Cyprus Rally 2015- Ανασκόπηση- Kajto ημίχρονο, Nasser τελικό!

O Nasser Al Attiyah με Ford Fiesta RRC είναι ο θριαμβευτής του Ράλλυ Κύπρου! Ο πολυτάλαντος Άραβας που λατρεύει το νησί μας και τις ειδικές διαδρομές σε αυτό κατάφερε να «προσπεράσει» τον πολύ δυνατό Kajetan Kajetanowicz (Ford Fiesta R5) μία ειδική πριν από το τέλος. Έμεινε στην κορυφή μέχρι τον τερματισμό και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ράλλυ Κύπρου για 4η φορά στην καριέρα του ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του μεγάλου Sebastien Loeb!

Αυτή ήταν σίγουρα η πιο δύσκολη νίκη του Nasser στην Κύπρο. Από την πρώτη στιγμή δεν αρκέστηκε στην επικράτηση απέναντι στους αντιπάλους του στο Πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής, αλλά ήθελε την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης! Παρά το γεγονός ότι «καθάριζε» τον δρόμο ξεκινώντας πρώτος, πήρε από νωρίς το προβάδισμα εκμεταλλευόμενος τα προβλήματα ορατότητας που αντιμετώπισαν οι υπόλοιποι οδηγοί λόγω σκόνης στην πρώτη ειδική. Είδε το προβάδισμα του να μειώνεται στις επόμενες, αφού ο Kajetan Kajetanowicz που έβρισκε καθαρό δρόμο πίεζε αρκετά θέλοντας κι αυτός τη νίκη απέναντι σε όλους. Ο Πολωνός, που είδε τον βασικό του αντίπαλο στην Ευρωπαϊκή κατάταξη Alexey Lukyanuk να μένει αρκετά πίσω από τη δεύτερη κιόλας διαδρομή, λόγω προβλημάτων με την υδραυλική υποβοήθηση του Ford Fiesta R5 που οδηγούσε, κυνήγησε τον Άραβα και κατάφερε να κρατάει τα ηνία του αγώνα στην ανασυγκρότηση στο τέλος του πρώτου σκέλους, όντας 15 δευτερόλεπτα μπροστά. Ο Nasser Al Attiyah δεν το έβαλε κάτω και δεν πτοήθηκε ούτε από το κλατάρισμα που είχε με το καλημέρα στις ειδικές της Κυριακής μένοντας 35 δευτερόλεπτα πίσω. Εξαπέλυσε σφοδρή αντεπίθεση κερδίζοντας την μία μετά την άλλη τις γρήγορες  ειδικές του δεύτερου σκέλους, εκμεταλλεύτηκε και τα μικροπροβλήματα του Kajetanowicz με το υδραυλικό τιμόνι του αυτοκινήτου του, και υπερκάλυψε τη διαφορά πανηγυρίζοντας τη νίκη στη «δεύτερη πατρίδα» του!

Άξιος αντίπαλος ο Kajetanowicz που αν και δεν κέρδισε τον αγώνα, έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα που του έδωσε το μέγιστο των βαθμών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η διαφορά του πλέον στη βαθμολογία από τους Breen και Lukyanuk δύσκολα καλύπτεται και είναι πολύ πιθανό να πανηγυρίσει στο Ράλλυ Ακρόπολις την κατάκτηση του τίτλου!

Το podium ολοκλήρωσε ο Abdulaziz Al Kuwari (Ford Fiesta RRC) τερματίζοντας όμως πολύ μακριά από τους δύο μονομάχους. Ο οδηγός από το Κατάρ βολεύτηκε περισσότερο τη δεύτερη ημέρα, με τις ειδικές διαδρομές να θυμίζουν περισσότερο αγώνα της Μέσης Ανατολής και ξεπέρασε το εμπόδιο του Bruno Magalhaes (Peugeot 208 T16) που ήταν σταθερός και αρκέστηκε στους βαθμούς της δεύτερης θέσης του ERC.

Ωραία μάχη για την 5η θέση της γενικής και 3η της Ευρωπαϊκής κατάταξης δόθηκε μεταξύ του Robert Consani (Citroen DS3 R5) και του Jaromir Tarabus (Skoda Fabia S2000). O Τσέχος ήταν μπροστά στο πρώτο σκέλος, αφού ο Γάλλος που οδηγούσε επιθετικά έχανε χρόνο από μικροπροβλήματα. Ο Consani τελικά κατάφερε να υπερισχύσει, όντας ταχύτερος τη δεύτερη ημέρα, παρά το ότι είχε κλατάρισμα στα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα που θα μπορούσε να του στοιχίσει ακριβά.

Ο πιο άτυχος οδηγός του Ράλλυ Κύπρου ήταν ο Ρώσος Alexey Lukyanuk. O οδηγός του Ford Fiesta R5 σημείωσε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο στην πρώτη ειδική αντιμετωπίζοντας μάλιστα πρόβλημα με το υδραυλικό τιμόνι στα τελευταία της χιλιόμετρα. Το πρόβλημα αυτό τον καθυστέρησε αρκετά στις επόμενες ειδικές, ενώ δεν λύθηκε ούτε στο ενδιάμεσο service, στερώντας την ευκαιρία στον Ρώσο για ένα καλό αποτέλεσμα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά κι εκεί που ο «Lukas» κέρδιζε θέσεις, νέα προβλήματα με τον κινητήρα του αυτοκινήτου του στις απογευματινές ειδικές της Κυριακής τον περιόρισαν στην 7η θέση.

