιθουανού Andrius Vasiliauskas και τέθηκε αντιμέτωπος με τον οδηγό του Ράλι Ντακάρ Jakub Przygonski, μετά που ο τελευταίος νίκησε τον πρωτοπόρο του WRC Kalle Rovanpera. Πρόκριση στους οκτώ πήραν επίσης και οι Conor Shanahan και Piotr Wiecek.

Στο ΤΟΡ 8 έγιναν οι απόλυτες μάχες, με δυο Ιρλανδούς οδηγούς που βρίσκονταν σε μεγάλη μέρα να έρχονται αντιμέτωποι. Jack Shanahan και Duane McKeever δεν αγωνίστηκαν όμως ποτέ αφού το Nissan Silvia του McKeever έπαθε βλάβη στον κινητήρα και έτσι ο Shanahan πέρασε στους 4.

Στη συνέχεια ο Oliver Randalu νίκησε τον Orjan Nilsen και έτσι η μάχη έγινε μεταξύ Εσθονίας και Ιρλανδίας.

Ο James Dean, ο οποίος προηγουμένως είχε κερδίσει τον  Przygonski, στην τετράδα θα αντιμετώπιζε τον παλιό του φίλο Piotr Wiecek, ο οποίος με τη σειρά του είχε κερδίσει τον ταλαντούχο Conor Shanahan.

28 οδηγοί αποκλείστηκαν και έμειναν 4. Με δυο Ιρλανδούς, 1 Εσθονό και ένα Πολωνό, σήμαινε ότι υπήρχε πιθανότητα 50/50 να σπάσει το σερί αήττητων Ιρλανδών εντός έδρας, κάτι που έγινε στη συνέχεια.

Μετά που έδωσε το 110% όλο το Σαββατοκύριακο, μια άτυχη στιγμή για τον Jack Shanahan όπου έφυγε το ελαστικό από τη ζάντα, είδε το προβάδισμα που είχε απέναντι στον Oliver Randalu να κάνει φτερά και μαζί και η πρόκριση στον τελικό.

Στον άλλο ημιτελικό, οι Dean και Wiecek πρόσφεραν ανεπανάληπτες μάχες όμως ένα λάθος του Dean όπου έβγαλε δυο ρόδες εκτός αγωνιστικής γραμμής, έδωσε τη νίκη τον Wiecek ενώ ταυτόχρονα έσπασε και η παράδοση των Ιρλανδών.

Ωστόσο δεν χάθηκαν όλα για τον Dean καθώς ήταν ο νικητής στον μικρό τελικό με τον Jack Shanahan. Ο Shanahan έσπασε το τιμόνι στην πρώτη μεταξύ τους μονομαχία καταλήγοντας στον τοίχο, ενώ δεν κατάφερε να το επιδιορθώσει για τη δεύτερη μάχη με αποτέλεσμα να μείνει τέταρτος.

Στον τελικό ο Randalu αντιμετώπισε τον Wiecek. Ο Randalu προσπάθησε πολύ και τα έδωσε όλα απέναντι στον πρωταθλητή, έβγαλε όμως και τους τέσσερις τροχούς εκτός γραμμής με τον Wiecek να παίρνει σαφές προβάδισμα το οποίο διαχειρίστηκε πολύ καλά στην δεύτερη μεταξύ τους μονομαχία καταλαμβάνοντας έτσι την ψηλότερη θέση στο βάθρο.

Ο πρώτος γύρος του 2022 πέρασε στα βιβλία των ρεκόρ, καθώς πέραν από το αήττητο σερί των Ιρλανδών που έσπασε μετά από 20 χρόνια, υπήρξε επίσης και ρεκόρ προσέλευσης στο Mondello Park.

Το συναρπαστικό πρωτάθλημα Drift Masters European Championshipμεταφέρεται στην Αυστρία όπου σε 6 βδομάδες θα διεξαχθεί ο δεύτερος αγώνας.