Dakar 2021 – 11η Ειδική διαδρομή: Κοντά στη νίκη ο Peterhansel

Ο Stephane Peterhansel (MINI) άντεξε και σήμερα την επίθεση του Nasser A-Attiyah (TOYOTA HILUX) και αφού δεν έχασε πολύ χρόνο είναι πλέον το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κερδίσει τον αγώνα.

Ο Al-Attiyah σε ακόμα μια διαδρομή έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα, να κινηθεί γρήγορα και να κερδίσει για έκτη φορά διαδρομή στο φετινό αγώνα. Άφησε σχεδόν 2 λεπτά πίσω του τον πρωτοπόρο Peterhansel και αύριο χρειάζεται ένα μικρό θαύμα για να ανατρέψει τα δεδομένα.

Από την πλευρά του ο Γάλλος οδηγός της X-RAID MINI JCW παρόλο που έχασε χρόνο εντούτοις έχει το προβάδισμα που τον φέρνει κοντά στη νίκη. τρίτος στη σημερινή διαδρομή ολοκλήρωσε ο Carlos Sainz (MINI) ο οποίος εδώ και μέρες φαίνεται ότι έχει συμβιβαστεί με τα δεδομένα όπως έχουν εξελιχθεί.

Ο Stephane Peterhansel είναι 15 λεπτά μπροστά από τον Al-Attiyah και όπως εξελίχθηκε ο αγώνας δύσκολα θα χάσει τη νίκη. Φυσικά στην έρημο πολλά μπορούν να συμβούν και είναι κάτι που εύχεται ο δεύτερος Al-Attiyah για να πανηγυρίσει την υστάτη τη νίκη. Τρίτος εξακολουθεί να βρίσκεται ο Carlos Sainz και εκτός απροόπτου σε αυτή τη θέση θα τερματίσει.

Συγκλονιστική είναι η εξέλιξη στην κατηγορία μοτοσικλετών. Η Honda μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα φάνταζε φαβορί για να κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά όμως σήμερα ήρθαν τα πάνω κάτω και πλέον η ΚΤΜ είναι σε απόσταση που της επιτρέπει να ονειρεύεται τη νίκη.

Εκπληκτική απόδοση είχε σήμερα ο Sam Sunderland (KTM 450 FACTORY). Προηγήθηκε νωρίς στην 11η διαδρομή και έμεινε πρώτος μέχρι και το τέλος, αποτέλεσμα που τον έφερε 2 λεπτά μπροστά από το δεύτερο Pablo Quintanilla (Husqvarna FR 450). Ο πρωτοπόρος του αγώνα Kevin Benavides (HONDA CRF 450 RALLY) έμεινε τρίτος και το χειρότερο είναι ότι έχασε 6 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα από τον αναβάτη της ΚΤΜ.

Η κακή μέρα για τη HONDA είχε και συνέχεια καθώς ο Ricky Brabec χάθηκε στη διαδρομή με αποτέλεσμα να απωλέσει πολύτιμο χρόνο, ενώ ο τρίτος αναβάτης της HONDA, ο Joan Bort, τέθηκε εκτός αγώνα καθώς έχασε το σημείο ανεφοδιασμού με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς καύσιμα.

Στη γενική κατάταξη ο Kevin Benavides εξακολουθεί να προηγείται όμως η διαφορά του από το δεύτερο πλέον Sunderland μειώθηκε στα 4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα και όλα είναι ανοικτά για τη νίκη. Τρίτος είναι ο Ricky Brabec ο οποίος έχει διαφορά πέραν των 7 λεπτών από τον πρωτοπόρο και συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες για νίκη.

Άφησε ο γκάζι ο Dmitry Sotnikov στην κατηγορία φορτηγών αφού δε θέλει να διακινδυνεύσει το μεγάλο του προβάδισμα. Τα KAMAZ-MASTER ήταν και σήμερα ασυναγώνιστα καθώς κέρδισαν ακόμα μια διαδρομή. Νικητής αναδείχθηκε ο Anton Shibalov, δεύτερος τερμάτισε ο ομοσταυλός του Airat Mardeev και τρίτος ο Aliaksei Vishneuski (MAZ).

Στη γενική κατάταξη ο Dmitry Sotnikov είναι αγκαλιά με τη νίκη καθώς το προβάδισμα των σχεδόν 40 λεπτών από το δεύτερο Shibalov δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Ο Airat Mardeevσυμπληρώνει την πρώτη τριάδα και κατ΄επέκταση την κυριαρχία της KAMAZ-MASTER.

Στην κατηγορία Quad ο Giovanni Enrico κέρδισε την 11η διαδρομή όμως αυτός που επωφελήθηκε ήταν ο Manuel Andjuar (Yamaha700), ο οποίος τερμάτισε δεύτερος αυξάνοντας σημαντικά το προβάδισμα του στη γενική κατάταξη. Ο Pablo Copetti (YamahaRaptor) είναι ο αναβάτης που τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Ο Manuel Andjuar μετά τη σημερινή δεύτερη θέση απέκτησε πλεονέκτημα σχεδόν 26 λετών από το δεύτερο πλέον Giovanni Enrico και είναι το μεγάλο φαβορί για τη νίκη, με τον Pablo Copettiνα είναι τρίτος χωρίς να απειλεί και να απειλείται.

Με μια επιβλητική εμφάνιση σήμερα ο Francisco Lopez (CAN-AM) στην κατηγορία SSV υπενθύμισε σε όλους ότι είναι το φαβορί για τη νίκη. Κέρδισε τη σημερινή προτελευταία διαδρομή του αγώνα και από ότι φαίνεται δύσκολα θα χάσει αυτή τη νίκη.  Ο Gerard Farres (CAN-AM) ολοκλήρωσε δεύτερος και ο Khalifa Al-Attiyah (CAN-AM) τρίτος.

Στη γενική κατάταξη το προβάδισμα του Francisco Lopez αυξήθηκε στα 18 λεπτά από το δεύτερο Austin Jones, ο οποίος έμεινε τέταρτος στη σημερινή διαδρομή. Τρίτος γενικής είναι ο AronDomzala που όπως δείχνουν τα δεδομένα θα ολοκληρώσει τον αγώνα σε αυτή τη θέση.

Η τελευταία μάχη του φετινού Dakar, η 12η διαδρομή, ξεκινά από την Yanbu και τερματίζει στη Jeddah. Τα τελευταία 200 αγωνιστικά χιλιόμετρα στο φετινό Dakar δεν είναι και τα ευκολότερα. Οδηγοί και αναβάτες έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από αμμόλοφους όπου εύκολα μπορούν να κολλήσουν και να χάσουν χρόνο.