Το Arctic Rally Finland αντικαθιστά τo Σουηδίας στο ημερολόγιο του WRC

Ο ολοκαίνουργιος αγώνας σε χιόνι και πάγο θα έχει την βάση του στο Rovaniemi στις 26 – 28 Φεβρουαρίου και θα αντικαταστήσει τον ακυρωμένο αγώνα της Σουηδίας ως ο μοναδικός αμιγώς χειμερινός του WRC και θα είναι ο δεύτερος απο συνολικά 12 αγώνες.

Η ανακοίνωση σημαίνει ότι η σκανδιναβική χώρα θα φιλοξενήσει δύο γύρους του WRC την φετινή χρονιά, με το δεύτερο αγώνα, το Rally Finland, να πραγματοποιείται στις εμβληματικές χωμάτινες ειδικές γύρω από τη Jyväskylä, από τις 29 Ιουλίου μέχρι την 1 Αυγούστου.

Το Rovaniemi είναι η πρωτεύουσα της βορειότερης επαρχίας της Λαπωνικής Φινλανδίας και βρίσκεται ακριβώς έξω από τον Αρκτικό Κύκλο. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί εντός της περιοχής, όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να ακουμπήσουν θερμοκρασίες μέχρι και κάτω των -30 ° C τον Φεβρουάριο.

Η πόλη που είναι γνωστή ως το σπίτι του Άγιου Βασίλη (ή Joulupukki όπως αποκαλείται στη Φινλανδία) προσελκύει επίσης μεγάλο αριθμό τουριστών που παν για να θαυμάσουν τα φημισμένα  Aurora Borealis displays – πιο γνωστά ως Northern Lights.

Ο αγώνας ξεκινά την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου με το Shakedown, πριν την εναρκτήρια νυχτερινή ειδική. Το Σάββατο περιλαμβάνει τρεις επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές πριν από το τελικό σκέλος της Κυριακής, το οποίο ολοκληρώνεται με την Wolf Power Stage. Οι 10 ειδικές καλύπτουν συνολική απόσταση 260 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί με αυστηρές εθνικές, τοπικές και FIA Covid-19 διαδικασίες και οι διοργανωτές θα ακολουθήσουν όλα τα πρωτόκολλα σχετικά με το αν θα επιτραπεί η όχι η παρουσία σε θεατές.

Ο επικεφαλής του WRC Promoter Jona Siebel εντυπωσιάστηκε από την αποφασιστικότητα του διοργανωτή AKK Sports να οργανώσει τον αγώνα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Απο την στιγμή που επιβεβαιώθηκε τον Δεκέμβριο ότι το Ράλι Σουηδίας δεν θα πραγματοποιηθεί, εργαζόμαστε σκληρά με την AKK Sports και την πόλη του Rovaniemi προσπαθώντας να πραγματοποιήσουμε αυτό τον αγώνα. Ήταν ένας σκληρός αγώνας ενάντια στο χρόνο και θέλω ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους », είπε.

«Παρόλο που ο αγώνας ξεκινά σε μόλις 44 ημέρες, γνωρίζουμε ότι το AKK θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι θα φτάσει στα ίδια υψηλά πρότυπα με το παραδοσιακό καλοκαιρινό Ράλι Φινλανδίας.

Οι χειμερινοί αγώνες ράλι προσφέρουν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές του αθλήματος. Μια χειμερινή χώρα των θαυμάτων με μπόλικο χιόνι και μεγάλες μπαντιέρες χιονιού που ευθυγραμμίζουν τους δρόμους είναι το όνειρο του οδηγού, οπότε νομίζω ότι το WRC ετοιμάζεται για μια υπέροχη χρονιά!»

Ο επικεφαλής της AKK Sports, Riku Bitter, είναι ενθουσιασμένος με το πόσο γρήγορα το Rovaniemi αγκάλιασε την ιδέα ενός αγώνα WRC σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Ξεκινήσαμε να εξετάσουμε τις πιθανότητες και να διερευνήσουμε τις δυνατότητές μας. Από διάφορες και διαφορετικές επιλογές, το Rovaniemi, με τη σταθερή κουλτούρα του στη διοργάνωση χειμερινών αγώνων, την καλή φήμη ως πόλη διεθνών εκδηλώσεων και με μεγάλο αριθμό ενθουσιωδών και έμπειρων διοργανωτών ράλι ξεχώρισε », είπε.

Ο επικεφαλής για ράλι της FIA, Yves Matton, δήλωσε: «Με το Arctic Rally Finland να συμμετέχει στο ημερολόγιο WRC, θα βιώσουμε ένα αγώνα σε μια περιοχή που μας έκανε πάντα να ονειρευόμαστε και όπου οι συνθήκες υπόσχονται να είναι βέλτιστες για ένα αγώνα ράλι σε χιόνι.

Μετά την ατυχή ακύρωση του Ράλι Σουηδίας τον Δεκέμβριο, αυτό είναι μια απόδειξη ότι με προκλήσεις μπορούν να έρθουν και ευκαιρίες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το AKK και την οργανωτική ομάδα για τη δέσμευση, τον επαγγελματισμό και την αποφασιστικότητά τους, γεγονός που τους επιτρέπει να κάνουν έναν δεύτερο αγώνα στη Φινλανδία πραγματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα δώσουμε όλη τη βοήθεια και την υποστήριξή μας για να διασφαλίσουμε μια μεγάλη επιτυχία σε αυτόν τον νέο αγώνα.»