Πρώτοι Κύπριοι του αγώνα και νικητές παράλληλα της κατηγορίας ERC2 ολοκλήρωσαν οι Χρίστος Δημοσθένους- Πάμπος Λαός! Οι χρόνοι που σημείωσε το πλήρωμα του κίτρινου Mitsubishi Lancer Evo IX ήταν εκπληκτικοί. Μπήκαν από την αρχή δυνατά στη μάχη με τους ξένους επισκέπτες και επωφελήθηκαν από την εγκατάλειψη του ταχύτατου Dominykas Butvilas (Subaru Impreza Sti) και τα προβλήματα με το κιβώτιο ταχυτήτων του David Botka (Mitsubishi Lancer Evo IX) για να τεθούν επικεφαλής. Τη δεύτερη ημέρα δεν θέλησαν να ρισκάρουν, καθώς με τη θέση που κατείχαν εξασφάλιζαν το Παγκύπριο Πρωτάθλημα και επέτρεψαν στον Botka να τους προσπεράσει. Για καλή τους τύχη όμως, ο Ούγγρος διεκδικητής του Ευρωπαϊκού τίτλου στην κατηγορία χρεώθηκε με ποινή 2 λεπτών, λόγω χρησιμοποίησης περισσότερων ελαστικών από το επιτρεπόμενο και τα κύπελλα πήγαν στα κυπριακά χέρια! Τρίτος στην κατηγορία τερμάτισε ο έτερος διεκδικητής του ERC2 Vojtech Stajf (Subaru Impreza Sti) ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε ο Λιθουανός Butvilas (Subaru Impreza Sti) που επέστρεψε τη δεύτερη ημέρα σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση του σκέλους.

Κυπριακή νίκη είχαμε και στην κατηγορία Ν όσον αφορά στο Μεσανατολικό πρωτάθλημα. Το δίδυμο των Σίμου Γαλαταριώτη- Άκη Ιωάννου (Mitsubishi Lancer Evo X) επικράτησε κάμπτοντας εύκολα την αντίσταση των Αράβων Al Thefiri και Al Naimi που ακολούθησαν με Lancer 9ης γενιάς.

Kι αν για την πρώτη θέση μεταξύ των κυπριακών πληρωμάτων δεν είχαμε μάχη, με τους Δημοσθένους- Λαό να ξεφεύγουν από νωρίς, μάχη είχαμε για τη δεύτερη η οποία άλλαξε χέρια πολλές φορές. Σε αυτήν βρέθηκαν στην αρχή οι Πέτρος Παντελή- Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου που οδηγούσαν το Mitsubishi Lancer Evo X σε απίστευτες γωνίες, μέχρι να χάσουν σχεδόν 5 λεπτά στην 3η ειδική του αγώνα, όταν κατέβηκαν να αλλάξουν κλαταρισμένο ελαστικό. Με την υποχώρηση των Παντελή- Κωνσταντίνου, τη θέση διεκδίκησαν οι Σάββας Σάββα- Ανδρέας Παπανδρέου (Mitsubishi Lancer Evo IX) και Πάμπος Τιμοθέου- Κωνσταντίνος Σιάλος (Mitsubishi Lancer Evo IX). Κι εκεί που οι τελευταίοι άνοιγαν υπέρ τους τη διαφορά, ένα κλατάρισμα τους ανάγκασε να χάσουν περισσότερο από 1,5 λεπτό και κάθε ελπίδα για το Κυπριακό βάθρο.

Οι Σάββα- Παπανδρέου όντας σταθεροί και τις δύο ημέρες ήταν αυτοί που ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του podium, ενώ τους ακολούθησαν οι Κώστας Ζήνωνος- Κυριάκος Δαμιανού (Mitsubishi Lancer Evo IX) που ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοση τους τη δεύτερη ημέρα. Την τρίτη κυπριακή θέση πήγαν να κλέψουν την τελευταία στιγμή οι Σταύρος Αντωνίου- Δημήτρης Πιερή (Mitsubishi Lancer Evo IX) σημειώνοντας φοβερό χρόνο στην τελευταία ειδική του αγώνα, δεν τα κατάφεραν όμως για μόλις 2 δευτερόλεπτα!

Οι Τιμοθέου- Σιάλος, Γαλαταριώτης- Ιωάννου και Παντελή- Κωνσταντίνου ακολούθησαν στην κατάταξη, ενώ διακρίθηκαν επίσης οι Γιώργος Χριστοφή- Νέστορας Νεστορίδης (Mitsubishi Lancer Evo IX). Βαθμούς για το πρωτάθλημα πρόσθεσαν στη συλλογή τους οι Παναγιώτης Γιάγκου- Λεωνίδας Χριστοφή (Mitsubishi Lancer Evo IX) και Κώστας Λαός- Μιχάλης Στυλιανού (Mitsubishi Lancer Evo IX).

