Dakar 2021: 14η νίκη για Peterhansel

Ο πολυνίκης του θεσμού το έκανε ξανά. Από σήμερα τα βιβλία της ιστορίας αναγράφουν τον Stephane Peterhansel και την MINI νικητές της 43ης έκδοσης του Dakar.

Ο “Mister Dakar” θριάμβευσε για ακόμα μια φορά κερδίζοντας για 8η φορά το δύσκολο αυτό αγώνα στην κατηγορία αυτοκινήτων. Διαχειρίστηκε πολύ σωστά τις τελευταίες τρείς μέρες το σημαντικό προβάδισμα που απέκτησε και μετά από δυνατές μάχες με τον Nasser Al-Attiyah κατάφερε να ανέβει πρώτος στη ράμπα του τερματισμού. Ο θρίαμβος για τη ΜΙΝΙ ολοκληρώθηκε με την τρίτη θέση του Carlos Sainz.

Δεύτερος και σαφώς απογοητευμένος τερμάτισε ο Nasser Al-Attiyah. Σημαντικό ρόλο στην αποτυχία έπαιξαν τα ελαστικά αφού συνολικά ο Καταρινός είχε 16 σκασμένα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Παρά το γεγονός ότι έμεινε με μια ρεζέρβα τρείς διαδρομές πριν το τέλος, εντούτοις συνέχισε να πιέζει όμως από ότι έδειξε η εξέλιξη του αγώνα ήταν πολύ αργά για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Ιστορική νίκη για την HONDA

Ο Kevin Banavides είναι ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία μοτοσυκλετών. Ο Αργεντίνος αναβάτης οδήγησε σήμερα αποφασισμένος να διαφυλάξει την πρώτη θέση και τα κατάφερε περίφημα. Άντεξε στην πίεση από τον ομοσταυλό του, Ricky Brabecκαι κέρδισε για πρώτη φορά στην καριέρα του το Dakar.

Επιπλέον, η HONDA είδε τις δυο CRF 450 RALLY να τερματίζουν στις δυο πρώτες θέσεις ενώ παράλληλα αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη νίκη στο Dakar μετά την περσινή. Ακόμα ένα ενδιαφέρων στατιστικό είναι το γεγονός ότι η τελευταία φορά που η HONDA τερμάτισε στις δυο πρώτες θέσεις ήταν το μακρινό 1987!!

Εκείνη τη χρονιά νικητής αναδείχθηκε ο Cyril Neveu, ενώ δεύτερος τερμάτισε ο Edi Orioli.

Σημαντικό πλήγμα δέχθηκε ο Sam Sunderland και κατ΄επέκταση η ΚΤΜ. Ξεκινώντας πρώτος σήμερα ο Βρετανός έχανε 10 λεπτά στα πρώτα 99 χιλιόμετρα από τον Benavides και κάπου εκεί φάνηκε ότι είχε κριθεί η τύχη του αγώνα.

Απόλυτοι κυρίαρχοι οι Dmitry Sotnikov και KAMAZMASTER

Η κυριαρχία της KAMAZ-MASTER στην κατηγορία φορτηγών επιβεβαιώθηκε και φέτος καθώς τερμάτισε στις τρείς πρώτες θέσεις του βάθρου.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Dmitry Sotnikov. Ο Ρώσος απέκτησε σαφές προβάδισμα το οποίο ξεπερνούσε τα 40 λεπτά και στις τελευταίες τρείς απλά κινήθηκε εκ του ασφαλούς ολοκληρώνοντας με τον πιο ιδανικό τρόπο τον αγώνα.

Η ανωτερότητα της KAMAZ-MASTER στον αγώνα επισφραγίστηκε με τη δεύτερη και τρίτη θέση που πέτυχαν οι Anton Shibalov και Airat Mardeev.

Quad – Δεύτερη νίκη για Αργεντίνο στο Dakar

Ο Manuel Andujuar είναι ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία Quad. Έγινε ο δεύτερος Αργεντίνος που κερδίζει φέτος στο Dakar μετά τον Kevin Benavides στις μοτοσυκλέτες. Ο Andujar έκανε σήμερα ότι χρειαζόταν για να ανέβει πρώτος στη ράμπα τερματισμού. Μετά το ντεμπούτο του το 2018 κατάφερε σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να κερδίσει στο Dakar και η συνέχεια στο θεσμό του αφήνει υποσχέσεις για ανάλογα αποτελέσματα.

Οι Giovanni Enrico και Pablo Copetti τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Δεύτερη νίκη σε Dakar για τον Andujar

Στην κατηγορία SSV ο Francisco Lopez Contardo είναι ο οδηγός που έφυγε νικητής από το φετινό Dakar. Έχοντας σημαντικό προβάδισμα ο Χιλιανός απλά έπρεπε σήμερα να μείνει μακριά από απρόοπτα, κάτι που κατάφερε και στο τέλος επιβραβεύτηκε με τη δεύτερη του νίκη στο Dakar μετά από αυτή το 2019. Austin Jones και Aron Domzala είναι οι οδηγοί που συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα.