DAKAR 2021 – Διαδρομή Bisha: Μια ανάσα από τη νίκη ο Al-Attiyah

Με τους Sainz-Cruz να τερματίζουν πρώτοι ολοκληρώθηκε η 11η και προτελευταία διαδρομή του φετινού Dakar, η οποία ξεκίνησε και τερμάτισε από την Bisha.

Το Ισπανικό δίδυμο πρόσθεσε ακόμα μια νίκη σε διαδρομή με τα χρώματα της Audi η οποία είδε ακόμα ένα αυτοκίνητο στην πρώτη τριάδα με πλήρωμα τους Mattias Ekstrom-Emil Bergvist.

 

Ενδιάμεσα των δυο Audi τερμάτισαν οι Alvarez-Monleon με Toyota. Όσον αφορά τους διεκδικητές της νίκης, οι Loeb-Lurquin παρά το γεγονός ότι τερμάτισαν τέσσερα λεπτά μπροστά από τους πρωτοπόρους Al-Attiyah-Baumel, εντούτοις δέχθηκαν ποινή πέντε λεπτών για υπέρβαση του ορίου παχύτητας σε ελεγχόμενη περιοχή και βρέθηκαν πίσω από τους αντιπάλους τους στην κατάταξη της διαδρομής.

 

Οι Al-Attiyah-Baumel “πούλησαν” ακόμα μια διαδρομή αφού οδήγησαν και σήμερα εκ του ασφαλούς έχοντας κατά νου μόνο τον τερματισμό και κατ΄επέκταση τη νίκη.

Το προβάδισμα 33 λεπτών που έχουν στην γενική κατάταξη δύσκολα θα ανατραπεί αύριο και το πλήρωμα του Hilux είναι πλέον μια ανάσα από τη νίκη. «Ήταν δύσκολη διαδρομή, καθόλου εύκολη καθώς είχαμε να σκεφτούμε πολλά. Το γεγονός ότι χάσαμε τέσσερα λεπτά από τον Seb νομίζω δεν είναι σοβαρό. Είμαστε σε καλό δρόμο. Αύριο η διαδρομή είναι μικρότερη από την σημερινή. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό. Είναι πολύ σημαντικό να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα. Ήταν όλα καλά καθώς από την αρχή προηγηθήκαμε και σιγά σιγά αυξάναμε το προβάδισμα μας. Το να ελέγχεις ένα αγώνα όπως το Dakar δεν είναι εύκολο, όμως νομίζω ότι έχουμε αρκετή εμπειρία πια και έτσι πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση. Δεν χρειάζεται να κερδίζεις κάθε μέρα. Κερδίσαμε την πρώτη μέρα και μέρα με τη μέρα πήραμε καλή διαφορά μέχρι την ημέρα ξεκούρασης όπου είχαμε σχεδόν 45 λεπτά προβάδισμα. Τώρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι το τέλος και αυτό θα κάνουμε. Μπορεί να είναι μικρότερη η αυριανή διαδρομή όμως πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι μέχρι να φτάσουμε στον τερματισμό», είπε ο al-Attiyah.

Οι ελπίδες των Loeb-Lurquin μειώθηκαν δραστικά μετά και το σημερινό αποτέλεσμα αφού μόνο με θαύμα μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε ανατροπή. Κοντά στην επιτυχία είναι και οι Al Rajhi-Orr που είναι στην τρίτη θέση αφού δεν απειλούνται από τους υπόλοιπους που είναι πίσω τους.

Το θρίλερ στην κατηγορία μοτοσυκλετών συνεχίστηκε και σήμερα αφού ο κάτοχος της πρώτης θέσης άλλαξε και πάλι. Ο Kevin Benavides κέρδισε την προτελευταία διαδρομή με διαφορά μόλις 4 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο Sam Sunderland ο οποίος ήταν και ο κερδισμένος της ημέρας. Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε ο Joaquim Rodriguez.

Ο Sunderland πέρασε ξανά επικεφαλής μετά και τα σημερινά αποτελέσματα και πλέον έχει στην διάθεση του 164 αγωνιστικά χιλιόμετρα για να υπερασπιστεί την πρώτη θέση και να θριαμβεύσει στην σέλα της GASGAS.

Τα ρέστα του αναμένεται να κτυπήσει ο δεύτερος Pablo Quintanillaο οποίος είναι σχεδόν 7 λεπτά πίσω από τον πρωτοπόρο, με τον τρίτο Matthias Walkner να ψάχνει επίσης την ανατροπή όντας τρίτος με διαφορά 7 λεπτών από την πρώτη θέση.

