Ιστορική νίκη για την Audi στο Dakar

Η Audi γράφει ιστορία: για πρώτη φορά, ένα πρωτότυπο χαμηλών εκπομπών ρύπων με ηλεκτρική κίνηση, μπαταρία υψηλής τάσης και μετατροπέα ενέργειας κερδίζει το πιο σκληρό ράλι ερήμου στον κόσμο με το Audi RS Q e-tron. Οι Ισπανοί Carlos Sainz/Lucas Cruz εξασφάλισαν την πρώτη νίκη της Audi στο Ράλι Ντακάρ μετά από περίπου 7.900 χιλιόμετρα με προβάδισμα 1 ώρα και 20 λεπτά. Τη γραμμή του τερματισμού πέρασαν και οι Mattias Ekström/Emil Bergkvist.

Οι Carlos Sainz/Lucas Cruz εξασφάλισαν το μεγάλο τους προβάδισμα αφού προηγήθηκαν από την έκτη ειδική διαδρομή. Για τους δύο Ισπανούς, που τερμάτισαν πρώτοι το 2010, το 2018 και το 2020, αυτή είναι η τέταρτη επιτυχία τους με διαφορετική μάρκα, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης από τον Όμιλο Volkswagen. Ωστόσο, ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι Carlos Sainz και ο έμπειρος συνοδηγός του δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι παρά λίγο πριν το τέλος αφού οι Sébastien Loeb/Fabian Lurquin της BRX πίεζαν μιεώνοντας τη διαφορά μέχρι το αυτοκίνητό τους να υποστεί ζημιά την προτελευταία μέρα.

«Ήταν μια συντριπτική ομαδική απόδοση», δήλωσε ο επικεφαλής του Audi Motorsport Rolf Michl. «Όλοι ενώθηκαν για να κάνουν αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα δυνατό για την Audi. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτή την υπέροχη ομάδα. Σήμερα έχουμε γράψει ένα νέο κεφάλαιο για την Audi, αλλά και στην ιστορία του Ράλι Ντακάρ».

Καθημερινές διαδρομές συχνά άνω των 400 χιλιομέτρων, δύο μαραθώνιοι με περιορισμένο ή και καθόλου σέρβις, καθώς και 4.600 χρονομετρημένα χιλιόμετρα και 7.883 χιλιόμετρα συνολικά χαρακτήρισαν το Ράλι Ντακάρ 2024. Δρόμοι με αιχμηρό οδόστρωμα και χαλίκι, αλλά και πανύψηλες αλυσίδες από αμμόλοφους στην έρημο Empty Quarter της Αραβικής Χερσονήσου και συχνά δύσκολη πλοήγηση απαιτούσαν τα πάντα από τις ομάδες. Ο Carlos Sainz, ο οποίος στα 61 του κοιτάζει πίσω σε μια καριέρα ράλι που εκτείνεται σε περίπου τέσσερις δεκαετίες, κατέγραψε συνολικά οκτώ ημέρες έχοντας το προβάδισμα στις δώδεκα διαδρομές. με τον Lucas Cruz στην πλοήγηση. 

Τα δύο άλλα πληρώματα της Audi είχαν επίσης πολύ καλές επιδόσεις από νωρίς. Οι Σουηδοί Mattias Ekström/Emil Bergkvist κέρδισαν τον πρόλογο στην αρχή και βρέθηκαν στη δεύτερη θέση πίσω από τους Sainz/Cruz την υπόλοιπη ημέρα μετά από έξι ειδικές διαδρομές. Ωστόσο, ένα σπασμένος πίσω άξονας στην έβδομη διαδρομή τους στέρησε κάθε πιθανότητα διάκρισης.

Ο Stéphane Peterhansel, κάτοχος του ρεκόρ με 14 νίκες στο Ντακάρ, ήταν στην έκτη θέση λίγο πριν τα μισά του δρόμου μετά την 50η νίκη του σε διαδρομή με αυτοκίνητο και την 83η συνολικά. Ένα ελάττωμα στο υδραυλικό σύστημα έριξε τον ίδιο και τον Γάλλο συμπατριώτη του Edouard Boulanger πίσω στην 22η θέση της έκτης διαδρομής.

Στη συνέχεια, και οι δύο ομάδες τέθηκαν στην υπηρεσία της ομάδας Audi Sport. Ο επικεφαλής του Audi Motorsport Rolf Michl και ο Sven Quandt, αγωνιστικός διευθυντής της Q Motorsport, εφάρμοσαν μια τέλεια στρατηγική σε μια απαιτητική 46η έκδοση του ράλι. Έμεναν πίσω πριν από τη δεύτερη μαραθώνια διαδρομή για να αποφύγουν να ανοίγουν το δρόμο και για να υποστηρίξουν τους πρωτοπορους Carlos Sainz/Lucas Cruz. Το προσωπικό της ομάδας εργάστηκε επίσης ακούραστα και αξιόπιστα κατά τη διάρκεια του σωματικά απαιτητικού, μεγάλου και σκληρού ράλι. Οι Ekström/Bergkvist ολοκλήρωσαν τη διοργάνωση στην πρώτη 50άδα.

Η Audi Sport δημιούργησε ένα εξαιρετικά αποδοτικό Audi RS Q e-tron και μπόρεσε να κερδίσει μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Υπό την τεχνική καθοδήγηση του Dr. Leonardo Pascali, η Audi Sport έθεσε το επόμενο ιστορικό ορόσημο με την καινοτόμο κίνηση: αφού η τετρακίνηση quattro άλλαξε για πάντα ράλι τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια πέτυχε νίκες και τίτλους σε αφθονία στην πίστα. Η Audi επέδειξε επίσης μεγάλη καινοτομία στο Le Mans. Η αποδοτική μετάδοση κίνησης TFSI, η ηλεκτροκίνητη τετρακίνηση e-tron quattro και μεμονωμένες τεχνολογίες, όπως το φως LED matrix και το φως λέιζερ Audi, συνιστούν υψηλό επίπεδο πρωτοποριακής αντοχής και «Vorsprung durch Technik». Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο της Audi έκανε το ντεμπούτο του στη Formula E, προτού η μάρκα αντιμετωπίσει τις ακραίες προκλήσεις του Ράλι Ντακάρ και το ολοκληρώσει με επιτυχία ως ο πρώτος κατασκευαστής με ηλεκτρική κίνηση.