Cyprus Rally 2018: 10 Χρόνια ήταν πολλά!!

Χρειάστηκε να περιμένουμε 10 χρόνια για να δούμε Κύπριο οδηγό να κερδίζει ξανά το Cyprus Rally και αυτοί που το κατάφεραν φέτος είναι οι Σίμος Γαλαταριώτης–Αντώνης Ιωάννου, οι οποίοι ανέβασαν το Skoda Fabia πρώτο στη ράμπα του τερματισμού ύστερα από ένα συναρπαστικό αγώνα, γεμάτο ένταση, αγωνία και εκπληκτικές μάχες στις 13 ειδικές διαδρομές.

Επίσης το πλήρωμα της Petrolina Racing Team έγινε μόλις οι δέκατοι Κυπριοι που κερδίζουν στα 46 χρόνια που διεξάγεται ο εθνικός μας αγώνας. Οι τελευταίοι που το είχαν καταφέρει τελευταία φορά ήταν οι Νίκος Θωμά-Σπύρος Γεωργίου Chips το 2008.

Πέραν από τη νίκη των Γαλαταριώτη–Ιωάννου το Κυπριακό motorsport απέδειξε ότι έχει δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή, αφού οι Κύπριοι οδηγοί πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Στον αγώνα η κορυφή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου άλλαξε συνολικά πέντε φορές κάτοχο, με τον παράγοντα σκασμένα ελαστικά να παίζει το δικό του ρόλο. Ο αγώνας ξεκίνησε με τον Alexey Lukyanuk να παίρνει προβάδισμα και να το διατηρεί μέχρι και την τρίτη ειδική διαδρομή. Ακολούθως ο Ρώσσος επέστρεψε στις κακές του συνήθειες και στην τέταρτη ειδική είχε έξοδο με αποτέλεσμα να αποχωρήσει.

Η πρωτοπορία πέρασε στα χέρια του Nasser Al Attiyah ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης ειδικής διαδρομής ήταν 48 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Γαλαταριώτη. Δυο σκασμένα ελαστικά του Al Attiyah στις εναπομείναντες δυο ειδικές της μέρας έφεραν τα πάνω κάτω και η μέρα τελείωσε με τον ταχύτατο Φιλανδό Juuso Nordgren να είναι πρώτος και τον Γαλαταριώτη δεύτερο, με τη μεταξύ τους διαφορά στα 4.6 δευτερόλεπτα, την ίδια στιγμή που ο Bruno Magalhaes ήταν τρίτος και ο Al Attiyah τέταρτος.

Η Κυριακή ξεκίνησε με τον Πρωταθλητή Μέσης Ανατολής να βρίσκεται σε αντεπίθεση για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Μπροστά ο Nordgren κατάφερε να αυξήσει το προβάδισμα του από τον Γαλαταριώτη στα οκτώ δευτερόλεπτα, με τον τελευταίο να απαντά στην υπερειδική στη Λευκωσία, όντας ταχύτερος από τον Φιλανδό. Η πίεση του Κύπριου πρωταθλητή ανάγκασε τον Nordgren να υποπέσει σε λάθος στην ένατη ειδική με αποτέλεσμα να έχει έξοδο και να τεθεί εκτός διεκδίκησης της νίκης. Αυτή η εξέλιξη ανέβασε τον Γαλαταριώτη πρώτο, με τον Magalhaes να ακολουθεί δεύτερος με διαφορά μόλις τρία δευτερόλεπτα και τον AlAttiyahνα είναι τρίτος. Ο Καταρινός κινείτο στο όριο καταφέρνοντας να κερδίσει την 7η, 9η και 10η ειδική, με αποτέλεσμα να μειώσει τη διαφορά του από την κορυφή στα 18 δευτερόλεπτα.

Μετά την τελευταία ανασυγκρότηση της Κυριακής απέμεναν τρείς ειδικές για να ολοκληρωθεί ο αγώνας και η αγωνία ήταν πλέον στο κατακόρυφο. Οι Γαλατριώτης–Ιωάννου έπρεπε να υπερβάλουν εαυτό για να κρατήσουν πίσω τους τον επιτιθέμενο AlAttiyahκαι αυτό έπρεπε να γίνει στις εναπομείναντες δυο ειδικές, καθώς η ειδική Cyta Yeri 2 ανάγκασε τους διοργανωτές να την ακυρώσουν αφού υπήρξαν καθυστερήσεις στην 7η και 10ηειδική.

