Dakar 2019 – Μέρα 9η: Στην τελική ευθεία

Στην 9η και προτελευταία ειδική διαδρομή στο Dakar, οι διαγωνιζόμενοι εκκίνησαν για δεύτερη και τελευταία φορά μαζικά για να διανύσουν τα 313 αγωνιστικά χιλιόμετρα γύρω από το Pisco. Για ακόμα μια φορά δεν έλειψαν τα δράματα καθώς ο 13 φορές νικητής Stephane Peterhansel (MINI) αποχώρησε από τον αγώνα μόλις μετά από 26km στην ειδική, αφού μετά από άλμα προσγειώθηκε ανώμαλα στην άμμο.

Εκτός από την αποχώρηση, ο Peterhansel είδε το συνοδηγό του David Castera να τραυματίζετε, έχοντας έντονους πόνους στην πλάτη. Από την άλλη, ο πρωτοπόρος Nasser Al-Attiyah (ΤΟΥΟΤΑ) οδήγησε για ακόμα μια φορά χωρίς ρίσκα αφήνοντας τους Sebastien Loeb (Peugeot) και Cyril Despres (ΤΟΥΟΤΑ) να μάχονται για τη νίκη στην ειδική.

Ωστόσο και οι δυο είχαν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της μέρας με τον Loeb να χάνει σχεδόν μια ώρα. Αυτή η εξέλιξη έδωσε την ευκαιρία στον Al-Attiyah να κερδίσει για τρίτη φορά ειδική στον φετινό αγώνα και να αυξήσει το προβάδισμα του από το δεύτερο Nani Roma (MINI) στα 51 λεπτά.

Οι αναβάτες που είναι στις τρείς πρώτες θέσεις στην κατηγορία μοτοσυκλετών, επέλεξαν να παραμείνουν κοντά ο ένας στον άλλο κατά το πέρασμα τους απο τους αμμόλοφους και έμειναν έτσι μέχρι και τον τερματισμό στη Lima.

Οι Toby Price (KTM), Pablo Quintanila (Husqvarna) και Matthias Walkner (KTM) πέρασαν μαζί τη γραμμή τερματισμού πίσω από το νικητή της διαδρομής Michael Metge (SHERCO TVS 450) και έτσι η τελευταία μέρα αναμένετε συναρπαστική όσον αφορά τη νίκη.

Μετά από εννέα μέρες στην έρημο, η διαφορά του πρώτου Toby Price από το δεύτερο Pablo Quintanila είναι μόλις στο ένα λεπτό ενώ ο Matthias Walkner είναι τρίτος με διαφορά πέντε λεπτών από τον πρωτοπόρο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Sam Sunderland δέχθηκε ποινή μιας ώρας μετά το τέλος της 8ης διαδρομής και έτσι οι ελπίδες του για διάκριση εξανεμίστηκαν.

Ο Ρώσσος Eduard Nikolaev (KAMAZ) δυσκολεύτηκε αρκετά τις προηγούμενες δυο μέρες στην κατηγορία των φορτηγών. Στην προτελευταία διαδρομή κατάφερε να αντιδράσει κερδίζοντας και ανεβαίνοντας ξανά στην πρώτη θέση, υποβιβάζοντας τον Dmitry Sotnikov (KAMAZ) δεύτερο.

Μετά και από αυτό το αποτέλεσμα η διαφορά του Eduard Nikolaev από τον Dmitry Sotnikov είναι στα 28 λεπτά, ενώ ο Gerard De Rooy (IVECO) είναι 1 ώρα και 35 λεπτά μακριά από τον Nikolaev.

Μετά από εφτά κερδισμένες ειδικές διαδρομές στην κατηγορία Quad, ο Αργεντινός Nicolas Cavigliasso (Yamaha YFM700R) άφησε το γκάζι, επιτρέποντας στον συμπατριώτη του Manuel Andjuar (Yamaha RAPTOR700) να τερματίσει πρώτος.

Το προβάδισμα του Cavigliasso στη γενική κατάταξη είναι στη 1 ώρα και 49 λεπτά από το δεύτερο Jeremias Ferioli και εκτός απροόπτου θα είναι ο νικητής σε αυτή την κατηγορία.

Στην κατηγορία SxS, ο Βραζιλιάνος Reinaldo Varela (CAN-AM) είναι ο οδηγός που κέρδισε την προτελευταία διαδρομή, όμως αυτό που εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη είναι ο Χιλιανός Francisco Lopez Contardo (CAN-AM), ο οποίος ήταν τρίτος στην 9η ειδική διαδρομή.

Ο αγώνας ολοκληρώνετε απόψε, με τους διαγωνιζόμενους να έχουν να καλύψουν τα τελευταία 112 αγωνιστικά χιλιόμετρα του φετινού Dakar.