Dakar 2024 – 4η Διαδρομή: Ο Cornejo κέρδισε στις μοτοσυκλέτες, πρώτη νίκη για Loeb

Το θερμόμετρο έγραφε μόνο πέντε βαθμούς σήμερα το πρωί όταν οι οδηγοί και αναβάτες έφευγαν από τις σκηνές στο bivouac στην Al Salamiya για να κατευθυνθούν προς την πόλη Al Hofuf, δίπλα σε μια από τις μεγαλύτερες οάσεις της χώρας, όπου υπάρχουν τρία εκατομμύρια φοινικιές. Μεταξύ των δύο, η συνολική απόσταση που έπρεπε να διανυθεί ήταν στο σύνολο σχεδόν 700 km και οι αναβάτες και οδηγοί αντιμετώπισαν 299 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί τόση απόσταση στη Σαουδική Αραβία χωρίς να συναντήσει κάποιος αμμόλοφους, γεγονός που έπαιξε το ρόλο του κατά τη διάρκεια της μέρας. Τελικές ταχύτητες περίπου 150 km/h επιτεύχθηκαν συχνά σε αυτή τη γρήγορη ειδική, στην οποία ο Nacho Cornejo μπόρεσε να δείξει ότι δεν είναι απλώς ένας εξαιρετικός αναβάτης, καθώς πήρε το προβάδισμα στη γενική κατάταξη της κατηγορίας μοτοσυκλετών. Η οδήγηση υψηλής ταχύτητας είναι επίσης η σπεσιαλιτέ του Sébastien Loeb, ο οποίος σήμερα πέτυχε την πρώτη του φετινή νίκη σε διαδρομή.

Δεν υπήρχαν συγκεκριμένες δυσκολίες στο πρόγραμμα αυτής της τέταρτης διαδρομής, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι δεν θα υπήρχαν υψηλές επιδόσεις.
Αυτός που ξεχώρισε σήμερα στην κατηγορία μοτοσυκλετών ήταν ο Nacho Cornejo όπου κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η εξαιρετικά γρήγορη ανάγνωση και ιδιαίτερα η ερμηνεία του roadbook. Ο Χιλιανός έδειξε ξανά την αξία του σε αυτόν τον τομέα, ακόμα κι αν δεν χρειάστηκε να ανοίξει το δρόμο στην ειδική, αφού ήταν ο έκτος αναβάτης που ξεκίνησε. Ωστόσο, ο αναβάτης της Honda ξέρει πώς να κινείται ταχύτατα του όταν παρουσιάζετε η ευκαιρία μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα.

Φτάνοντας στη γραμμή τερματισμού, κέρδισε την τέταρτη διαδρομή και πήρε επίσης το προβάδισμα στη γενική κατάταξη, εκμεταλλευόμενος τις δύο ατυχήματα του Ross Branch, που ευτυχώς δεν ήταν σοβαρά. Ο αναβάτης από την Μποτσουάνα έχασε το τρίλεπτο πλεονέκτημα που είχε χθες και μάλιστα έμεινε ένα επιπλέον λεπτό πίσω από τον πρωτοπόρο.
Αύριο, στο δρόμο για το Shubaytah, ο Cornejo θα πρέπει να μείνει μακριά από λάθη αφού την τελευταία φορά που ήταν σε αυτή τη θέση, άφησε τη νίκη να του ξεφύγει λόγω πτώσης 48 ώρες πριν από το τέλος του Dakar 2021.

Χάνοντας το Dakar δύο ημέρες πριν το τέλος είναι επίσης κάτι που έχει βιώσει ο Sébastien Loeb, την τελευταία φορά που ηγήθηκε της γενικής κατάταξης, τη χρονιά που ήταν πίσω από το τιμόνι ενός Peugeot το 2017 κοντά στο San Juan στην Αργεντινή. Ο Γάλλος δεν είναι ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά ξεκίνησε την αντεπίθεση του κερδίζοντας την τέταρτη διαδρομή που τερμάτισε στην Al-Hofuf.

Τα κενά που δημιουργήθηκαν δεν έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στην γενική κατάταξη, όμως ο Loeb αρχικά ανέβηκε τρεις θέσεις και τώρα είναι την 6ος, 23’50” πίσω από τον Yazeed Al Rajhi.

Έχοντας πλήρη έλεγχο μέχρι στιγμής σαν πρωτοπόρος του αγώνα αλλά και της κατηγορίας Ultimate, ο Σαουδάραβας οδηγός έχασε λίγο περισσότερο από ένα λεπτό από τον Loeb με τον Nasser Al Attiyah να προηγείται για μεγάλο διάστημα όμως στο τέλος να μένει 3ος στην διαδρομή, 1’22” πίσω από τον νικητή.

Στην γενική κατάταξη πίσω από τον πρωτοπόρο Al Rajhi είναι ο Carlos Sainz με διαφορά 4 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα, με τον Al Attiyah να ανεβαίνει τρίτος 11 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα από την κορυφή.

Ο αγώνα συνεχίζετε αύριο με την πέμπτη διαδρομή η οποία αρχίζει από την al-Hofuf και ολοκληρώνετε στην Shubaytah. Το μεγαλύτερο μέρος είναι απλή διαδρομή που αποτελείται από 527 km ενώ τα αγωνιστικά είναι 118.

Μπορεί η διαδρομή να φαίνεται εύκολη, όμως η μεγάλη απλή διαδρομή αναμένεται να παίξει το ρόλο της, ενώ οι ατελείωτοι αμμόλοφοι της ερήμου Empty Quarter θα μειώσουν δραστικά τη μέση ωριαία ταχύτητα. Στο bivouac στην Shubaytah λίγοι θα καταφέρουν να φτάσουν πριν δύσει ο ήλιος.