Ο Al Attiyah κατάφερε να κερδίσει την 12η και προτελευταία ειδική καλύπτοντας τη διαφορά από τους Γαλαταριώτη–Ιωάννου, ανεβαίνοντας παράλληλα πρώτος στη γενική κατάταξη δυο δευτερόλεπτα μπροστά από το κυπριακό πλήρωμα.

Η τελευταία ειδική ήταν η δραματικότερη που ζήσαμε σε αγώνα στην Κύπρο μετά από αρκετά χρόνια. Ο πρωτοπόρος AlAttiyahείχε σκασμένο ελαστικό με αποτέλεσμα να σταματήσει για να το αλλάξει. Την ίδια ατυχία είχαν και οι Γαλαταριώτης–Ιωάννου, οι οποίοι όμως κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τερματισμό πανηγυρίζοντας μια μεγαλειώδη νίκη, αφού ολοκλήρωσαν τον αγώνα με διαφορά μόλις 0.6 χιλιοστά του δευτερολέπτου μπροστά από τον Bruno Magalhaes. Μετά από αυτή την εξέλιξη η τρίτη θέση πήγε στον τέσσερις φορές πρωταθλητή Ουγγαρίας, Herczig Norbert, ο οποίος ανέβηκε για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα στο βάθρο.

Το καλύτερο τους αποτέλεσμα στην κατηγορία ERC 2 πέτυχαν οι Παντελή–Χριστοδούλου, αφού σημείωσαν την πρώτη τους νίκη, ξορκίζοντας παράλληλα την κακοδαιμονία που είχαν τον τελευταίο καιρό. Το πλήρωμα ήταν στη μάχη για την πρωτιά μαζί με τους Ποσείδια–Δαμιανού και Πολυκάρπου – Σιάλο, με τους Alonso και Melegari να μην μπορούν σε κανένα σημείο του αγώνα να τους απειλήσουν.

Το καλύτερο ξεκίνημα στον αγώνα έκαναν οι Πολυκάρπου–Σιάλος, οι οποίοι κέρδισαν τέσσερις από τις έξι ειδικές της πρώτης μέρας, με τους Παντελή – Χριστοδούλου να κερδίζουν τις υπόλοιπες δυο και να περνούν πρώτοι στο τέλος του σκέλους. Το πλήρωμα του Mitsubishi EVO10 κέρδισε και τις δυο πρώτες ειδικές της Κυριακής αυξάνοντας το προβάδισμα του πέραν του ενός λεπτού από τους δεύτερους Ποσείδια-Δαμιανού. Οι Πολυκάρπου–Σιάλος με το καλημέρα είχαν σκασμένο ελαστικό το οποίο τους έθεσε εκτός διεκδίκησης της νίκης.

Το αποτέλεσμα στη γενική κατάταξη μέχρι το τέλος έμεινε αναλλοίωτο και έτσι οι Παντελή–Χριστοδούλου πανηγύρισαν μια μεγάλη νίκη. Δεύτεροι ολοκλήρωσαν τον αγώνα οι Ποσείδιας–Δαμιανού και την τρίτη θέση στο βάθρο συμπλήρωσαν οι Αργεντινοί Alonso-Monasterolo.

Στην κατηγορία ERC3 ο Laurent Pelier ήταν ασυναγώνιστος. Οδήγησε ταχύτατα το Peugeot 208 R2 και δεν είχε κανένα πρόβλημα να φύγει νικητής από την Κύπρο. Ο Γάλλος μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ταχύτερος και από αυτοκίνητα κατηγορίας R5.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Τελεβάντος–Σταύρου με το Ford Fiesta R2 και την τριάδα συμπλήρωσαν οι Bereczki-Tamás.

Δυο συμμετοχές έτρεξαν στην κατηγορία ERC Ladies και νικήτρια αναδείχθηκε η Emma Falcon η οποία τερμάτισε οκτώ λεπτά μπροστά από την πρωτάρα Catie Munnings.

Για το πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής ο Nasser Al Attiyah ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη και τα κατάφερε σχετικά εύκολα, παρά τα σκασμένα ελαστικά που είχε κατά τη διάρκεια του αγώνα τα οποία του στοίχησαν πολύτιμα δευτερόλεπτα. Δεύτεροι τερμάτισαν οι Štajf– Ehlová και τρίτοι οι Δημοσθένους – Λαός.

