Dakar 2019 – Μέρα 5η: Αντέδρασε ο Loeb – Εξακολουθεί να είναι πρώτος ο Al-Attiyah

Οι αγωνιζόμενοι στο Dakar μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης διαδρομής θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, πριν ο αγώνας μπει στην τελική του ευθεία. Όλοι ξεκίνησαν την πέμπτη διαδρομή από την Tanca, η οποία είναι η πιο απομακρυσμένη πόλη από τη Lima. Ο αγώνας ξεκίνησε με κατεύθυνση την πρωτεύουσα του Περού, με τους αγωνιζόμενους να διανύουν αρχικά μεγάλη απόσταση απλής διαδρομής.

Τα αρχικά στάδια της ειδικής πέρασαν από φαράγγια, ιδανικό σημείο για τους φωτογράφους. Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής τέλειωνε με αμμόλοφους στην περιοχή Ilo, για τις μοτοσυκλέτες και τα Quads. Παράλληλα τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα SxS ακολούθησαν διαφορετική διαδρομή έχοντας να αντιμετωπίσουν έξτρα 137 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Ο Sebastien Loeb (Peugeot) παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε δεν το έβαλε κάτω κερδίζοντας τη 12η διαδρομή στην καριέρα του σε Dakar. Αυτή η νίκη θα τονώσει τον Αλσατό ψυχολογικά για το τελευταίο κομμάτι του αγώνα.

Ο μόνος που κατάφερε να μείνει σχετικά κοντά του ήταν ο NasserAl-Attiyah ο οποίος τερμάτισε δεύτερος με σχεδόν εφτά λεπτά διαφορά. Nani Roma και Sterhane Peterhansel (MINI) είναι οι οδηγοί που ολοκλήρωσαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Ο τελευταίος έχασε αρκετό χρόνο τερματίζοντας 26 λεπτά πίσω από τον Loeb.

Μετά και από αυτό το αποτέλεσμα ο Al-Attiyah αύξησε το προβάδισμα του από το δεύτερο Peterhnasel στα 24 λεπτά με τον Nani Romaνα εξακολουθεί να παραμένει τρίτος.

Μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα στον αγώνα, ο Sam Sunderland (KTM) υπενθύμισε σε όλους γιατί κέρδισε το περσινό Dakar στην κατηγορία των μοτοσυκλετών. Κέρδισε την πέμπτη διαδρομή αφήνοντας δεύτερο τον Xavier De Soultriat (Yamaha). Τρίτος τερμάτισε ο Lorenzo Santolino και τέταρτος ο Adrien Van Beveren (Yamaha).

Στη γενική κατάταξη ο Ricky Brabec (Honda) εξακολουθεί να προηγείται, με τον Sam Sanderland να ανεβαίνει δεύτερος υποβιβάζοντας τον Pablo Quintanilla (Husqvarna) τρίτο.

Ανοίγει την απόσταση στην κατηγορία φορτηγών ο Eduard Nikolaev (KAMAZ). Ολοκλήρωσε πρώτος την πέμπτη διαδρομή μπροστά από τον Dmitry Sotnikov (KAMAZ) και τον τρίτο Siarhei Viazovich (MAZ).

Στη γενική κατάταξη τα τρία ΚΑΜΑΖ των Eduard Nikolaev, Dmitry Sotnikov και Andrey Karginov είναι στις τρείς πρώτες θέσεις.

Οι Αργεντινοί έχουν τον πρώτο λόγο στην κατηγορία Quad καθώς πέντε αναβάτες από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής ήταν στις πέντε πρώτες θέσεις. Ο Nicolas Gavigliasso (Yamaha YFM700R) σημείωσε άλλη μια νίκη, με τον Jeremias Ferioli (Yamaha RAPTOR700) να τερματίζει δεύτερος. Τρίτος ολοκλήρωσε ο Gustavo Gallego (Yamaha YFM700R), τέταρτος ο Santiago Hansen (Honda TRX700XX) και πέμπτος ο Manuel Andujar (Yamaha RAPTOR700).

Στην κατηγορία SxS έμειναν μόλις δυο οδηγοί για να διεκδικήσουν τη νίκη. Ο Rodrigo Piazzoli (CAN-AM) κέρδισε τον Reinaldo Varela (CAN-AM) και είναι πρώτος με διαφορά 1 λεπτού και 12 δευτερολέπτων από τον Paizzoli.

Το Σάββατο είναι μέρα ξεκούρασης για τους διαγωνιζόμενους. Ο αγώνας συνεχίζετε την Κυριακή με την έκτη διαδρομή από την Arequipa στη San Juan de Marcona η οποία είναι μήκους 336 αγωνιστικών χιλιομέτρων.