Dakar 2023 – Μέρα 2η: Σωστή αντίδραση για Al-Attiyah, χαμένη περισσότερη από μια ώρα για τον Loeb

Σωστή ήταν οι αντίδραση από τους Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumell σήμερα αφού μετά τον χθεσινό χαμένο χρόνο δεν είχαν περιθώρια για νέες απώλειες.

Η πρώτη νίκη σε ειδική διαδρομή στο φετινό Dakarμόλις14δευτερολεπτα μπροστά από τον Erik Van Loon είναι γεγονός, εν αντιθέσει με τον Sebastien Loeb ο οποίος βλέπει τις ελπίδες του για νίκη να μειώνονται αισθητά αφού έχασε περισσότερο από μια ώρα σήμερα.

Ο Γάλλος και ο συνοδηγός του Fabian Lurquin ξεκίνησαν δεύτεροι τη μήκους 430 χιλιομέτρων διαδρομή από το Sea Camp στην AlUla αλλά έχασαν περίπου 20 λεπτά πριν από τα μισά του δρόμου.

Έχοντας τρία σκασμένα ελαστικά και επιπλέον χαμένο χρόνο στην προσπάθεια του να επιδιορθώσει τον ένα τροχό στο Bahrain Raid Xtreme Hunter T1+ μετά τα 270km, τερμάτισε τελικά 1 ώρα και 21 λεπτά πίσω από τον Al-Attiyah και πλέον δύσκολα θα μπορέσει να επανακάμψει.

Στην γενική κατάταξη οι Carlos Sainz/Lucas Cruz συνεχίζουν να προηγούνται με το Audi, με τους Al Attiyah/Baumel να βρίσκονται τώρα μόλις δυο λεπτά και 12 δευτερόλεπτα στη δεύτερη θέση.

Πολλά κορυφαία πληρώματα ξεπέρασαν τις δυσκολίες της δεύτερης διαδρομής και ο Van Loon ήταν ένας από αυτούς που επωφελήθηκαν από τη θέση εκκίνησης.

Ξεκινώντας 41ος στο δρόμο, βρέθηκε σε μάχη με τον ομόσταβλο του Lionel Baud και τον Σαουδάραβα Yazzed Al Rajhi. Και οι δυο προαναφερθέντες είχαν απώλειες χρόνου, με τον Al Rajhi να χάνει ουσιαστικά το προβάδισμα στον αγώνα αφού καθυστέρησε περισσότερο από μισή ώρα μέχρι να φτάσει στον τερματισμό σε σχέση με τον νικητή της διαδρομής.

Μετά την εναρκτήρια διαδρομή την Κυριακή, τα πληρώματα ολοκλήρωσαν την μεγαλύτερη σε απόσταση ειδική διαδρομή η οποία μπορεί να αποδειχτεί η πιο απαιτητική της πρώτης βδομάδας.

Η διαδρομή αποτελείτο από στενά και ελικοειδής τμήματα

Και βραχώδεις δρόμους, με τον κίνδυνο για σκαμμένο ελαστικό να ελλοχεύει σε κάθε σημείο.

Η απόδειξη αυτού του κινδύνου ήρθε νωρίς, καθώς ο Guerlain Chicherit της GCK Motorsport αναγκάστηκε να σταματήσει στη διαδρομή αφού του τέλειωσαν τα εφεδρικά ελαστικά στο HunterT1+.

Χωρίς ομόσταβλους να βοηθήσουν, ο Chicherit και ο συνοδηγός του Alex Winocq επιχείρησαν επισκευές στο αυτοκίνητο, χάνοντας αρκετό όμως χρόνο.

Ο νικητής του προλόγου Mattias Ekstrom ήταν ακόμα ένας οδηγός που είχε σκασμένα ελαστικά στο Audi RS Q e-tron E2, με αποτέλεσμα να τερματίσει σχεδόν 40 λεπτά πίσω από τον Al-Attiyah.

 

Ο Ekstrom, ο οποίος τιμωρήθηκε με 15 λεπτά ποινή επειδή έχασε ένα σημείο στη διαδρομή 1Β αναγκάστηκε να κινηθεί πολύ επιφυλακτικά μέχρι το τέλος αφού δεν ήθελε να ρισκάρει περεταίρω απώλεια χρόνου ενώ επιπρόσθετα όντας το πρώτο αυτοκίνητο στη διαδρομή σταμάτησε για να βοηθήσει ένα αναβάτη που είχε πτώση.

Στη γενική κατάταξη ο Sainz προηγείται του Al-Attiyah με 2 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, ενώ τρίτος είναι ο Mathieu Serradori 24 λεπτά μακριά από τον πρώτο.

Τέταρτος είναι ο Simon Vitse, με τους Gineil De Villiers και Yazeed AlRajhi να είναι πέμπτος και έκτος αντίστοιχα.

Αποτελέσματα 2ης ειδικής διαδρομής (Sea CampAlUla)

1 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota Gazoo Racing) 5h00m26s
2 Erik van Loon/Sébastien Delaunay (Overdrive Racing) +14s
3 Carlos Sainz/Lucas Cruz (Team Audi Sport) +5m05s
4 Mathieu Serradori/Loïc Minaudier (Century Factory Racing Team) +11m29s
5 Lionel Baud/Rémi Boulanger (Overdrive Racing) +13m00s
6 Giniel de Villiers/Dennis Murphy (Toyota Gazoo Racing) +13m12s
7 Simon Vitse/Frédéric Lefebvre (MD Rally) +14m30s
8 Martin Prokop/Viktor Chytka (Orlen Benzina Team) +19m15s
9 Juan Cruz Yacopini/Dani Oliveras Carreras (Overdrive Racing) +20m19s
10 Pascal Thomasse/Gérard Dubuy (MD Rallye Sport) +22m34s

Γενική κατάταξη

1 Sainz/Cruz (Team Audi Sport) +8h34m26s
2 Al-Attiyah/Baumel (Toyota Gazoo Racing) +2m12s
3 Serradori/Minaudier (Century Factory Racing Team) +24m55s
4 Vitse/Lefebvre (MD Rally) +25m40s
5 De Villiers/Murphy (Toyota Gazoo Racing) +26m38s
6 Yazeed Al Rajhi/Dirk von Zitzewitz (Overdrive Racing) +27m59s
7 Brian Baragwanath/Leonard Cremer (Century Factory Racing Team) +32m13s
8 Prokop/Chytka (Orlen Benzina Team) +35m24s
9 Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (Team Audi Sport) +36m08s
10 Henk Lategan/Brett Cummings (Toyota Gazoo Racing) +39m52s2