Στην εσωτερική μάχη των τουρκοκυπριακών πληρωμάτων την άτυπη νίκη πήραν οι Deniz Denner- Omer Topcu (Mitsubishi Lancer Evo IX) επικρατώντας των Ficri Macila-Mehmet Mison (Skoda Fabia S2000), ενώ πολύ καλές εντυπώσεις άφησαν και οι Omer Yildiz- Mehmet Kasimoglu (Mitsubishi Lancer Evo VI) που εγκατέλειψαν.

Την πρώτη θέση ανάμεσα στα δικίνητα αγωνιστικά πήραν οι Σταύρος Αχιλλέως- Ανδρέας Χρυσοστόμου (Honda Civic Type R) και στη μικρότερη κατηγορία του αγώνα επικράτησαν οι Nick Κυριάκου- Andy Oakley (Suzuki Swift Sport) των Dimi Morozov- “Zoli” με ίδιο αυτοκίνητο, με τους τελευταίους να κερδίζουν και την κατηγορία ERC3 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Την καρώ σημαία του τερματισμού είδαν ακόμη οι “Promo”- Παναγιώτης Σιάλος (Mitsubishi Lancer Evo IX), Σόφης Ρούσος- Ανδρέας Γιαννακού (Mitsubishi Lancer Evo IX), Sadik Bilgimer- Ahmet Buzlukcuoglu (Mitsubishi Lancer Evo VI), Παναγιώτης Κυριάκου- Τούλης Αριστοδήμου (Subaru Impreza), Syneco Junior- Ανδρέας Ερωτοκρίτου (Subaru Impreza), Γιάγκος Γιάγκου- Πιερής Χουρίδης (Mitsubishi Lancer Evo IX), Οδυσσέας Οδυσσέως- Αλεξάνδρα Φασαρία (Subaru Impreza), Παναγιώτης Ξενοφώντος- Ανδρέας Ξενοφώντος (Peugeot 206), Edith Weiss- Juliana Nyirifas (Mitsubishi Lancer Evo IX), Γιώργος Αγαθοκλέους- «Τσιελεπής» (Mitsubishi Lancer Evo VI), “GSO”- Κώστας Ιακώβου (Subaru Impreza) και Dervis Dizliklioglu- Ali Kiremitcioglu (Mitsubishi Lancer Evo VIII).

Δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το Ράλλυ Κύπρου οι Πανίκος Πολυκάρπου- Gerald Winter (Mitsubishi Lancer Evo IX) που σημείωσαν κάποιους πολύ καλούς χρόνους την Κυριακή και οι Γιώργος Παφίτης- Μιχάλης Βασιλείου (Mitsubishi Lancer Evo IX) που βρισκόταν στη βαθμολογούμενη δεκάδα του αγώνα για το κυπριακό πρωτάθλημα. Στις κυριότερες εγκαταλείψεις συγκαταλέγονται ακόμα οι θεαματικοί Ανδρέας Φιλίππου- Δημήτρης Δημητρίου (Subaru Impreza), Μανώλης Κουλουμάς- Στέλιος Ηλία (Mitsubishi Lancer Evo IX) που επέστρεψαν μετά από καιρό και οι “Mitch”- Ανδρέας Τσιάκκας (Mitsubishi Lancer Evo IX).
Οι οργανωτές του Ράλλυ Κύπρου προσπάθησαν πάρα πολύ ώστε ο αγώνας να έχει επιτυχία προβάλλοντας τον στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση, ενώ με την υπερειδική στη Λευκωσία, τις παράλληλες εκδηλώσεις και την ιδανική επιλογή του χώρου εκκίνησης και τερματισμού έφεραν τον κόσμο πιο κοντά στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Κόσμο πολύ είχαν και οι ειδικές διαδρομές ο οποίος αποζημιώθηκε από το θέαμα. Το κομφούζιο που δημιουργήθηκε με τις αλλαγές των ωραρίων της Κυριακής θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι οργανωτές ενημέρωναν έγκαιρα τα μέσα ενημέρωσης και τον κόσμο. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα πολλοί φίλοι του αθλήματος αλλά και δημοσιογράφοι-φωτογράφοι να φτάνουν στις ειδικές ενώ αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει δυσανασχετώντας και με το δίκιο τους.

Το ζήσαμε και θέλουμε να το ξαναζήσουμε και του χρόνου. Να προσμετράει και πάλι τόσο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όσο και σε αυτό της Μέσης Ανατολής και να βρεθεί τρόπος ώστε να υπάρχουν οι ίδιοι κανονισμοί για όλα τα συμμετέχοντα πληρώματα και να υπάρχει απευθείας ανταγωνισμός! Το λένε πολλοί, το Ράλλυ Κύπρου είναι ο αγώνας με τις περισσότερες εικόνες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και η θέση του σε αυτό πρέπει να είναι εξασφαλισμένη.

Κείμενο: Χάρης Κλαμούρης
Φωτογραφίες: Στάθης Ευσταθίου/Μιχάλης Κοντογιώργης (S&M PICS)