Dakar 2017-Μέρα 10η: Μεγαλώνει η αγωνία

Μετά την ακύρωση της 9ης ειδικής διαδρομής λόγο κακών καιρικών συνθηκών οι σκληρές μάχες με τους τρείς οδηγούς της Peugeot, Peterhansel-Loeb και Despres συνεχίστηκαν για την επικράτηση στο φετινό Dakar. Όσο πλησιάζουμε στο τέρμα η αγωνία μεγαλώνει, καθώς η πρώτη θέση άλλαξε ξανά κάτοχο με τον Stephane Peterhansel να προηγείται του Loeb με πέντε λεπτά και πενήντα δευτερόλεπτα δυο ειδικές πριν το τέλος.

Ο Peterhansel έχασε χρόνο στα αρχικά στάδια της ειδικής καθώς σταμάτησε μετά από σύγκρουση με αναβάτη, περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία να φθάσουν στη σκηνή. Οι διοργανωτές μετά το τέλος της διαδρομής του έδωσαν πίσω το χαμένο χρόνο με αποτέλεσμα να ξαναπροηγηθεί στο αγώνα.

Ο Cyril Despres ξεκίνησε πολύ καλά την 10η ειδική καλύπτοντας αρκετό χρόνο όμως η συνέχεια δεν ήταν η επιθυμητή για αυτόν, καθώς τερμάτισε τρίτος 10 λεπτά πίσω από τον Peterhansel. Τα δυο Hilux των Nani Roma και Giniel De Viliers συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Ατύχημα είχε και ο Mikko Hirvonen (ΜΙΝΙ) ο οποίος βρισκόταν στην πέμπτη θέση χάνοντας πολύ χρόνο με αποτέλεσμα να οπισθοχωρήσει στη 15η θέση.

Ο Sam Sunderland (ΚΤΜ) οδήγησε προσεκτικά σημειώνοντας τον 12ο χρόνο στη 10η διαδρομή. Ο Joan Berreda (Honda) μετά την 8η κέρδισε και τη δέκατη ειδική διαδρομή ανεβαίνοντας από 9ος στην 5η θέση. Δεύτερος τερμάτισε ο Stefan Svitko (KTM) και τρίτος ο Franco Caimi (Honda). Έτσι στη γενική κατάταξη, η οποία άλλαξε όσον αφορά τις θέσεις δυο και τρία, βρίσκονται οι Matthias Walkner και Gerald Farres αμφότεροι με ΚΤΜ. Στην πρώτη θέση εξακολουθεί να βρίσκετε με μεγάλο προβάδισμα ο Sam Sunderland.

Στα Quads ο πρωτοπόρος Sergay Karyakin (Yamaha) ήταν αυτός που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο αυξάνοντας τη διαφορά από τους διώκτες του στα 21 λεπτά. Ο Ignasio Casale (Yamaha) έγραψε τον δεύτερο χρόνο περνώντας στη δεύτερη θέση γενικής και τον τρίτο χρόνο σημείωσε ο Santiago Hansen (Honda).

Ο Axel Dutrie (Yamaha) μετά τον 11ο χρόνο που σημείωσε στη διαδρομή οπισθοχώρησε τρίτος με τον Pablo Copetti (Yamaha) να ακολουθεί από την τέταρτη θέση.

Τα ΚΑΜΑΖ των Dmitry Sotnikov και Eduard Nikolaev συνεχίζουν να προελαύνουν στην κατηγορία των φορτηγών. Έγραψαν τον πρώτο και δεύτερο χρόνο αντίστοιχα συνεχίζοντας να κατέχουν τις δυο πρώτες θέσεις. Τον τρίτο χρόνο στη διαδρομή σημείωσε ο Airat Mardeev επίσης με ΚΑΜΑΖ. Στη γενική κατάταξη πίσω από τους Dmitry Sotnikov και Eduard Nikolaev συνεχίζει να βρίσκετε ο Gerard De Rooy με Iveco.

Ανακατατάξεις είχαμε στην κατηγορία UTV όπου μόλις δυο οδηγοί συνεχίζουν στον αγώνα. Οι οδηγοί που ήταν στις τρείς πρώτες θέσεις Leandro Torres, Li Dongsheng και Mao Ruijin αποχώρησαν με αποτέλεσμα ο Ravil Maganov να προηγείται με δεύτερο τον Wang Fujiang.

Από το San Huan στο Rio Cuarto θα κατευθυνθούν οι διαγωνιζόμενοι με αυτοκίνητα και UTV να έχουν να καλύψουν 759 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 292 αγωνιστικά. Για τις μοτοσυκλέτες, φορτηγά και quads τα συνολικά χιλιόμετρα είναι 754 εκ των οποίων τα 288 αγωνιστικά.