Dakar 2024 – 6η Διαδρομή: Πρωτοπόρος ο Carlos Sainz, o Ricky Brabec επικεφαλής στις μοτοσυκλέτες

Δεν ήταν όλοι εξίσου εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν την έρημο Empty Quarter. Το πρόγραμμα για το δεύτερο μέρος της 48ωρης  chrono stage ήταν και πάλι αμμώδες, αλλά τα τμήματα των αμμόλοφων διέφεραν πολύ στις διαστάσεις τους. Κατά συνέπεια, τέσσερις μοτοσικλετιστές πέρασαν τη νύχτα στο σημείο ανάπαυσης Α παρέα με πενήντα αυτοκίνητα και φορτηγά, που σήμαινε ότι έπρεπε ακόμα να αντιμετωπίσουν 425 km οι μοτοσυκλέτες και 354 km τα αυτοκίνητα σε αμμώδεις κορυφές με μεγάλες κατηφόρες για να ολοκληρώσουν την πρώτη εβδομάδα του Dakar.

Στο μεταξύ, οι επίλεκτοι αναβάτες και οδηγοί είχαν φτάσει στο bivouac επ΄ ονόματι F, από το οποίο απέμεναν μόνο 112 χλμ. για τους μοτοσικλετιστές και 71 χλμ. για τους οδηγούς αυτοκινήτων για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή. Στη γραμμή τερματισμού, οι νίκες στις διάφορες κατηγορίες κατακτήθηκαν από τέσσερις Γάλλους αγωνιζόμενους, κάτι που γίνετε πρώτη φορά στην ιστορία του ράλι. Παρόλα αυτά, ένας Αμερικανός, ο Ricky Brabec, και ένας Ισπανός, ο Carlos Sainz, θα ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Dakar στην κορυφή των κατηγοριών μοτοσικλετών και αυτοκινήτων.

Λέγεται συχνά ότι το Dakar διδάσκει μαθήματα ζωής. Αυτό που διανέμεται από την ειδική των 48 ωρών σχετίζεται σίγουρα με τις αρετές της επιμονής στην επιδίωξη των στόχων. Η μαλακή άμμος ήταν πολύ σκληρή για τον Pablo Quintanilla χθες, και οι σημερινοί παραλήπτες αυτού του μαθήματος απέδειξαν με τις πράξεις τους ότι είναι συντονισμένοι με τις απαιτήσεις της πειθαρχίας του rally-raid.

Ο Ricky Brabec, ο οποίος ήταν σταθερός από την αρχή στην AlUla, έδειξε τη σταθερότητά του και απέφυγε τυχόν λάθη στο ταξίδι της επιστροφής στη Shubaytah, επιτρέποντάς του να πάρει το προβάδισμα στη γενική κατάταξη και να συνεχίσει να ελπίζει ότι θα πάρει έναν δεύτερο τίτλο μετά τον πρώτο του το 2020.

Στην ειδική των 48 ωρών, ο Adrien Van Beveren μπόρεσε να δείξει ότι, κατά κάποιο τρόπο, έχει άμμο στο αίμα του, καθώς οι νίκες του στο Enduropale du Touquet, αλλά και στο Enduro del Verano στην Αργεντινή, του έδωσαν πολύτιμες εμπειρίες και καταφέρνει να είναι πολύ δυνατός στην άμμο.

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να αποκτήσει τέτοιο έλεγχο του έδωσαν μια από τις καλύτερες ανταμοιβές στην καριέρα του με τη σημερινή του επιτυχία, καθώς και την προοπτική συμμετοχής στη μάχη για την απόλυτη νίκη. Φαινόταν σχεδόν προφανές ότι στη μάχη εντός του Empty Quarter, ο Yazeed Al Rajhi και ο Nasser Al Attiyah, οδηγοί των αμμόλοφων, θα είχαν προβάδισμα έναντι των άλλων ανταγωνιστών.

Αφού ο πρωτοπόρος της γενικής κατάταξης έφερε τούμπα το Hilux του, η επίδειξη του πέντε φορές νικητή ήταν διπλά εκπληκτική σε αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μια ειδική που φαινόταν κομμένη στα μέτρα του, όμως η τύχη τον εγκατέλειψε αφού αρχικά κόλλησε στην άμμο χθες και, δεύτερον, έχασε 2 ώρες 45 λεπτά συνολικά μετά από μηχανικά προβλήματα σήμερα.

Όσο για τα Audi, ολοκλήρωσαν τη μεγάλη πρόκληση του Empty Quarter με διάκριση, γιατί από αυτό αναδείχθηκαν οι Carlos Sainz και Mattias Ekström στις δύο πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης.

Αμέσως πίσω από αυτούς στην γενική κατάταξη ανέβηκε ο Sébastien Loeb που κέρδισε την ειδική και υπολείπεται 29 λεπτά από τον Ισπανό πρωτοπόρο που μάλλον δεν είναι απαγορευτική αφού έχει και έναν ομόσταβλο, τον Al Attiyah. να τον βοηθήσει να κυνηγήσει τον τίτλο που ονειρευόταν να κερδίσει από το 2016.

Το σημερινό μενού περιελάβανε 71 χιλιόμετρα αμμόλοφων, ή με άλλα λόγια την επιφάνεια που ο Nasser Al Attiyah παίρνει για πρωινό κάθε πρωί. Για τον Καταρινό οδηγό, θα μπορούσε ακόμη να θεωρηθεί ως ευκαιρία να μειώσει ελαφρώς το χάσιμο χρόνου που έχασε χθες.

Ωστόσο, τίποτα δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο για τον πέντε φορές νικητή του Dakar, ο οποίος ακινητοποιήθηκε μετά από 530 χλμ., λόγω ενός σπασμένου βραχίονα στο τιμόνι στο κέντρο του οχήματός του. Έπρεπε να περιμένει το φορτηγό βοήθειας της ομάδας του για να επισκευάσει και να συνεχίσει τη διαδρομή μέχρι τη γραμμή τερματισμού, όπου έμεινε να μετρήσει το κόστος στη γενική κατάταξη.

Με τον έκτο τίτλο να είναι πλέον όνειρο απατηλό ίσως είναι η στιγμή για τον “Nasser Al Attack” να συνεχίσει την έκδοση του 2024, στην οποία έχει πρόθεση να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους για το υπόλοιπο της σεζόν του W2RC. Ωστόσο, θα πρέπει να συνδυάσει αυτή τη συλλογή βαθμών με τον νέο του ρόλο βοηθώντας τον πρώην αντιπάλου του Sébastien Loeb.

Στον αγώνα ενάντια στα Audi, η υποστήριξη που σκοπεύει να προσφέρει στον Γάλλο θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική, ειδικά στην περίπτωση που ο Loeb δυσκολεύεται επίσης να φροντίσει τη μηχανή του.

Αύριο είναι μέρα ξεκούρασης για τους συμμετέχοντες, με τον αγώνα να συνεχίζετε την Κυριακή με την ειδική από το Riyadh στην Al Duwadimi.