Cyprus Rally 2017: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη αναμέτρηση

Τρείς μέρες μας χωρίζουν από την εκκίνηση του 45ου Cyprus Rally. Για ακόμα μια χρονιά ο εθνικός μας αγώνας προσμετρά σε δυο πρωταθλήματα της FIA και φέτος είναι ο τέταρτος γύρος για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ο τρίτος γύρος για το πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής. Η αλλαγή ημερομηνίας προσέλκυσε φέτος περισσότερες συμμετοχές και αναμένετε ο αγώνας να προσφέρει έντονες συγκινήσεις και μεγάλες μάχες.

Ο σχεδιασμός φέτος έχει αλλάξει, όμως οι διοργανωτές σε συνεργασία με το Eurosport κράτησαν την ίδια φιλοσοφία και για ακόμα μια φορά οι ψηλές ταχύτητες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα. Το μενού περιλαμβάνει 14 ειδικές διαδρομές μήκους 219 αγωνιστικών χιλιομέτρων και γνωρίζοντας τη μορφολογία τους αναμένουμε πάρα πολύ θέαμα και ανταγωνισμό.

Οι μάχες με τα χρονόμετρα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή το πρωί με το shakedown όπου τα πληρώματα που τρέχουν στο ERC θα επιλέξουν τη σειρά εκκίνησης στον αγώνα. Ακολούθως θα κατευθυνθούν στην Λάρνακα (φοινικούδες) για την τελετή εκκίνησης και το Σάββατο θα ριχτούν στη μάχη έχοντας να διαγωνιστούν σε 8 ειδικές μεταξύ των οποίων θα είναι και δυο περάσματα από την υπερειδική στη Λευκωσία, η οποία για ακόμα μια φορά θα περάσει στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η Κυριακή περιλαμβάνει ακόμα έξι ειδικές, με τις δυο τελευταίες να αποτελούν για ακόμα μια χρονιά τις Golden Stages του αγώνα όπου τα πληρώματα θα μοιραστούν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 24000 ευρώ. 10000 θα πάρει ο νικητής που θα έχει το καλύτερο άθροισμα χρόνου στις δυο Golden Stage και από 7000 θα πάρουν οι νικητές στην κατηγορία αυτοκινήτων με κίνηση στους δυο τροχούς όπως επίσης και το πρώτο Κυπριακό πλήρωμα. Ο αγώνας θα ολοκληρωθεί στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας όπου θα γίνει η απονομή των επάθλων στους νικητές.

Η λίστα συμμετοχών φέτος περιλαμβάνει 75 πληρώματα και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι θα γίνει χαμός στις κατηγορίες που τρέχει ο καθένας.

Οι πρωταγωνιστές του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Bruno Maghalaes και Kajetan Kajetanowicz μετά το Ράλι Ακρόπολις τρέχουν και στην Κύπρο, με απώτερο σκοπό το βαθμολογικό όφελος το οποίο ο καθένας θέλει για δικό του σκοπό. Ο μεν πρωτοπόρος Maghalaes θέλει να αυξήσει τη διαφορά στη βαθμολογία και ο δε Kajetanowicz μετά και τη νίκη στο Ακρόπολις θέλει να μειώσει περισσότερο τη μεταξύ τους διαφορά στη μάχη που δίνουν για το πρωτάθλημα. Το έργο και των δυο δύσκολο, αφού συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχει και ο πολύπειρος Nasser Al Attiyah ο οποίος μετά το κάζο που έπαθε στο Ακρόπολις θα ψάξει τη νίκη την οποία έχει όλα τα φόντα να πετύχει, όντας ο πολυνίκης του εθνικού μας αγώνα. Ο Al Attiyah συμμετέχει επίσης και στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής όπου δεν αναμένετε να αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς δεν υπάρχει αντίπαλος του ίδιου βεληνεκούς για να σταθεί στο δρόμο του.

 

Πέραν από τους προαναφερθέντες αξιόλογες μπορούν να χαρακτηριστούν και οι συμμετοχές των Nikolay Kryazin, ο οποίος στο Ακρόπολις έδειξε δείγματα γραφής προτού αποχωρήσει, όπως επίσης και του θεαματικότατου Murat Bostanci.

Όσον αφορά το Κυπριακό πρωτάθλημα, η λίστα συμμετοχών είναι ίσως η πληρέστερη τα τελευταία χρόνια καθώς σχεδόν όλοι οι τοπικοί οδηγοί θα τρέξουν. Το φετινό Cyprus Rally μετρά σαν δυο ξεχωριστοί αγώνες και αυτό δίνει την ευκαιρία στα Κυπριακά πληρώματα να μαζέψουν βαθμούς για το τοπικό πρωτάθλημα. Βάση απόδοσης στο ράλι Ακρόπολις όπως και αυτοκινήτου (Citroen DS3 R5) ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας συγκαταλέγετε στα φαβορί για επικράτηση μεταξύ των τοπικών πληρωμάτων. Απέναντι του όμως θα έχει τον έμπειρο και συνάμα νικητή του Cyprus Rally το 2007 Χαράλαμπο Τιμοθέου, ο οποίος τρέχει στον αγώνα με ισάξιο αυτοκίνητο (Skoda Fabia R5) και η μεταξύ τους μονομαχία αναμένετε με ενδιαφέρον.

Φυσικά σε ένα αγώνα όπως το Cyprus Rally όλα μπορούν να συμβούν και έτσι ελπίδες για διάκριση έχουν και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του παγκυπρίου πρωταθλήματος. Οι περσινοί πρωταθλητές Δημοσθένους/Λαός μαθημένοι από Cyprus Rally, όντας παράλληλα και νικητές μεταξύ Κυπριακών πληρωμάτων τα τρία τελευταία χρόνια, έχουν και αυτοί την εμπειρία και τις δυνατότητες για να επαναλάβουν και φέτος αυτή την επιτυχία. Πέραν του τερματισμού στον αγώνα, τους βαθμούς για το παγκύπριο πρωτάθλημα θα προσπαθήσουν να συλλέξουν και οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας Γαλαταριώτης/Ιωάννου, όπως επίσης και οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου.

Μεγάλο ενδιαφέρων παρουσιάζει και η δικήνητη κατηγορία όπου συμμετέχουν οκτώ πληρώματα τα οποία θα δώσουν τις δικές του μάχες στις 14 ειδικές του αγώνα.

Για ακόμα μια χρονιά θα τρέξουν και πληρώματα στην κατηγορία S, συνολικά 11 τον αριθμό και φαβορί για επικράτηση είναι ο πολύπειρος Σταύρος Ζήνωνος, ο οποίος θα τρέξει με συνοδηγό τον Τσιελεπή.

ITINERARY

CYR2017-ENTRY-LIST-IN-SEEDED-ORDER-POSTED-07june2017

CYR2017-ENTRY-LIST-IN-SEEDED-ORDER-NATIONAL-POSTED-07june2017

CYR2017-ENTRY-LIST-IN-SEEDED-ORDER-SSS-POSTED-07june2017

STAGE-BY-STAGE-MAPS

OVERALL-MAPS