Dakar 2024: Monster Energy Honda και Ricky Brabec πανηγυρίζουν!!

Τη νίκη στο φετινό Dakar πανηγυρίζει η Monster Energy Honda, καθώς ο Ricky Brabec είναι ο αναβάτης που κέρδισε τον πολύ δύσκολο αγώνα.

Ο Ricky Brabec πήρε το προβάδισμα στο ράλι στους αμμόλοφους της ερήμου Empty Quarter στην τρομερή ειδική 48 HR Chrono, η οποία οδήγησε πολλούς αναβάτες σε προβλήματα και παρέμεινε στην πρώτη θέση μέχρι το Yanbu για να κερδίσει για δεύτερη φορά στο Dakar.

Η φετινή επιτυχία ήταν ακόμα καλύτερη από ό,τι τέσσερα χρόνια προηγουμένως, επειδή ο Ross Branch τον πίεσε μέχρι το τέλος. Για να τον βοηθήσουν να αντέξει στην πίεση, ο Brabec μπορούσε να βασιστεί στην υποστήριξη των ομόσταβλων του, ιδιαίτερα του Adrien Van Beveren που άνοιγε συχνά τη διαδρομή.

Ο Γάλλος εκμεταλλεύτηκε αυτή την ομαδική δουλειά για να τερματίσει τρίτος και να ανέβει στο βάθρο για πρώτη φορά σε εννέα συμμετοχές, κάτι που ήταν μια ικανοποίηση για τον άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι ζει, αναπνέει και προπονείται όλο το χρόνο για το Dakar…

Ο Van Beveren οφείλει την επιτυχία του όχι μόνο για την πρόοδο που έχει σημειώσει σε βραχώδες έδαφος αλλά και για τη Honda του που του επέτρεψε να επιτεθεί με σιγουριά από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Ιάπωνας κατασκευαστής ανέβασε δύο αναβάτες του στο βάθρο για να σημειώσει την όγδοη επιτυχία του στο Dakar. Επιπλέον, αν δεν υπήρχε πρόβλημα με την αντλία καυσίμου προς το τέλος του ράλι, ο Nacho Cornejo μπορεί επίσης να μπορούσε να πλαισιώσει τους ομόσταβλούς του βάφοντας κόκκινο βάθρο.

Για να γίνει αυτό, αυτός και ο Van Beveren θα έπρεπε να είχαν ανατρέψει τον εκπληκτικό αναβάτη της Hero Ross Branch. Ο σκληροτράχηλος οδηγός από την Μποτσουάνα ήταν υποψήφιος για τη νίκη μέχρι τον τερματισμό, παρόλο που είχε στερηθεί τους ομόσταβλους του, οι οποίοι εγκατέλειπαν ο ένας μετά τον άλλο λόγω πτώσεων ή μηχανικών προβλημάτων. Ο Branch προηγήθηκε την πρώτη εβδομάδα πριν ξεπεραστεί από τον Brabec που ήταν σε μεγάλη φόρμα.

Ωστόσο, ο ντόπιος οδηγός απο την Μποτσουάνα πρόσφερε στην αφρικανική ήπειρο τερματισμό στο βάθρο για πρώτη φορά από τότε που ο Alfie Cox κατέλαβε την τρίτη θέση το 2005. Επιπλέον, χάρη στον Ross Branch, η Hero έγινε ο πρώτος Ινδός κατασκευαστής που εμφανίστηκε στο βάθρο του Dakar.

Η φετινή έκδοση θέλει να ξεχαστεί από όλους στην KTM, σε γενικές γραμμές. Οι αδελφοί Benavides, ο Toby Price και ο Daniel Sanders δεν μπόρεσαν ποτέ να αμφισβητήσουν την κυριαρχία που είχαν οι αναβάτες της Honda. Από το 2020, η KTM έβαζε πάντα έναν από τους αναβάτες της στο βάθρο, πράγμα που σημαίνει ότι η φετινή απόδοση είναι ένα πλήγμα για τον κατασκευαστή. Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά από το 1993 που κανένας Ευρωπαίος κατασκευαστής δεν βρίσκεται στο τελικό βάθρο.