Ο πρωτοπόρος Sunderland είπε μετά το τέλος της προτελευταίας διαδρομής, «Ήταν δύσκολη διαδρομή, ακριβώς όπως την περιμέναμε να είναι. Υπήρχε αρκετή πλοήγηση για τους αναβάτες μπροστά. Προσπάθησα να μείνω συγκεντρωμένος. Ήδη μετά από 4 km υπήρχαν γραμμές παντού. Νομίζω ότι κάποιοι συγχίστηκαν εδώ. Είχα αρκετή σκόνη στα πρώτα χιλιόμετρα όμως μετά προσπάθησα να πιέσω καθ΄ολη τη μέρα ούτως ώστε να κερδίσω χρόνο περνώντας από τους αμμόλοφους. Νοιώθω πάρα πολύ καλά και ανυπομονώ για αύριο. Ο αγώνας δεν τελειώνει αν δεν περάσεις τον τερματισμό και όπως γνωρίζουμε η πλοήγηση σε αυτό τον αγώνα είναι δύσκολη. Θα προσπαθήσω να μείνω συγκεντρωμένος και να κάνω το καλύτερο. Αυτό θα κάνω όπως και οι υπόλοιποι βέβαια. Όλοι δουλεύουν πολύ σκληρά, η ομάδα, εγώ, και γι΄αυτό εξάλλου είναι που προετοιμαστήκαμε. Είναι πολύ δύσκολος αυτός ο αγώνας και το αποδεικνύουν οι πολύ κοντινοί χρόνοι κάθε μεταξύ των αναβατών κάθε μέρα. Όπως είδατε χθες σχεδόν όλοι κινήθηκαν χαλαρά για να έχουν καλύτερη θέση εκκίνησης σήμερα, ενώ σήμερα όλοι κινήθηκαν με τέρμα το γκάζι. Μέχρι στιγμής όλα καλά, θα προσπαθήσω να συνεχίσω έτσι μέχρι το τέλος».

Η KAMAZ-MASTER είναι κοντά σε ένα μεγαλειώδη θρίαμβο στην κατηγορία φορτηγών. Σήμερα οι πρωτοπόροι δεν άφησαν ολοκλήρωσαν και πάλι στις τρείς πρώτες θέσεις. Οι οδηγοί της KAMAZ-MASTER Eduard Nikolaev και Andrrey Karginov, με τον  πρωτοπόρο Dmitry Sotnikov να μένει τρίτος.

Ο Dmitry Sotnikov είναι μια ανάσα από τη νίκη, με τους EduardNikolaev, Anton Shinblaov και Andrrey Karginov να έχουν εξασφαλισμένες τις θέσεις 2,3 και 4.

Στην κατηγορία Quad o Marcelo Medeiros κέρδισε την σημερινή διαδρομή μπροστά από τον Kamil Wisniewski και τον FranciscoMoreno την ίδια στιγμή που ο πρωτοπόρος Alexandre Giroudσυμβιβάστηκε με την τέταρτη θέση χάνοντας δυο λεπτά από τον Moreno.

Ο Γάλλος είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και τη νίκη αφού έχει προβάδισμα σχεδόν 3 ωρών από τον δεύτερο Moreno, ο οποίος έχει κατά νου τον τρίτο Wisniewski που είναι κάτι λιγότερο από 3 λεπτά πίσω του.

Ανατροπές έγιναν στην κατηγορία SSV αφού στην προτελευταία ειδική διαδρομή η πρώτη θέση άλλαξε κάτοχο. Ο Marek Goczal ήταν ο νικητής σήμερα με τους Gerard Guell και Rokas Baciuska να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Ο Austin Jones που προηγείτο μέχρι χθες έμεινε έκτος χάνοντας 17 λεπτά και μαζί την πρώτη θέση.

Νέος πρωτοπόρος είναι ο Gerard Guell όμως ακόμα τίποτα δεν έχει κριθεί αφού νε μεν ο Austin Jones οπισθοχώρησε δεύτερος, όμως η μάχη για τη νίκη εξακολουθεί να είναι ανοικτή αφού τους δύο χωρίζουν μόλις 1 λεπτό και 41 δευτερόλεπτα.

Η αυριανή 12η και τελευταία ειδική διαδρομή του Dakar ξεκινά από την Bisha και τερματίζει στην πρωτεύουσα Jeddah. Απομένουν 164 αγωνιστικά χιλιόμετρα κυρίως αμμώδης επιφάνειας για να μάθουμε τον φετινό νικητή του Dakar.