DAKAR 2021 – Διαδρομή Wadi Ad Dawasir > Bisha: 1-2 Για την Audi σήμερα

O οδηγός της Audi Stephane Peterhansel ήταν αυτός που κέρδισε την σημερινή διαδρομή πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση. Ο Γάλλος ο οποίος έμεινε νωρίς εκτός διεκδίκησης της νίκης κέρδισε την 40η νίκη σε ειδική του Dakar και υπολείπετε μόλις μία για να φτάσει τον πολυνίκη Ari Vatanen.

Τον Peterhansel ακολούθησε στην δεύτερη θέση ο ομόσταυλός του Carlos Sainz και την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο OrlandoTerranova.

Όσον αφορά τη μάχη της νίκης, ο Nasser Al-Attiyah φαίνεται να ελέγχει πλήρως τον αγώνα και παρά την ποινή των πέντε λεπτών που δέχθηκε χθες όταν αυτός και ο συνοδηγός του MatthieuBaumel είχαν χαλαρές τις ζώνες ασφαλείας μετά που άλλαξαν σκασμένο ελαστικό. Σήμερα τερμάτισαν στην 7η θέση χάνοντας 1 λεπτό και 25 δευτερόλεπτα από τον Loeb που ήταν πέμπτος.

Στα 32 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα είναι το προβάδισμα των Al-Attiyah-Baumel από τους Loeb-Lurquin και δυο διαδρομές πριν το τέλος είναι το μεγάλο φαβορί. Ο Yazeed Al Rajhi εδραιώθηκε στην τρίτη θέση 34 λεπτά μπροστά από τον Orlando Terranova.

«’Ήταν μια από τις λίγες διαδρομές που δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με την ανάρτηση, δεν είχαμε σκασμένα ελαστικά ή προβλήματα με την πλοήγηση. Δεν είχαμε μεγάλα μηχανική προβλήματα την δεύτερη βδομάδα και όλοι οι οδηγοί της Audiκέρδισαν διαδρομή και αυτό είναι φανταστικό. Ήταν ορόσημο όταν ο Carlos έγινε ο πρώτος που κέρδισε διαδρομή με ηλεκτρικό αυτοκίνητο και σήμερα επιβεβαιώσαμε αυτή την απόδοση. Πρέπει να κερδίσουμε το 2023. Η αποτυχία δεν είναι επιλογή. Με κάθε κόστος πρέπει να είμαστε έτοιμοι όμως δεν είναι πάντα εύκολο. Αν χάσεις 1 ώρα και 30 λεπτά από την πλοήγηση ούτε το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο δεν μπορεί να σε ξαναβάλει στον ανταγωνισμό», είπε ο σημερινός νικητής Stephane Peterhansel.

Ο Nasser Al-Attiyah που πλησιάζει στη νίκη διαδρομή με διαδρομή ανέφερε, «Ολοκληρώσαμε την διαδρομή χωρίς να χάσουμε πολλή χρόνο. Ήμασταν 1 λεπτό πίσω από τον Seb και αύριο θα ξεκινήσουμε από καλή θέση. Δεν είχαμε σκασμένα ελαστικά και ο Mathieu έκανε πολύ καλή πλοήγηση. Σιγά σιγά φτάνουμε στον στόχο μας. Είπα ότι δε θα έπαιρνα ρίσκα, μόνο να έχω καλό ρυθμό. Ακόμα τίποτα δεν τελείωσε, έχουμε ακόμα δυο μέρες και ακόμα και ο τερματισμός στο βάθρο είναι δύσκολος. Σκεφτόμαστε τη νίκη από την πρώτη μέρα, δεν ήρθαμε για να κερδίζουμε διαδρομές. Πέρυσι κερδίσαμε εφτά και τερματίσαμε δεύτεροι, φέτος κερδίσαμε μόνο δυο και είμαστε στην πρωτοπορία».  

Η αγωνία για την έκβαση στην κατηγορία μοτοσυκλετών όσο πλησιάζουμε προς το τέλος μεγαλώνει. Τα προβλήματα πλοήγησης από τους πρωτοπόρους αλλά και τακτικές στρατηγικής ανακάτεψαν την τράπουλα και μετά το τέλος της σημερινής διαδρομής ο πρωτοπόρος άλλαξε και πάλι.

