Dakar 2018: Ακυρώθηκε η ποινή που επιβλήθηκε στον Sainz

Ακυρώθηκε η ποινή των 10 λεπτών που είχε επιβληθεί στον επικεφαλής του Rally Dakar Carlos Sainz, αφού η Peugeot παρουσίασε νέα στοιχεία σχετικά με το περιστατικό με τον οδηγό του quad Kees Koolen.

Ο Koolen υπέβαλε καταγγελία στο Dakar μετά την ειδική διαδρομή La Paz – Uyuni, ισχυριζόμενος ότι είχε κτυπηθεί από το Peugeot και ότι ο Sainz δεν σταμάτησε να τον βοηθήσει μετά την επαφή.

Στο δυο φορές πρωταθλητή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι επιβλήθηκε στη συνέχεια ποινή 10 λεπτών για “επικίνδυνη” συμπεριφορά,  αλλά η διοργανώτρια αρχή δεν ήρθε σε επαφή με καμιά από τις δύο πλευρές, με τον Sainz να λέει ότι η ποινή τον άφησε «αηδιασμένο» και ο Koolen να αισθάνεται ότι δεν ήταν αρκετά σοβαρή η ποινή, απειλώντας για ποινική δίωξη.

Την Τρίτη το βράδυ, η Peugeot αφού έκρινε την απόφαση ως “ακατανόητη” υποσχέθηκε να την εφεσιβάλει. Έτσι παρείχε στους υπεύθυνους του Dakar την τηλεμετρία από το 3008DKR Maxi του Sainz μαζί με άλλες σχετικές πληροφορίες που αφορούσαν το συμβάν.

Αυτό οδήγησε στην ακύρωση της ποινής και στην έκδοση «επίσημης συμβουλής στο πλήρωμα #303 (Sainz/ Cruz) για να λάβει πρόσθετη προσοχή κατά την προσπέραση σε άλλους διαγωνιζόμενους».

“Η τηλεμετρία δεν δείχνει καθόλου κτύπημα”, δήλωσε ο Bruno Famin, διευθυντής της Peugeot Sport. “Ίσως ένα ακούμπημα, αλλά τίποτα σαν κτύπημα. Το accelerometer δεν το κατέγραψε, όπως δεν το αντιλήφθηκε ούτε και ο Κάρλος.

“Στην τηλεμετρία μπορείς να δεις ότι ο Κάρλος ακολουθεί το quad για 12 δευτερόλεπτα στα 50km/h και όταν το quad χάνει τον έλεγχο, φρενάρει και πάλι στα 37km/h.

“Είναι ξεκάθαρο ότι ο Κάρλος φρέναρε πολύ δυνατά και έστριψε δυνατά το τιμόνι στην προσπάθεια του για να αποφύγει το quad.

“Έχω διαβάσει κάποιες δηλώσεις από τον οδηγό του quad. Νομίζω ότι η συμπεριφορά του Carlos σε αυτό το περιστατικό ήταν τέλεια και ο οδηγός του quad πρέπει να ευχαριστήσει τον Carlos που τον είχε αποφύγει. Αυτά είναι τα γεγονότα.

“Είναι θέμα κοινής λογικής. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι αγωνοδίκες ανέλυσαν τα γεγονότα και εξέτασαν ξανά τον φάκελο για να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

“Είμαστε χαρούμενοι που ακυρώσανε την ποινή, αφού πριν από δύο μέρες δεν είχαν όλα τα στοιχεία για να πάρουν την απόφαση. Έκαναν μια καλή ανάλυση”.

Με την αφαίρεση της ποινής, ο Sainz οδηγεί τώρα τον αγώνα, μπροστά απο τον ομόσταυλο του Stephane Peterhansel κατά μία ώρα και 45 δευτερόλεπτα στη γενική κατάταξη.

Τρεις ακόμα ημέρες αγώνα με 1012 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, χωρίζουν τον Ισπανό οδηγό από τη δεύτερη του νίκη στο Dakar.