Οι τελευταίοι είχαν εκπληκτική απόδοση σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταφέρνοντας να ανέβουν μέχρι και την έκτη θέση στη γενική κατάταξη. Όπως και πολλοί άλλοι διαγωνιζόμενοι έτσι και αυτοί, είχαν σκασμένο ελαστικό στην τελευταία ειδική οπισθοχωρώντας στην ένατη θέση.

Στην κατηγορία MERC 2 το βάθρο κατέλαβαν τρία Κυπριακά πληρώματα. Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν οι Σάββα-Παπαντρέου, με τους Ζήνωνος-Χριστοφή να τερματίζουν δεύτεροι και τους Γιώργο και Παύλο Εγγλέζου να συμπληρώνουν την τριάδα.

Η πρώτη εξάδα αποτελείτο επίσης από Κυπριακά πληρώματα, τα οποία ήταν οι Πολυκάρπου-Σιάλος, Στέλιος και Πέτρος Λαός και οι Λαός Κώστας-Μούκης.

Οι Παναγιώτης και Ανδρέας Ξενοφώντος ήταν οι θριαμβευτές στην κατηγορία MERC 3. Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι Τελεβάντος-Σταύρου, στην τρίτη οι Kahy-Djiyerian και στην τέταρτη οι Μανώλη-Ευριπίδου.

Φανταστική απόδοση είχε την Κυριακή το πλήρωμα Petrolina Racing Team Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου οι οποίοι ρέφαραν μετά την ατυχία που είχαν το Σάββατο, καθώς άθροισαν τον καλύτερο χρόνο στις δυο Golden Stages του αγώνα (Psaltis Auto parts Golden Stage1 και ENEOS Golden Stage2). Ήταν νικητές στη γενική κατάταξη και παράλληλα πρώτοι Κύπριοι και με αυτό το αποτέλεσμα έφυγαν από τον αγώνα με το χρηματικό έπαθλο των 4000 ευρώ (3000+1000). Το συγκεκριμένο έπαθλο παρέδωσε ο κύριος Νικολας Ψάλτης, του οποίου η εταιρία Ψάλτης Ανταλλκτικά ήταν απο τους μεγάλους χορηγούς του αγώνα. Παράλληλα οι Τσουλόφτας-Χρυσοστόμου ήταν το ταχύτερο Κυπριακό πλήρωμα στην πέμπτη ειδική Γιώργος Κυπριανού Αναλυόντας 2 και παρέλαβαν το συγκεκριμένο έπαθλο από τη μητέρα του αείμνηστου Γιώργου, Νίτσα. Το έπαθλο στην ίδια διαδρομή παράλαβε και η Emma Falcon σαν η ταχύτερη γυναίκα οδηγός.

Τέλος, στον αγώνα έτρεξαν και αυτοκίνητα στην κατηγορία RCS2 τα οποία είχαν τις δικές τους μάχες με στόχο τη διάκριση. Νικητές αναδείχθηκαν οι Παντελή-Θεοφάνους με Mitsubishi EVO7. Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν οι G.S.O-Φιλιππίδης, τρίτοι οι Οδυσσέως-Νέστωρος και τέταρτοι οι Μηνά-Γεωργίου.

 

Δυστυχώς στον αγώνα υπήρξαν και αρνητικά στοιχεία τα οποία μας αφήνουν εκτεθειμένους σαν χώρα και σαν διοργάνωση. Η μορφολογία των ειδικών διαδρομών πρόσφερε άνετη πρόσβαση στους θεατές, όμως ορισμένοι κινήθηκαν κακήν κακός εντός ειδικών διαδρομών με αποκορύφωμα τη σύγκρουση στη 10η ειδική διαδρομή του Juuso Nordgrenμε πολιτικό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο Φιλανδός να τεθεί εκτός αγώνα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός οδηγός παραδέχθηκε στους οδηγούς που ήταν στη διαδρομή και έφτασαν στο συμβάν ότι γνώριζε για τη διεξαγωγή του αγώνα ράλι, όμως εντούτοις μπήκε στη διαδρομή με αποτέλεσμα να γίνει η σύγκρουση.

Το ζήσαμε, μας άρεσε και ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα τα οποία ίσως έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον κορυφαίο αγώνα μηχανοκίνητου αθλητισμού της Κύπρου.

Στάθης Ευσταθίου

Φωτογραφίες: Στάθης Ευσταθίου/Μιχάλης Κοντογιώργης/Κούλλης Κυριάκου/Canben Ozpasa/Στάθης Ιακωβίδης