Dakar 2023 – Μέρα 1η: Sainz ο πρώτος πρωτοπόρος

Ο Carlos Sainz έγινε ο πρώτος οδηγός που προηγείται στο φετινό Dakar και αυτό έγινε γιατί ο Ισπανός ξεπέρασε τον Sebastien Loeb λίγο πριν το τέλος της πρώτής διαδρομής, μιας διαδρομής που αρχικά φαινόταν ότι ήταν στα μέτρα του ομόσταβλου του Sainz στην Audi, Mattias Ekström.

Η πρώτη διαδρομή του Dakar 2023 ήταν 368 χιλιόμετρα και αρχικά οι οδηγοί κινήθηκαν κατά μήκος της παραλίας πάνε σε πιο ξηρό έδαφος με ένα μείγμα ερήμου και πετρών. Στην εναρκτήρια διαδρομή του αγώνα ο νικητής του προλόγου Mattias Ekström ήταν αρχικά ο πιο γρήγορος όντας 10 δευτερόλεπτα μπροστά από τον περσινό νικητή του Dakar Nasser Al-Attiyah.

Ο Ekström, Παγκόσμιος πρωταθλητής Rallycross του 2016 είχε πολύ καλή απόδοση πίσω από το τιμόνι του ηλεκτρικού Τ1-ultimate Audi RS Q e-tron E2, με την επίδοση του νέου αυτοκινήτου να μην υστερεί σε τίποτα από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα με μηχανές Τ1+, έχοντας αρχικά τον έλεγχο στον αγώνα.

Στα μισά του δρόμου, ο Ekström βρισκόταν σχεδόν δυο λεπτά μπροστά από τον εννέα φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ράλι Sebastien Loeb, με τον Γάλλο οδηγό του Prodrive Hunter GuerlainChicherit να βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Ο Loeb με το Bahrain Raid Extreme αντεπιτέθηκε και ο Ekström έμοιαζε να μην μπορεί να τον σταματήσει, βλέποντας το προβάδισμα του να μειώνετε.

Στο τελευταίο σημείο της διαδρομής ο Ekström οπισθοχώρησε στην τρίτη θέση, καθώς ο ομόσταβλος του Carlos Sainz χρησιμοποίησε την εμπειρία του ανακάμπτοντας από ένα σκασμένο ελαστικό πού είχε στο 32o χιλιόμετρο της διαδρομής.

Ο Ισπανός που βρισκόταν τέσσερα λεπτά πίσω από τον Ekström στα πρώτα σημεία της διαδρομής, άφησε το καλύτερο για το τέλος καθώς κινήθηκε ταχύτατα μέσα από τους αμμόλοφους κερδίζοντας την πρώτη διαδρομή με διαφορά 23 δευτερολέπτων από τον Loeb.

Μετά το τέλος της μέρας ο Ekström δέχθηκε ποινή 15 λεπτών και έτσι οπισθοχώρησε στην 15η θέση.

Ο Yazzed Al-Rajhi ήταν το ταχύτερο Toyota Hilux T1+, ολοκληρώνοντας τη μέρα στην τέταρτη θέση μπροστά από τον Chicherit που τρέχει σαν ιδιωτική συμμετοχή με ένα Hunter.

Πέμπτος είναι ο Orlando Terranova με το δεύτερο Hunter ενώ ο περσινός πρωταθλητής Al-Attiyah που έψαχνε καλύτερο ξεκίνημα από το σημερινό, δεν επαληθεύτηκε αφού είναι έκτος εφτά λεπτά πίσω από τον πρωτοπόρο Sainz.

Πλήγμα νωρίς στον αγώνα δέχθηκαν οι οδηγοί της Toyota HenkLategan και Giniel de Villiers καθώς βρέθηκαν 12ος και 17οςαντίστοιχα, 11 και 16 λεπτά από το προβάδισμα.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτοί που είχαν υποτονικό ξεκίνημα, καθώς το Audi του πολυνίκη του θεσμού Stephane Peterhansel είναι στην 11ηθέση 8 και 54 από τον Sainz.

Stage 1 (Sea Camp – Sea Camp) result

1 Carlos Sainz/Lucas Cruz (Team Audi Sport) 3h20m41
2 Sébastien Loeb/Fabian Lurquin (Bahrain Raid Xtreme) +23s
3 Mattias Ekström/Emil Bergkvist (Team Audi Sport) +47s
4 Guerlain Chicherit/Alex Winocq (GCK Motorsport) +1m04s
5 Yazeed Al Rajhi/Dirk von Zitzewitz (Overdrive Racing) +1m59s
6 Brian Baragwanath/Leonard Cremer (Century Racing Factory Team) +6m33s
7 Orlando Terranova/Alex Haro Bravo (Bahrain Raid Xtreme) +6m59s
8 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota Gazoo Racing) +7m09s
9 Jakub Przygónski/Armand Monleon (X-Raid Mini JCW) +8m52s
10 Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (Team Audi Sport) +8m54s

Overall standings:

1 Carlos Sainz/Lucas Cruz (Team Audi Sport) 3h28m55
2 Sébastien Loeb/Fabian Lurquin (Bahrain Raid Xtreme) +10s
3 Mattias Ekström/Emil Bergkvist (Team Audi Sport) +33s
4 Guerlain Chicherit/Alex Winocq (GCK Motorsport) +1m03s
5 Yazeed Al Rajhi/Dirk von Zitzewitz (Overdrive Racing) +2m01s
6 Brian Baragwanath/Leonard Cremer (Century Racing Factory Team) +6m51s
7 Orlando Terranova/Alex Haro Bravo (Bahrain Raid Xtreme) +7m05s
8 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota Gazoo Racing) +7m07s
9 Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (Team Audi Sport) +8m51s
10 Jakub Przygónski/Armand Monleon (X-Raid Mini JCW) +8m54s