Dakar 2023 – Μέρα 10η: Συνέχισε το νικηφόρο σερί o Loeb

Ο Sebastien Loeb συνέχισε την εξαιρετική του φόρμα στο Ράλι Dakar, κατακτώντας την τέταρτη του νίκη σε ειδική διαδρομή, ενώ μπροστά ο Nasser Al-Attiyah διατηρεί άνετο προβάδισμα στην γενική κατάταξη.

Πίσω από το τιμόνι του Bahrain Raid Xtreme Hunter T1+, οι Loeb/Lurquin κυριάρχησαν στην σημερινή 10η διαδρομή των 114 χιλιομέτρων, ολοκληρώνοντας πρώτοι μπροστά από τους Ekstrom/Bergvist με διαφορά λίγο πάνω από τρία λεπτά.

Οι Moraes/Gottschalk της Overdrive Racing ήταν τρίτοι ταχύτεροι χάνοντας πάνω από πέντε λεπτά από τον Loeb και η μεταξύ τους διαφορά μειώθηκε τώρα στα 16 λεπτά.

Παρά το γεγονός ότι η σημερινή διαδρομή από την Haradh προς την Sheydah μειώθηκε «εσκεμμένα» στα 114 χιλιόμετρα, εντούτοις ήταν μια δοκιμασία όσον αφορά την πλοήγηση ενώ δοκιμάστηκαν και οι αντοχές των αυτοκινήτων.

Αυτή η διαδρομή χαρακτηρίστηκε ως “ορεκτικό” αφού ακολουθούν δυο μαραθώνιες διαδρομές την Πέμπτη και την Παρασκευή νοτιοανατολικά της Σαουδικής Αραβίας με την απλή διαδρομή από Shaybah / Empty Quarter Marathon να ανέρχεται συνολικά στα 467 χιλιόμετρα.

Η σημερινή διαδρομή αποτελείτο ως επι το πλείστον από αμμόλοφους με εξαίρεση τα τρία πρώτα χιλιόμετρα όπου ήταν χωματόδρομοι.

Μετά τη νίκη τους στην ένατη διαδρομή, οι Loeb/Lurquin ξεκινούσαν πρώτοι σήμερα όμως αυτό δεν τους εμπόδισε να προηγηθούν και μέχρι το πρώτο σημείο να έχουν διαφορά 28 δευτερολέπτων από τον Vaidotas Zala.

Ο τελευταίος αντιμετώπισε στη συνέχεια μηχανικό πρόβλημα επιτρέποντας στον Moraes να περάσει αυτός δεύτερος. Μπροστά ο Loeb άνοιγε την διαφορά τερματίζοντας στο τέλος πρώτος με διαφορά πέραν των τριών λεπτών.

 

Ο Moraes παρόλο που έχασε 5 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα από τον Loeb εξακολουθεί να είναι δεύτερος γενικής, ενώ ο Al-Attiyah με συνοδηγό τον Baumel συνεχίζουν να προηγούνται έχοντας άνετο προβάδισμα. Ο Al-Attiyah τερμάτισε τέταρτος και έχασε 5 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα από τον Loeb, αλλά μόνο 28 δευτερόλεπτα από τον πλησιέστερο του αντίπαλο, τον Moraes.

Τον πέμπτο χρόνο σημείωσε ο Yazeed Al Rajhi και έκτος ο Kuba Przygonski με συνοδηγό τον Armand Monleon. Ο Przygonski βρήκε αξιοπιστία την δεύτερη βδομάδα στο X-raid Mini JCW Rally και καταφέρνει να σημειώνει αξιόλογους χρόνους.

Μετά από μια σύντομη απλή διαδρομή προς την Sheybah, το καραβάνι του Dakar θα κατευθυνθεί προς το πρώτο σκέλος του αυριανού μαραθωνίου.

Περιγράφετε από τον ASO ως ένα πραγματικό τεστ αντοχής, τόσο μηχανικά όσο και σωματικά, καθώς δεν επιτρέπεται εξωτερική βοήθεια ούτε στην 11η ούτε στην 12η διαδρομή.

Γενική κατάταξη μετά τη 10η διαδρομή

1 Al-Attiyah/Baumel (Toyota Gazoo Racing) 36h13m37s
2 Moraes/Gottschalk (Overdrive Racing) +1h21m34s
3 Loeb/Lurquin (Bahrain Raid Xtreme) +1h37m23s
4 Henk Lategan/Brett Cummings (Toyota Gazoo Racing) +1h48m37s
5 De Villiers/Murphy (Toyota Gazoo Racing) +2h10m56s
6 Dumas/Delfino (Rebellion Racing) +2h45m24s
7 Prokop/Chytka (Orlen Benzima Team) +2h50m02s
8 Baragwanath/Cremer (Century Factory Racing Team) +2h56m28s
9 Han/Li (Hanwei Motorsport Team) +3h43m22s
10 Yacopini/Oliveras Carreras (Overdrive Racing) +4h00m35s