Ο Toby Price πέτυχε την πρώτη του νίκη, με τους Luciano Benavides και Adrien Van Beveren να τερματίζουν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Δυο διαδρομές πριν το τέλος ο Adrien Van Beveren είναι ο αναβάτης που πέρασε πρώτος 5 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Pablo Quintanilla. O Sam Sunderland ήταν εκτός ρυθμού σήμερα χάνοντας χρόνο και θέσεις, αφού από την πρώτη οπισθοχώρησε τρίτος.

Ο νέος πρωτοπόρος στον αγώνα Adrien Van Beveren ανέφερε, «Οδήγησα στο δικό μου ρυθμό προσπαθώντας να μην χαθώ. Την τελευταία στιγμή είχα κάνει τους υπολογισμούς μου και φαινόταν υπέροχο για αύριο αφού θα ξεκινούσα από πιο πίσω. Μετά κατάλαβα  ότι υπήρξε στρατηγική από τις άλλες ομάδες. Το πρόβλημα αύριο είναι ότι η διαδρομή είναι αμμώδης και ξεκινώντας πρώτος θα μπορούν οι υπόλοιποι να με ακολουθούν και να κερδίσουν χρόνο. Ξέρω ότι η ΚΤΜ, η GASGAS και η Husqvarna θα αγωνιστούν ως μια ομάδα και η Honda έχει τέσσερις γρήγορους αναβάτες. Δυστυχώς ο Andrew δεν ήταν τόσο καλός σήμερα οπότε δεν θα μπορεί να με βοηθήσει. Θα είμαι μόνος μου, εξαρτάται από εμένα. Δεν ξέρω πως θα πάει. Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και παρόλο που δε θα έχω στρατηγική εντούτοις ίσως μου βγει ο αγώνας. Ίσως κάνει το όνειρο πραγματικότητα».

Ο Dmitry Sotnikov κέρδισε ακόμα μια διαδρομή στην κατηγορία φορτηγών και πλησίασε περισσότερο στη νίκη. Και σήμερα η μέρα βάφτηκε στα χρώματα της KAMAZ-MASTER αφού στην πρώτη τριάδα τερμάτισαν επίσης και οι Eduard Nikolaev και Andrey Karginov.

Το προβάδισμα του Sotnikov είναι στα 10 λεπτά από τον δεύτερο Nikolaev, με τους άλλους δυο οδηγούς της KAMAZ-MASTER, τον Anton Shibalov και τον Andrey Karginov να βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

 

Ξεκαθαρίζει το τοπίο και στην κατηγορία Quad όπου σήμερα δεν έγινε η μεγάλη ανατροπή. O Marcelo Medeiros ήταν ο σημερινός νικητής, δεύτερος τερμάτισε ο Alexandre Giroud και τρίτος ο Francisco Moreno.

 

Στην γενική κατάταξη ο Alexandre Giroud αύξησε τη διαφορά από τον δεύτερο Francisco Moreno στα 43 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα και σαφώς έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Ο Kamil Wisniewskiείναι τρίτος και περιμένει τυχών λάθος από τους προπορευόμενους για να ανέβει στην γενική κατάταξη.

Στην κατηγορία SSV η πρώτη νίκη φέτος σε διαδρομή του Rokas Baciuska είναι γεγονός. Στην δεύτερη θέση ολοκλήρωσε ο AronDomxala και τρίτος ο Gerrard Guell, ο οποίος μείωσε κατά 2 λεπτά τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο Austin Jones που έμεινε πέμπτος.

Ο Αμερικανός είναι σχεδόν 12 λεπτά μπροστά από τον Guell και οδηγά ασφαλισμένα και χωρίς ρίσκα ενώ τρίτος σχεδόν 4 λεπτά πίσω από τον Guell είναι ο Michal Goczal.

Η 11η και προτελευταία διαδρομή ξεκινά και ολοκληρώνετε στην Bisha και αποτελείται απο 346 αγωνιστικά χιλιόμετρα. Ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο πριν από τον κύκλο γύρω από την Bisha, ο οποίος έχει την δυνατότητα να ανατρέψει τον αγώνα. Θα είναι η μεγαλύτερη τεχνική πρόκληση στο τελευταίο μέρος του αγώνα. Τα οχήματα θα περάσουν από διάφορα μεγέθη αμμόλοφων συμπεριλαμβανομένων και των πιο μαλακών σημείων που επιφυλάσσει η έρημος. Αυτή θα είναι και η τελευταία μεγάλη μάχη.