Dakar 2018-Μέρα πέμπτη: Η έρημος έδειξε τα δόντια της

 

Η πέμπτη και τελευταία διαδρομή που έγινε στο Περού ήταν όπως ακριβώς και οι προηγούμενες οι οποίες δυσκόλεψαν αφάνταστα πληρώματα και αναβάτες. Αυτοκίνητα και φορτηγά ακολούθησαν διαφορετική διαδρομή και για ακόμα μια μέρα η ζωή τους έγινε κόλαση. Η περιοχή Tacna με τους γιγαντιαίους αμμόλοφους δεν έδειξε έλεος και αρκετοί ήταν αυτοί που έχασαν χρόνο και θέσεις στη γενική κατάταξη.

Η εμπειρία του Stephane Peterhansel (Peugeot 3008DKR) φάνηκε σε αυτή τη διαδρομή, καθώς τον βοήθησε να μείνει μακριά από προβλήματα. Η αλεπού της ερήμου σημείωσε παράλληλα και την πρώτη νίκη στο φετινό αγώνα και η διαφορά του από τη δεύτερη θέση είναι στα 31 λεπτά.

Ο Carlos Sainz με Peugeot 3008DKR είναι δεύτερος και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ικανός για να απειλήσει τον ομοσταυλό του. Τρίτος στη γενική κατάταξη ανέβηκε ο Bernhard Ten Brinke με Toyota Hilux, καθώς ο Nasser Al Attiyah (Toyota Hilux) έχασε και σε αυτή τη διαδρομή χρόνο με αποτέλεσμα να παραμείνει τέταρτος.

Το τρίτο Dakar τελείωσε άδοξα για τον Sebastian Loeb , καθώς το Peugeot 3008DKR κόλλησε στην άμμο και ο Γάλλος έχασε περισσότερο από δυο ώρες και σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του συνοδηγού του Daniel Elena δεν ήταν σε θέση για να συνεχίσει.

Στην κατηγορία μοτοσυκλετών, ο Joan Barreda Bort με Honda CRF 450 είχε πολύ καλή απόδοση την οποία συνδύασε με νίκη στην πέμπτη ειδική διαδρομή. Ο πρωτοπόρος Adrien Van Beveren (Yamaha WR450F) ο οποίος ξεκινούσε πρώτος, φάνηκε να δυσκολεύετε καθώς ήταν πέμπτος στην ειδική διαδρομή χάνοντας 14 λεπτά από τον Bort. Εντούτοις εξακολουθεί να προηγείται με ένα λεπτό διαφορά από τον δεύτερο Kevin Bernavides (Honda CRF450) ο οποίος είχε τον τρίτο καλύτερο χρόνο στην πέμπτη ειδική διαδρομή. Τρίτος ανέβηκε ο Matthias Walkner με KTM450 ο οποίος απέχει 14 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο Bernavides.

Αυξάνει το προβάδισμα του στην κατηγορία φορτηγών ο Eduard Nikolaev. Ο Ρώσσος με το ΚΑΜΑΖ κέρδισε και την πέμπτη ειδική και πλέον η διαφορά του από τον δεύτερο Federico Billagra είναι στα 58 λεπτά. Στην τρίτη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται ο Siarhei Viazovich με MAZ 5309RR.

Την πέμπτη διαδρομή στην κατηγορία Quad κέρδισε ο Nicolas Cavigliasso, οδηγώντας μια Yamaha YFZ 450. Δεύτερος τερμάτισε ο Ignacio Casale (Yamaha Raptor 700), ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη. Η δεύτερη και τρίτη θέση γενικής άλλαξαν κάτοχους, καθώς δεύτερος ανέβηκε ο Alexis Hernandez (Yamaha Raptor 700) και τρίτος ο Pablo Copetti (Yamaha).

Ο Reinaldo Varela με Can-Am κέρδισε την πέμπτη ειδική στην κατηγορία SxS και ανέβηκε πρώτος στη γενική κατάταξη. Στη δεύτερη θέση επίσης με Can-Am ανέβηκε ο Juan Carlos Ramos, με τον μέχρι χθες πρωτοπόρο της κατηγορίας Patrice Garrouste (Polaris PZR 100) να οπισθοχωρεί τρίτος.

Οι διαγωνιζόμενοι με το πέρας και της πέμπτης ειδικής διαδρομής, αφήνουν την έρημο του Περού για να πάρουν τα βουνά, όπου η διαδρομή είναι πιο γρήγορη και περνά διαμέσου πολλών λιμνών. Τα χιλιόμετρα της έκτης μέρας από την Arequipa στην la Paz είναι 447 εκ των οποίων τα 313 αγωνιστικά και ξεκινά από τις όχθες της λίμνης Titicaca. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν σε υψόμετρο 2.500 μέτρων και η ελεύθερη μέρα στην πρωτεύουσα θα τους βοηθήσει να εγκλιματιστούν.